A reszelt tészta és a házi tarhonya feltétele a keményre gyúrt tészta, de az nekem nem nagyon megy. A gépesítéssel próbálkoztam, többé-kevésbé sikerrel.
A késes aprítóba tettem 4 db tojást és megsóztam, gyorsan elkevertem. Megállítottam a gépet, hozzáadtam 20 dkg lisztet és elkezdtem géppel keverni, ekkor egy nyúlós massza lett. Hozzáadtam még 20 dkg lisztet, elkevertem, de nagyon aprók is lettek a nagyobb gombócok mellett, így kiszedtem az egészet egy külön tálba (a szilikonos lapát nagy segítség ebben), kézzel könnyen egy nagy gombócot gyúrtam belőle. Ezután már kisebb adagokban raktam vissza a gépbe, kb. 4 adagba téptem a tésztát.
Beletettem a gombócot a gépbe, elindítottam a késes aprítót és közben az adagoló nyíláson nagyon kevés lisztet szórtam még rá.
Mikor már elég apró lett, kiborítottam egy nagyobb lyukú szűrőre, kiszitáltam belőle a pirinyókat és a nagy teflon aljára borítottam. A kiszitált morzsát visszagyúrtam a következő gombóchoz és ezt az egészet megismételtem háromszor.
Az utolsó adag kisztiált morzsát megtartottam.
Azonnal elkezdtem pirítani a teflonban a tarhonyát. Zsiradékot nem kellett alá tennem, mert teflonban készült, nem igényelte és nem is ragadt össze.
A hátránya ekkor keletkezik ennek az eljárásnak, mert a tarhonyák vegyes méretűek lesznek, a könnyen pirulók egészen megbarnulnak, a nagyobb gombócok meg a tetején lustálkodnak és eszük ágában sincs megpirulni. Mikor elvesztettem a türelmemet és a kicsik meg ne égjenek, felöntöttem vízzel, hogy ellepje. Kicsit még sóztam, lefedtem és többször kevergetve főztem a tarhonyát.
Elvileg eddig tart a tarhonya készítés. Mivel én frissen használtam fel, ezért folytattam a főzést, kolbászos-lecsós tarhonyát készítettem belőle.
Ha majd szárítom, hogy később csak elő kelljen venni, akkor lisztezett, szagmentes, tiszta vászonra terítem.
A szagmentes azt jelenti, hogy öblítőszer vagy szagtalan öblítőszerrel mosott vászonr, mert az öblítő illatát átveszi a tészta és ehetetlenné válna tőle. Sajnos tapasztaltam már ilyet is. Szóval jobba békesség.
Hozzávalók:
- 4 db M tojás
- 20 dkg + 20 dkg liszt
- só (ha frissen készítjük, ha szárítjuk, akkor nem kell só!)
Eszközök:
- késes aprító
- szilikonos keverő
- nagyobb lyukú szita (pl. tésztaszűrő)
- teflon a sütéséhez
- tiszta, szagmentes vászonkendő a szárításához