Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Vadon eszem

Császármorzsa

Gyorsan készült ebédre, aztán vacsorára is, mert akkora sikere volt.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Boszorkány pogácsa

Ezt a receptet Lajos Mari és Hemző Károly: 99 sütemény és torta recepteskönyvéből készítettük először gyerekkorunkban. Ahányszor elkészült, annyiféle lett, de mindig nagy sikere volt.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Panni kókuszos

Ezt még egy napilapból vágtuk ki évizedekkel ezelőtt és úgy vált családdi receptté. Most a régi konyhás blogom archívált anyagából bányásztam elő, hogy újra életre keltsem ezt a csodás receptet. 2010. január 23-án pbulikáltam a Konyhára nyitott ajtóban. 

Panni kókuszos

Sat, 23 Jan 2010 10:49:22

7 tojásfehérjét felverjük, majd 30 dkg kristály cukorral keményre verjük. 6 evőkanál liszttel és 30 dkg kókuszreszelékkel elkeverjük. Sütőpapírral bélelt kistepsibe öntjük, amire egy kevés lisztet szórunk. Előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt megsütjük, hogy a tészta fehér (világos) színű maradjon.Sütés után körbevágjuk, ráborítjuk egy sütőrácsra és hagyjuk kihűlni.

7 tojássárgáját 16 dkg kristálycukorral 2 evőkanál sima liszttel, 1 dl erős feketekávéval elkeverünk robotgéppel, majd gőz fölött sűrűre főzzük. A gőz fölött főzés azt jelenti, hogy egy nagyobb láboba vizet teszünk, abba teszünk egy másik lábost, aminek az alja épp csak beleér a vízbe, és a felső lábosban kavargatjuk a krémet. Óvatosan szabályozzuk az alsó lábosban fortyogó vizet, nehogy ránk zubogjon vagy kifusson.

Ha kihűlt a krém, 25 dkg habosra kevert vajat (ramat) keverünk hozzá. Nekem csak robotgéppel sikerült szép krémesre keverni.

A kisült és kihűlt tésztát visszatesszük a tepsibe, mert a krémet így tudjuk ráönteni. A krémet szép egyenletesen ráöntjük, majd hűtőbe téve hagyjuk, hogy megdermedjen.

Csokoládémázzal vonjuk be a tetejét.

20 dkg kristálycukrot 2 evőkanál kakaóporral és 3 evőkanál vízzel tüzön felfőzzük. (A recept szerint nem túl keményre, nekem nagy gyakorlatom nincs a mázkészítésben.) Aztán 10 dkg vajjal (ramaval) óvatosan elkeverjük, majd a folyékony mázat óvatosan a hideg tészta tetejére öntjük sávokban. Magától elterül, szép egyenletes lesz.

Miután megdermedt a máz is, a tepsiben felszeleteljük és tálcára téve tálaljuk.

Mondtam, hogy édes?

Ennek a tésztája nagyon finom a krém nélkül is.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Habcsók

Ezzel a kevert eljárással szerintem sokkal egyszerűbb habcsókot készíteni, mint ahogy korábban próbáltam.

Egy széles szájú fazékban, aminek a tetejére rá tudom ülteni a fém keverőtálat, annyi vizet tettem, hogy a tál alja ne érjen bele.

Egy fém keverőtálba tettem a tojásfehérjét és a kristálycukrot. Géppel összekevertem.

A fém tálat rátettem a forró fazék tetejére és habverővel folyamatosan keverve elkezdtem melegíteni. Mikor jól átmelegedett Kb. 5-10 perc alatt, közben néztem, hogy mennyire meleg a hab, ezután átöntöttem a turbopiros karos keverőtáljába és habverővel hosszú perceken át keményre verettem a géppel.

Egy pohárba beleállítottam a csőrös habzsáknak a végét, kihajtottam a pohár szélére a habzsákot, hogy nagy nyílása legyen és megtöltöttem a habzsákot. Szilikonos papírra apró habcsókokat, aztán mindenféle formát nyomtam, még violinkulcsot is, mert az annyira adta magát. Lehet keresztnevet írni, rövid üzeneteket, kis hattyúkat, figurákat, szellemeket, állatkákat, virágokat, hagyományos habkarikákat nyomni, ki-ki tehetsége és fantáziája szerint. 

Légkeveréses sütőben 100 fokon szárítottam. Ha este készül, akkor ki se szedem a meleg sütőből, miután lekapcsoltam, bent hagyom és reggelre kihűl, csodaszép lesz.

Hozzávalók:

  • 1 adag fehérje  -le kell mérni
  • 2 adag kristálycukor - nem kell porcukorrá őrölni
  • Ízesíthető:
  • vanília kivonat
  • citromlé
  • pici só

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Sütőtökös muffin

Nem feltétlenül kell elárulni, hogy sütőtökkel készül kóstolás előtt, utána meg már nem aktuális a kételkedés, mert finom.

 

Egy tálban a száraz hozzávalókat, a lisztet, cukrot, sütőport, sót és a fűszerszámokat kézi habverővel alaposan összekeverem. Egy másik, mélyebb tálban a sült sütőtököt, az olajat és a két tojást kézi habverővel összekeverem. Ezután ehhez a masszához hozzáadom a lisztes keveréket és fakanállal összekeverem.

Kisebb és nagyobb,papírral bélelt muffin formákba 3/4-ig töltöm a masszát. Előre melegített, 180 fokos alsó-felső sütéssel 13 percig sütöm, illetve addig, amíg egy picit megkaramelizálódik a külsejük.

A kisebb formákkal azért érdemes bajlódni, mert azok falatkák lesznek és megsülve jobban karamelizálódik a külsejük, de belül puhák lesznek. Nagyon népszerű. A nagyobb formákat is azért sütöm papírral, mert így 2-3 nappal később is finom reggeli ital mellé, szerintem kevésbé szárad ki. A tök miatt amúgy is puha.

A muffin papírról csak kihűlés után jön le, forrón még nagyon hozzá tapad.

A színe kicsit narancssárgás lesz sülés után is, de nem túl árulkodó az újonnan kóstolóknak.

Hozzávalók:

  • 250 g sült sütőtök
  • 1 dl (oliva)olaj vagy ennek megfelelő mennyiségű vaj
  • 2 db tojás
  • 250 g liszt
  • 150 g cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 5 g őrölt fűszerszámokból

- kész mézeskalács fűszerkeverék vagy saját keverék:

- fahéj

- szerecsendió

- szegfűszeg

- gyömbér

- kardamom

A fotón látható muffint a gyerekeim sötötték még 2018-ban.

nagydobosi sütőtök sütőtök édesség muffin
Sütőtökös muffin
Tovább
Megosztom ezt a cikket


Ricottás brownie

Első próbálkozás. Most sül.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Cukkinis muffin

Késes aprítóval készítve a süteménymassza nagyon gyorsan elkészíthető. Egyben is süthető tepsibe öntve, vagy kapszikba töltve muffinhoz is praktikus a massza.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Tejberizs

A tejbegríz konkurenciája, persze nem mindenkinél. Van akik csak a tejbergízt szeretik, van akik meg csak a tejberizst és a másikkal a világból ki lehet kergetni. Kezdetben én is csak a tejbepapit szerettem. Egyszer Keresztanyám azt mondta, tejbepapi lesz ebédre és tejberizs volt. Maradandó csalódottságot éreztem és éhen maradtam akkor, mert tényleg utálatosnak tartottam a tejben főtt rizsszemeket. Aztán anyuka lettem és az egyik gyermekem mindkettőt nagyon szereti. Előbb őmiatta kezdtem el főzni, aztán meg már úgy rááll a kezem alkalmanként. Ha úgy adódik, sült tejberizsként folytatom, vagy rizskochot készítek belőle. Ami viszont még nem sikerült, az a hideg, tejszínes, gyümölcsös tejberizs. Néhány cukrászdában kifejezetten finomat lehet kapni, de még ott is nagyon ritka. Anno, mikor még a bolti Müller tejberizs nem volt tele egészségvédő műcuccokkal, nagyon kedveltem, de ezeket a mostani kuntyulmányokat, amiket tejberizs nélkül hoznak a németektől, hát, szerintem egyék ők.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Banános palacsinta

A banánfagyasztással párhuzamosan a már elég érett részekből készítettem palacsinta tésztát, majd az elektoromos palacsinta sütő lapján korongokat sütöttem belőle. Így kevésbé szagos és nem ég le.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Mákos pite

Elég népszerű ez a tészta, készülhet túróval vagy almával töltve is.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Túrós pite

Elég népszerű ez a tészta, készülhet mákkal vagy almával töltve is.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Almás pite

Elég népszerű ez a tészta, készülhet mákkal vagy túróval töltve is.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Kókuszos almás sütemény

Nagyon szeretem ezt a süteményt, hamar elkészül, de a legfinomabb mégis csak másnap lesz. Érdemes megvárni, vagy késő este készíteni és csak reggel megszelni. Lehet egyben is sütni és kis muffin adagokban.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Darázsfészek öregtésztával

A darázsfészek egy fantasztikus kelt tésztás sütemény, eddig ritkán sütöttem, de mindig nagyon különleges volt. A mai egy kicsit túl/hirtelen sült, ezért ropogós lett a héja, amire rásült a cukros dió, ez abszolút a kürtős kalácsra emlékeztetett engem. Tudom, soha többet nem fog így sikerülni, de azért leírom még most frissibben a receptet, hátha.... egyszer... nagyon sokszor... bárcsak...

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Intelligens krémes

Einstein krémes. Okos süti. Sokféleképpen nevezik ezt a süteményt, amiben tulajdonképpen sülés közben fázisszétválás történik ülepedés és sülés közben. Érdekes és finom eredménnyel zárul a sütési folyamat, ami nem túl rövid, 1-1,5 óráig is eltart.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Churros

Még a farsang időszakában készítettem churrost, de csak most került elém az akkor használt hozzávalók listája. Megörökítem zet a finomságot is, mert tudom, hogy újra és újra kérni fogják a fiúk, mert ez egy fantasztikus finomság.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Aranygaluska diós és csak cukros borítással

Az aranygaluska készítése nem tűnt gyors és könnyed feladatnak vasárnap estére, de mégis belevágtam, hátha most kivételesen jól sikerül és nagyobb népszerűsége lesz a gyerekek körében, mint legutóbb.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Csipkézett keksz

Az összeállított tésztán kipróbáltam az összes gyereknyomdámat, de egyiket sem találtam megfelelően látványosnak, ezért elővettem egy kis csipkedarabot és azzal mintáztam a kinyújtott tésztát, majd a nem régen vásárolt apró margaréta kiszúróval szaggattam apró kekszeket. Ez így ahogy van már finom, bár eredetileg töltött kekszeket készítettem volna. A sütésre nagyon kell figyelni, hogy ne piruljon meg még ennyire se, mint ahogy most sikerültek az enyémek a fotón.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Mini vagy koszorú kuglóf túróval

Kaptam két mini kuglóf formát ajándékba, de az igazi kelt kuglóf sütéséhez a rohanó hétköznapokban nem tudok elég időt kiszakítani. A sütőporral lazított vajas, túrós tésztából készült tészta viszont alkalmas kuglóf formában, kapcsos tortaformához tartozó koszorú formában, muffin formában, őzgerincben való sütéshez is, de egyszerűen egy kisebb méretű, magas falú tepsiben is ki lehet sütni.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Kókuszgolyó

A kókuszgolyó tényleg a gyerekek kedvence, én is nagyon szeretem. A tésztája is sokféle süteményhez felhasználató, de önmagában is egy egyszerű és nagyszerű édesség.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Nagydobosi sütőtök mackók

Egy évvel ezelőtt, ez idő tájt, karácsony előtt fedeztem fel az igazi nagydobosi sütőtököt. Akkor apámnak rendeltem és kíváncsisággal vegyes izgalommal kóstoltam meg a sült nagydobosi sütőtököt, aminek legendája átszőtte a gyermekkoromat. Beleszerettem ebbe a csodálatos ízvilágba, de akkor karácsony után már elfogyott a 2019-es termés és bizony várnom kellett közel egy évet a következő évi nagydobosi sütőtök rendelési lehetőségre. Október óta szinte hetente sütünk egy tálca sütőtököt itthon és nagy ritkán sütök belőle süteményt is. A kedvencem ez a mogyoróvajas, puha keksz. Annyi sok sütés után most már ide leírom magamnak is, hogy meg tudjam osztani a barátaimmal ezt a receptet is. Remélem, ez is olyan népszerű lesz, mint a sajtos rúd krémsajttal finomítva, vagy a levendulás kókuszgolyó.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


12 gabonás lisztből készült diós, marcipános kekszek

Életem első olyan aprósüteménye, ami teljeskiőrlésű, méghozzá 12 gabonás lisztből készült és hihetetlenül finom. A hihetetlenül finom azt jelenti, hogy mind a férjem, mind a finnya gyerekek örömmel falatoztak belőle, pedig a színe alapján látszik, hogy ez bizony teljeskiőrlésű lisztből készült. Mégis omlós, mert a marcipán azzá teszi, a tetejére rásült dió pedig ad hozzá még egy extra ízt. Megpróbálom újra megsütni ma, hátha sikerül. Sikerült, ezért most az újrasütött sütemény receptje van már itt lejegyzeve.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Kókusztekercs főzött krémmel

Anno gyerekkoromban a MÁV ebédlőjének büféjében, majd a gimi büféjében ettem olyan kókusztekercset, aminek könnyű, krémes tölteléke volt, amiben nyoma sem volt a porcukor karcosságának. Teljesen véletlenül bukkantam a háromlapozós szakácskönyvemben egy olyan receptre, ami ehhez a legjobban hasonlít, azót is ezzel kíséletezk itthon, hogy egyszer sikerüljön elkészítenem gyerekkorom kedvenc kókusztekercsét. Egyelőre itt tartok a kísérletezéssel.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Áfonyás keksz

A gyerekek hoztak haza az iskolából vagy nem tudom honnan már, két kis adag celofánba csomagolt aszalt áfonyát. Jó pár hónapja találtam egy remek receptet, de csak most próbáltam ki. [2019. júniusában sütöttem először]

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Zserbó – forrázás nélküli porcukros diótöltelékkel

Zserbó nélkül nem kerülhetek apósom szeme elé. Bárcsak olyan jól sikerülne, mint legutóbb, amikor még csokimázt sem tettünk rá, úgy falatoztuk be. Nagyon igyekszem, hogy ugyanolyan jól sikerüljön.
A tészta annyiban különleges, hogy élesztős és sok vaj kell bele, de nincs semmiféle futtatás.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Bejgli - amiben a tészta és a töltelék mennyisége egyforma

Eddig kétszer készítettem karácsonyra bejglit, most az első alkalommal megörökített leírásomat kerestem elő és ismét nekifogok elkészíteni. Először a dió- és a mákdaráláson akarok túl lenni, a tésztát azt a sütés előtti délután fogom begyúrni és megtölteni, majd másnap reggel fogom kisütni a terveim szerint. 6 rúd lesz belőle, 2 db sütőtepsit fognak elfoglalni elég sokáig, ezért érdemes azzal is számolni, hogy addig nem lehet aprósüteményt készíteni a sütőtepsiken, amíg a bejgli pihen vagy épp sül rajta. Ezért érdemes a pihentetését összehangolni a saját alvásunkkal. Már ha van ilyen karácsony előtt...

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Kristálycukor formák teához

Rém egyszerűnek tűnik a házi kockacukor gyártása, de mielőtt még beleélem magam, hogy ezzel árasztom el karácsonykor teával megajándékozottjaimat, inkább kipróbálom időben karácsony előtt.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Kakaós piskóta 1 tojással

Miután az első egy tojásos piskótám alkalmatlan volt piskótatekercsnek, ezért a második adag bekevert tésztába tettem kakaóport és egy mélyebb 20*30 cm-es tepsiben sütöttem meg inkább. Így magasabb lett és töltve még sokféleképpen tudom majd hasznosítani. Bár egyelőre még nincs ötletem arra, hogyan tálalom a gyerekeknek, akik piskótatekercsre várnak.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Piskóta 1 tojással

Készítettem egy egytojásos piskótát. Nagy tepsibe öntöttem, mert piskótatekercset szerettem volna készíteni belőle, de erre sajnos alkalmatlannak bizonyult, mert a feltekeréskor széttört. Most meg törhetem a fejem, milyen más módon tudom majd hasznosítani. Ráadásul mire kisült az egyik, addigra bekevertem még egy adagot. Abba viszont sütés előtt még kakaóport öntöttem és magasabb falú tepsiben sütöttem ki.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Keksztorta habos, vaníliás túróval a tetején

A férjem kérte, hogy egy hosszú, dolgos nap végén, készítsek valami finom édességet. Az itthon lévő alapanyagokhoz találtam a receptet, ami annyira elnyerte a tetszésüket, hogy most már a hozzá szükséges darált kekszet is magam szeretném megsütni hozzá legközelebb.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Kekszsütés otthon

Végre sikerült egy olyan daráltkekszes süteményt készítenem, ami annyira elnyerte a fiam tetszését, hogy ezt kérte a születésnapjára tortának. Határozottan. Azt tervezem, hogy az ez alkalomból készülő tortájához a kekszet is magam készítem hozzá. Korábban már olvastam a Gondos Cekker oldalán egy házi keksz receptet, a neten is rábukkantam erre több háziasszony gyűjteményében, ezért most én is kipróbálom. Mivel nekem nagyobb mennyiségre van szükségem, ezért egyszerre több adagot készítek. Viszont mindegyik adagot egyenként keverem össze, nem egyszerre veszem a nagy mennyiséget.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Kedvenc körtés süteményem

Nagyon-nagyon szeretem, minden évben készítek egyszer a kertben termett körtéből. A családomban más nem szereti, de én nagyon. Jó készíteni, egyszerű és finom.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Tojásfehérjéből piskóta

Ilyen-olyan ételek készítése során felgyűlt jó pár darab tiszta tojásfehérje, amit egy lezárt műanyag dobozban tartottam a hűtőben. Menet közben természetesen elfelejtettem, hogy hány darab került bele, de 30 g/db mennyiséggel számolva azért vissza lehet következtetni. Most 25 dkg tojásfehérjét használtam fel, az eredeti receptben 10 tojásfehérje volt megadva, de a többi hozzávalón nem változtattam.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Sült sütőtökből készített muffin

A sütőtöksütésből megmaradt, hőtőben kallódó sütőtök felhasználásának nagyszerű módja, ha süteményt készítek belőle. Nem feltétlenül kell elárulni, hogy sütőtökkel készül kóstolás előtt, utána meg már nem aktuális a kételkedés, mert finom. Gyerekeknek tízórais dobozba is lehet tenni, praktikus és napokig puha marad.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Homoki szarvasgombás kijevi krémes

2 évvel ezelőtt készítettem el először ezt a csodálatos süteményt. Nyár eleje óta vártam, hogy végre újra lehessen friss homoki szarvasgombát kapni, aminek a termőideje augusztustól novemberig tart hazánkban. Tegnap este újra eszembe jutott, hogy most már be tudnám szerezni a legfőbb alapanyagát, ezért megkérdeztem a környezetemben élő szarvasgombászt, van-e eladó gombája? Ma a szarvasgombász munkakutyái reggeli sétáját követően házhoz hozta nekem. Ezen a borongósan indulő őszi vasárnapon bele is fogtam az általa Szokolyán gyűjtött és az ő fantáziája által megszületett ötlettől homoki szarvasgombával tovább ízesített sütemény elkészítésébe.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Aludttejből prósza szilvával

Eddig a hűtőben várta az aludttejem, hogy végre legyen időm rá. Még nem igazán kóstoltam aludttejet, gyerekként pláne elkerültem, de most megkóstoltam és meglepődtem mennyire finom, lágy, krémes íze van. Így már bátran vágtam bele életem első prósza sütésébe.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Krumpli nudli

A szilvásgombócgyártás mellékágán készült nudli is, mert ez végre egy olyan kézi készítésű étel, amit mindenki szeret a családomban. Mindenki más ízesítéssel fogyasztja, az én feladatom csak a nudli legyártása, a többit megoldják már ők maguk.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Csokoládés krumpligombóc III.

Avagy szilvásgombóc szilva nélkül, csak csokoládéval töltve. A gyerekeim nem szeretik a főtt, lágy gyümölcsöket. A gombócgyáram bezárása előtt kaptam az ötletet húgomtól, hogy tegyek a fahéj helyére kakaót. Na így jutottam el a szilvamentes, csokoládés szilvásgombóchoz. Megérte.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Szilvásgombóc II. csokoládéval

Ahány családtag, annyiféle módon szereti a gombócot. A szilvához annyira megszokott fahéj ízesítés helyett, ki kellett próbálnom a kakaós-csokoládés változatot is. Megérte.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Szilvásgombóc I. fahéjas porcukorral

Nénje küldött a gyerekeknek néhány szem szilvát, de nem fogyott el. A makói piacon pedig vettem pár szem krumplit, mert eredetileg rózsákat szerettem volna gyökereztetni bennük, de végül nem szedtem hajtásokat. Ha pedig egymás közelében van a krumpli és a szilva, akkor abból a legjobb, ha szilvágombóc készül.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Palacsinta kaukázusi kefirből III. (részben teljeskiőrlésű lisztből)

Újabb módon próbáltam ki a kaukázusi kefires palacsintakészítést. A hozzáadott finomliszt egy részét teljes kiőrlésű búzaliszttel váltottam ki.

Kézzel kevertem simára a tésztáját, ezért jobban odafigyeltem az összetevők sorrendjére, hogy sima legyen a massza.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Cukkinis csokitorta

Az egyik leggyorsabban, legkönnyebben elkészíthető gyors, csokoládés házi sütemény, amit a gyerekek már önállóan is el tudnak maguknak készíteni. Bár az is igaz, hogy ekkor egészen nyilvánvalóvá válik számukra, hogy a csokitorta cukkinit tartalmaz. Érdemes ezt az információt már csak akkor megosztani velük, amikor már a sütemény íze és állaga meggyőzte őket arról, hogy a cukkiniből baj nem lehet.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Almás cobbler

A kertben féléretten a földre pottyant almák megsokasodtak. Nem szépek, de a mienk. Ízesek, kár lenne almaecetet gyártani még belőlük, ezért egy nemszép, de hasznos süteménybe tettem őket. A tésztájába teljes kiőrlésű lisztet is tettem, de ez csak próbálkozás volt, hogy szokjuk ennek a lisztnek az ízét is.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Szilvás linzer

Szilvával, meggyel, cseresznyével is meg lehet sütni ezt a süteményt, ezekkel már próbáltam, de piros- és feketeribizli, áfonya, sárgabarack is kerülhetne rá. Nagyon egyszerű összeállítani a tésztáját, ami le is fagyasztható és mág tovább variálható az elkészítése.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Laktózmentes madártej - mikrós habbal

Egyszer készítettem laktózmentes tejből madártejet. Különösebb odafigyelést, változást a teljes tejből készült madártejhez képest nem vettem észre, épp csak annyit, hogy a laktózmentes tej édeskésebb ízű szerintem, ezért kevesebb cukor is elég hozzá. A mikróban készült tojásfehérje hab gyorsan elkészül, ezzel a madártej készítés gyakoribbá is válhat és fölkerülhet a gyors gasztrokívánságok listájára.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Madártej - mikrós habbal

A mikróban készült tojásfehérje hab gyorsan elkészül, ezzel a madártej készítés gyakoribbá is válhat és fölkerülhet a gyors gasztrokívánságok listájára.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Palacsinta kaukázusi kefirből II. (édes)

A gyerekeknek ízlett az első kaukázusi kefires palacsinta, ezért a frissen leszűrt kefirből édesebb tésztát készítettem.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Palacsinta kaukázusi kefirből I.

Heti rendszerességgel készül néhány dl kaukázusi kefir a gombácskáim etetése miatt. Igyekszem minden héten valamilyen új ételben kipróbálni. Most palacsintát készítettem olyan kefirből, ami már jó pár napja egy lezárt üvegben várta, hogy felhasználjam. Ilyenkor már elég savanykás a kefir.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Levendulás kókuszgolyók

Ez egy sütés nélküli, de tálalás előtt hűtést igénylő sütemény. Kókusztejporból készíttettem a gyerekekkel, viszont a levendulaszirupot és a blansírozott mandulát előkészítettem nekik. Leírtam nekik a készítés menetét, ez alapján önállóan el tudták készíteni maguknak.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Vadon eszem

blogavatar

Étel- és élettörténeteim gyűjteménye A recepteket időről-időre újra elkészítem a saját leírásom alapján és javítom, ha hibát találok benne.

Címkefelhő

édesség (48),tojás (34),hús (27),vaj (26),kamratöltögetés (26),gasztroajándék (24),paradicsom (19),fokhagyma (19),egytálétel (19),tej (17),citrom (17),méz (16),leves (16),hagyma (15),tejföl (13),liszt (13),cukor (13),élesztő (12),fagyasztható (12),sajt (12),szerecsendió (11),paprika (10),vanília (10),környezetbarátság (10),dió (9),tejszín (9),vegyszer (9),keksz (8),bors (8),lecsó (8),tészta (8),köret (7),hőkezelés (7),alma (7),kókusz (7),sósság (6),gyömbér (6),citromsav (6),levendula (6),palacsinta (6),fürjtojás (6),fekete bors (6),kenyér (6),sütőtök (6),aszalás (6),káposzta (6),túró (6),gomba (6),porcukor (5),gyerekkézzel készíthető (5),rizs (5),takarítás (5),zsír (5),tojásfehérje (5),meggy (5),kakaó (5),csokoládé (5),babérlevél (5),római tál (5),cukkini (5),sajtkészítés (5),nagydobosi sütőtök (5),olaj (5),krumpli (5),olivaolaj (5),ecet (4),mustár (4),petrezselyem (4),muffin (4),sütőpor (4),csirke (4),aszalt (4),lekvár (4),befőtt (4),mandula (4),sonka (4),szilva (4),reggeli (4),kukorica (4),kapor (4),saláta (4),metélő hagyma (3),sütemény (3),búzadara (3),virágméz (3),almaecet (3),zsálya (3),fehér bors (3),12 gabonás liszt (3),szódabikarbóna (3),kelt tészta (3),karfiol (3),alaplé (3),tojássárgája (3),öregtészta (3),kakaópor (3),kuszkusz (3),vodka (3),kaukázusi kefir (3),sárgabarack (3),mángold (3),kaukázusi kefirgomba (3),piskóta (3),hűteni kell (3),csirkemell (3),melegszendvics (3),aszalógép (3),gyöngytyúk (3),koriander (3),fahéj (3),metélőhagyma (3),rózsa (3),likőr (3),szegfűszeg (3),bulgur (2),torta (2),knorr (2),reggelire (2),rakottas (2),lilahagyma (2),uborka (2),kápia paprika (2),medvehagyma (2),tea (2),kaliforniai paprika (2),rakott étel (2),kakas (2),befőzőautomata (2),fűszerpaprika magolaj (2),mártogatós (2),mák (2),tarhonya (2),mézeskalács (2),cayenne bors (2),repceméz (2),alkohol (2),ribizli (2),téli fülőke (2),banán (2),homoki szarvasgomba (2),levesbetét (2),kudarc (2),#turbopiros (2),kecsöp (2),szendvics (2),ricotta (2),ketchup (2),narancs (2),padlizsán (2),keményítő (2),újhagyma (2),aludttej (2),őszibarack (2),kaukázusi kefírgomba (2),fűszerkeverék (2),zöldség (2),citromhéj (2),rozmaring (2),kaukázusi kefír (2),mazsola (2),vöröshagyma (2),laktózmentes (2),rétes (2),címke (2),habarás (2),marha (2),zsemlemorzsa (2),fejes káposzta (2),csicseriborsó (1),mártás (1),maradékmentés (1),szósz (1),édeskömény (1),hársfavirág (1),szezámmag (1),carbonara (1),tárkonyos fűszerecet (1),fekete retek (1),kenő (1),savanyú uborka (1),főtt hús (1),csípős fűszerpaprika pehely (1),kamilla (1),oregano (1),római kömény (1),fokhagymás ecet (1),hársfavirág méz (1),bodzavirág (1),pritamin paprika (1),nokedli (1),cérnametélt (1),rántott (1),húsleves (1),juhsajt (1),lasagne (1),köménymag (1),savanyúság (1),kávé (1),linzer (1),aprósütemény (1),tarkedli (1),besamell (1),margarin (1),kardamom (1),dzsemfix (1),dzsem (1),spárga (1),csillag ánizs (1),citromlé (1),magyar kajszi (1),Gönci (1),mandarin (1),fehér rum (1),habcsók (1),öreg tészta (1),almahéj (1),borsikafű (1),almakompót (1),reszelt alma (1),majonéz (1),fritőz (1),csirkeszárny (1),nyárs (1),pogácsa (1),ricottaédesség (1),brownie (1),kolbász (1),pizza (1),levesgyöngy (1),kruton (1),kenyérkocka (1),kalács (1),krémleves (1),abálás (1),galuska (1),sztrapacska (1),nudli (1),gnocci (1),grill fűszerkeverék (1),bánkúti liszt (1),körte (1),teavaj (1),sikér (1),puding (1),nutella (1),teljeskiőrlésű búzaliszt (1),szűzérme (1),sertés (1),szegfűbors (1),panírozás (1),csokimáz (1),karaj (1),bab (1),cukordrazsé (1),dekorcukor (1),bejgli (1),tarja (1),sonka (1),rózsaecet (1),virsli (1),pörkölt (1),kesudió (1),kecsketej (1),mosdókenőcs (1),bulikaja (1),hamburger (1),linzertészta (1),sárgadinnye (1),salátacentrifuga (1),teljes kiőrlésű búzaliszt (1),füge (1),arcpakolás (1),gyógynövény (1),citromsav (1),őszibarack (1),oldalas (1),rántás (1),velőscsont (1),gluténmentes (1),kávézacc (1),sonkalé (1),főzelék (1),tejsavó (1),ceruzaelem (1),bab (1),karácsony (1),zserbó (1),cseresznye (1),kacsazsír (1),vaníliás cukor (1),lepény (1),kocsonya (1),tejvaj (1),meggymag (1),mogyoróvaj (1),zöldségmix (1),jamaikai rumarom (1),juhtúró (1),oliva (1),tökmag (1),Téli parázs (1),póréhagyma (1),zöldborsó (1),póréhagyma (1),vaníliáscukor (1),brokkoli (1),curry (1),csontleves (1),churros (1),kenyérre kenhető (1),cseresznyemag (1),himalája só (1),mártás (1),pritamin paprika (1),szörp (1),limonádé (1),sütinyomó (1), kókusz (1),betűtészta (1),zeller (1),áfonya (1),rózsaszirom (1),csuhé (1),akácméz (1),szeder (1),jamaikai rum aroma (1),marcipán (1),hársfavirágméz (1),gyógytea (1),kukoricahaj (1),kukoricadara (1),hársfa (1),(1)

Utolsó kommentek