2020. májusában 10 kg almát mentettem meg és közben lejegyeztem mennyi minden készült belőle, az akkori jegyzetemet teszem fel most ide.

Alma számokban, napokban, napszámban.

 

10 kg alma

1,5 kg tiszta almahéj nedvesen

2,2 kg tiszta magház és nyomott almahéj - almaecethez (király, mert 2 kg kellene amúgy is hozzá)

30 dkg almahulladék - komposztra került

7 üveg reszelt alma

6 üveg almakompót

Aszalt almahéj

Aszaló tálca 220 gramm/db

1 tálcára 500 gramm almahéj fér el.

3 tálca alul az aszalóban.

3. fokozat 20.00-tól reggel 10 körül kapcsoltam le (hamarabb is lehetett volna, de jó lett)

Kb. 2 liter mennyiség lett belőle (4 literes üvegbe tettük)

Aszalt almaszeletek

Aszaló tálca 220 gramm/db

1 tálcára 320-340 gramm almaszelet fér el, max. 400 grammal érdemes számolni, vastagabb szeleteknél.

2 tálca az aszaló tetején.

Aszaló tálca 220 gramm/db

3. fokozat 20.00-tól reggel 10 körül kapcsoltam le (hamarabb is lehetett volna, de jó lett)

Kb. fél liternyi mennyiség lett belőle (csattos üvegbe tettük)

Almaecet

2200 gramm tisztán pucolt alma magháza és picit nyomott almahéj együtt. A szárat és az alján a száradt részeket megpróbáltam kivágni belőle. Hibás, penészes részt nem tettem bele, csak enyhén barnult részt az almából, ami nem felelt meg almahéj teának se.

Másnapig sajnos nem volt időm foglalkozni vele.

Száraz volt, másnapig szobahőmérsékleten állt, de nem barnult be nagyon, inkább csak szikkadtabb lett.

Késes aprítóba tettem, majd megfelezve 4 literes befőttes üvegbe tettem.

2 db 4 literes üvegek mindegyikébe 1,1 kg tiszta vagdalék alma került.

10 dkg mézet adok az ecethez, majd felöntöm annyi langyos vízzel, hogy elérje az üveg nyakát.

Gézzel lekötöm és az üvegházba teszem.

Reszelt alma

A megpucolt almát géppel káposztareszelővel lereszeltem.

1 nagy tál almából 1 tartálynyi reszelt alma lett, ami kb. 4*720 ml-es üvegbe fért bele. Összesen 7 üveggel készült.

A frissen lereszelt almát, még mielőtt levet engedett volna üvegekbe töltöttem kb. az üveg nyakáig. Rátettem 3 evőkanál cukrot (mérőkanállal) és egy késhegynyi őrölt szegfűszeget.

Fedővel lezártam az üveget.

Az automatába pakoltam 90 fokon 30 percig kap hőkezelést.

Felhasználása lehetne:

- almás rétes

- almáspite

- almás krémes

Almabefőtt

A 4 szeletbe vágott almákat 720 ml-es üvegekbe töltöttem.

Összesen 4 üveggel készült.

2 evőkanál cukrot (mérőkanállal) és egy icipici citromsavat és egy késhegynyi őrült szegfűszeget tettem rá, majd felöntöttem annyi csapvízzel, ami az üveg nyakáig ért.

Fedővel lezártam az üveget.

Az automatába pakoltam 90 fokon 30 percig kap hőkezelést.

Felhasználása:

- kompótként azonnal fogyasztható

- almaleveshez

- gyümölcslevesbe

- gyömölcssalátába

- almaszószhoz

- almás süteményekhez

A reszelt almás és almabefőttes üvegeket egyszerre tettem az automatába, bár az almabefőttet elég lett volna csak 85 fokon hőkezelni, de így legalább majdnem tele lett az automata.

Nekem nem fért bele 18 db üveg csak 16 db az automatába.

alma aszalt aszalás aszalógép citromsav citrom almaecet almahéj almakompót reszelt alma