A reszelt tészta és a házi tarhonya feltétele a keményre gyúrt tészta, de az nekem nem nagyon megy. A gépesítéssel próbálkoztam, többé-kevésbé sikerrel.

 

A késes aprítóba tettem 4 db tojást és megsóztam, gyorsan elkevertem. Megállítottam a gépet, hozzáadtam 20 dkg lisztet és elkezdtem géppel keverni, ekkor egy nyúlós massza lett. Hozzáadtam még 20 dkg lisztet, elkevertem, de nagyon aprók is lettek a nagyobb gombócok mellett, így kiszedtem az egészet egy külön tálba (a szilikonos lapát nagy segítség ebben),  kézzel könnyen egy nagy gombócot gyúrtam belőle. Ezután már kisebb adagokban raktam vissza a gépbe, kb. 4 adagba téptem a tésztát.

Beletettem a gombócot a gépbe, elindítottam a késes aprítót és közben az adagoló nyíláson nagyon kevés lisztet szórtam még rá.

Mikor már elég apró lett, kiborítottam egy nagyobb lyukú szűrőre, kiszitáltam belőle a pirinyókat és a nagy teflon aljára borítottam. A kiszitált morzsát visszagyúrtam a következő gombóchoz és ezt az egészet megismételtem háromszor.

Az utolsó adag kisztiált morzsát megtartottam.

Azonnal elkezdtem pirítani a teflonban a tarhonyát. Zsiradékot nem kellett alá tennem, mert teflonban készült, nem igényelte és nem is ragadt össze.

A hátránya ekkor keletkezik ennek az eljárásnak, mert a tarhonyák vegyes méretűek lesznek, a könnyen pirulók egészen megbarnulnak, a nagyobb gombócok meg a tetején lustálkodnak és eszük ágában sincs megpirulni. Mikor elvesztettem a türelmemet és a kicsik meg ne égjenek, felöntöttem vízzel, hogy ellepje. Kicsit még sóztam, lefedtem és többször kevergetve főztem a tarhonyát. 

Elvileg eddig tart a tarhonya készítés. Mivel én frissen használtam fel, ezért folytattam a főzést, kolbászos-lecsós tarhonyát készítettem belőle.

Ha majd szárítom, hogy később csak elő kelljen venni, akkor lisztezett, szagmentes, tiszta vászonra terítem.

A szagmentes azt jelenti, hogy öblítőszer vagy szagtalan öblítőszerrel mosott vászonr, mert az öblítő illatát átveszi a tészta és ehetetlenné válna tőle. Sajnos tapasztaltam már ilyet is. Szóval jobba békesség.

Hozzávalók:

  • 4 db M tojás
  • 20 dkg + 20 dkg liszt
  • só (ha frissen készítjük, ha szárítjuk, akkor nem kell só!)

Eszközök:

  • késes aprító
  • szilikonos keverő
  • nagyobb lyukú szita (pl. tésztaszűrő)
  • teflon a sütéséhez
  • tiszta, szagmentes vászonkendő a szárításához