Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Vadon eszem

Szárított citromhéj (narancshéj), citromos porcukor

Amikor sikerül kezeletlen héjú, illatos citromot vásárolni, érdemes a kifacsarása után a héját éles késsel olyan vékonyan lehámozni, hogy csak a színe jöjjön fel, a hófehér hús ne tapadjon rá.

Melós munka, de megéri, már csak az illata miatt is.

Az így létrejött kis forgácsok hamar megszáradnak, pláne télen a fűtött szobában. Amikor zörgősre száradt, üvegbe kell tenni.

Ha több alkalommal is készítjük és egy üvegbe gyűjtjük a citromhéj forgácsokat, érdemes jelezni az üvegen, hogy hány citrom héja van benne, amíg kialakul bennünk a ráérzésre tudom, hogy ez kb. egy citromnyi héjmennyiség.

Felhasználása

Amikor a sütemény receptjében fel lehet használni citromhéjat, akkor a forgácsot a süteményhez szükséges cukorból vett néhány teáskanállal a kávédarálóba teszem és jól összeforgatom. Így a citromhéj apróra örlődik frissen, pont annyi cukor kerül a süteménybe is, amennyit előírt a recept.

Tea ízesítésére vagy limonádé ízesítésére természetesen hasonló módon készíthetünk citromos porcukrot.

Citromhéjreszeléshez egy apró trükk. A sajtreszelőnél megszoktuk, hogy a sajtot húzzuk a reszelőn, viszonylag erősen rányomva. Citrom esetében viszont fontos, hogy a sárga héj alatti fehér, keserű részbe már ne reszeljünk bele, ezért érdemes megfordítani a dolgot. A kezünkben tartjuk a citromot és a reszelőt húzzuk rajta, így látjuk, ahogy a héj forgácsolódik.

 

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Csipkézett keksz

Az összeállított tésztán kipróbáltam az összes gyereknyomdámat, de egyiket sem találtam megfelelően látványosnak, ezért elővettem egy kis csipkedarabot és azzal mintáztam a kinyújtott tésztát, majd a nem régen vásárolt apró margaréta kiszúróval szaggattam apró kekszeket. Ez így ahogy van már finom, bár eredetileg töltött kekszeket készítettem volna. A sütésre nagyon kell figyelni, hogy ne piruljon meg még ennyire se, mint ahogy most sikerültek az enyémek a fotón.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Kókusztekercs főzött krémmel

Anno gyerekkoromban a MÁV ebédlőjének büféjében, majd a gimi büféjében ettem olyan kókusztekercset, aminek könnyű, krémes tölteléke volt, amiben nyoma sem volt a porcukor karcosságának. Teljesen véletlenül bukkantam a háromlapozós szakácskönyvemben egy olyan receptre, ami ehhez a legjobban hasonlít, azót is ezzel kíséletezk itthon, hogy egyszer sikerüljön elkészítenem gyerekkorom kedvenc kókusztekercsét. Egyelőre itt tartok a kísérletezéssel.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Laktózmentes madártej - mikrós habbal

Egyszer készítettem laktózmentes tejből madártejet. Különösebb odafigyelést, változást a teljes tejből készült madártejhez képest nem vettem észre, épp csak annyit, hogy a laktózmentes tej édeskésebb ízű szerintem, ezért kevesebb cukor is elég hozzá. A mikróban készült tojásfehérje hab gyorsan elkészül, ezzel a madártej készítés gyakoribbá is válhat és fölkerülhet a gyors gasztrokívánságok listájára.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Madártej - mikrós habbal

A mikróban készült tojásfehérje hab gyorsan elkészül, ezzel a madártej készítés gyakoribbá is válhat és fölkerülhet a gyors gasztrokívánságok listájára.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Vadon eszem

blogavatar

Étel- és élettörténeteim gyűjteménye A recepteket időről-időre újra elkészítem a saját leírásom alapján és javítom, ha hibát találok benne.

Címkefelhő

édesség (48),tojás (34),hús (27),vaj (26),kamratöltögetés (26),gasztroajándék (24),fokhagyma (19),paradicsom (19),egytálétel (19),tej (17),citrom (17),leves (16),méz (16),hagyma (15),liszt (13),tejföl (13),cukor (13),sajt (12),élesztő (12),fagyasztható (11),szerecsendió (11),környezetbarátság (10),vanília (10),paprika (10),vegyszer (9),dió (9),tejszín (9),bors (8),tészta (8),keksz (8),lecsó (8),hőkezelés (7),alma (7),kókusz (7),köret (7),aszalás (6),citromsav (6),káposzta (6),fekete bors (6),gyömbér (6),sütőtök (6),sósság (6),kenyér (6),fürjtojás (6),gomba (6),túró (6),levendula (6),palacsinta (6),csokoládé (5),sajtkészítés (5),kakaó (5),olaj (5),krumpli (5),takarítás (5),olivaolaj (5),nagydobosi sütőtök (5),meggy (5),tojásfehérje (5),zsír (5),cukkini (5),rizs (5),római tál (5),babérlevél (5),porcukor (5),gyerekkézzel készíthető (5),sütőpor (4),ecet (4),aszalt (4),kapor (4),sonka (4),lekvár (4),saláta (4),mustár (4),csirke (4),reggeli (4),mandula (4),szilva (4),petrezselyem (4),muffin (4),kukorica (4),befőtt (4),almaecet (3),kaukázusi kefirgomba (3),zsálya (3),búzadara (3),kaukázusi kefir (3),csirkemell (3),virágméz (3),vodka (3),12 gabonás liszt (3),kelt tészta (3),kakaópor (3),metélőhagyma (3),kuszkusz (3),karfiol (3),tojássárgája (3),szódabikarbóna (3),sütemény (3),fehér bors (3),aszalógép (3),melegszendvics (3),sárgabarack (3),alaplé (3),szegfűszeg (3),rózsa (3),gyöngytyúk (3),hűteni kell (3),piskóta (3),fahéj (3),mángold (3),öregtészta (3),koriander (3),metélő hagyma (3),likőr (3),torta (2),rakottas (2),téli fülőke (2),cayenne bors (2),kakas (2),fűszerpaprika magolaj (2),mártogatós (2),kápia paprika (2),kaliforniai paprika (2),befőzőautomata (2),rakott étel (2),medvehagyma (2),ribizli (2),mák (2),tarhonya (2),uborka (2),repceméz (2),tea (2),lilahagyma (2),bulgur (2),kudarc (2),ricotta (2),padlizsán (2),fűszerkeverék (2),kaukázusi kefír (2),levesbetét (2),homoki szarvasgomba (2),ketchup (2),kecsöp (2),zsemlemorzsa (2),kaukázusi kefírgomba (2),marha (2),alkohol (2),őszibarack (2),újhagyma (2),#turbopiros (2),narancs (2),rozmaring (2),aludttej (2),mézeskalács (2),laktózmentes (2),citromhéj (2),keményítő (2),zöldség (2),fejes káposzta (2),reggelire (2),szendvics (2),habarás (2),címke (2),banán (2),knorr (2),vöröshagyma (2),mazsola (2),rétes (2),szezámmag (1),római kömény (1),csicseriborsó (1),pritamin paprika (1),kenő (1),savanyú uborka (1),tárkonyos fűszerecet (1),carbonara (1),fokhagymás ecet (1),csípős fűszerpaprika pehely (1),fekete retek (1),bodzavirág (1),mártás (1),maradékmentés (1),kamilla (1),édeskömény (1),főtt hús (1),hársfavirág (1),hársfavirág méz (1),oregano (1),kávé (1),rántott (1),köménymag (1),cérnametélt (1),húsleves (1),juhsajt (1),savanyúság (1),tarkedli (1),habcsók (1),pizza (1),linzer (1),aprósütemény (1),lasagne (1),besamell (1),csillag ánizs (1),kardamom (1),dzsemfix (1),dzsem (1),citromlé (1),fehér rum (1),margarin (1),magyar kajszi (1),Gönci (1),mandarin (1),öreg tészta (1),kalács (1),borsikafű (1),fritőz (1),almahéj (1),almakompót (1),reszelt alma (1),csirkeszárny (1),brownie (1),grill fűszerkeverék (1),nyárs (1),pogácsa (1),ricottaédesség (1),majonéz (1),kolbász (1),krémleves (1),levesgyöngy (1),kruton (1),kenyérkocka (1),abálás (1),gnocci (1),nokedli (1),galuska (1),sztrapacska (1),nudli (1),szósz (1),zserbó (1),sertés (1),szegfűbors (1),panírozás (1),teljeskiőrlésű búzaliszt (1),szűzérme (1),kecsketej (1),rántás (1),gluténmentes (1),kávézacc (1),mosdókenőcs (1),nutella (1),körte (1),pörkölt (1),kesudió (1),sonka (1),tarja (1),rózsaecet (1),karaj (1),teavaj (1),sikér (1),puding (1),csokimáz (1),sonkalé (1),főzelék (1),tejsavó (1),őszibarack (1),sárgadinnye (1),linzertészta (1),velőscsont (1),virsli (1),cseresznye (1),meggymag (1),cseresznyemag (1),bab (1),hamburger (1),bulikaja (1),salátacentrifuga (1),oldalas (1),ceruzaelem (1),bab (1),teljes kiőrlésű búzaliszt (1),citromsav (1),gyógynövény (1),füge (1),arcpakolás (1),cukordrazsé (1),dekorcukor (1),kocsonya (1),kacsazsír (1),vaníliás cukor (1),lepény (1),tejvaj (1),jamaikai rumarom (1),marcipán (1),kenyérre kenhető (1),mogyoróvaj (1),zöldségmix (1),juhtúró (1),oliva (1),tökmag (1),Téli parázs (1),póréhagyma (1),zöldborsó (1),póréhagyma (1),vaníliáscukor (1),brokkoli (1),curry (1),csontleves (1),churros (1),bánkúti liszt (1),jamaikai rum aroma (1),sütinyomó (1),limonádé (1),himalája só (1),mártás (1),áfonya (1),zeller (1),bejgli (1),karácsony (1), kókusz (1),betűtészta (1),pritamin paprika (1),szörp (1),gyógytea (1),hársfavirágméz (1),akácméz (1),szeder (1),hársfa (1),kukoricadara (1),rózsaszirom (1),csuhé (1),kukoricahaj (1),(1)

Utolsó kommentek