Nem győzöm a konyhai teendőket, mindig találok újabb és újabb feladatokat a konyhapult körül vagy a kertben. Most leltem rá egy kis darab gyömbérre, amit még jópár hónapja, a karantén idején vásároltam azért, hogy legyen itthon belőle. Télen rendszeresen készítek gyömbéres, mézes, citromos hársfateát, leginkább ehhez tartok itthon gyömbért. Az idő közben felmelegedett, a teafőzés helyett a szörpök, limonádék készítése volt előtérben, ezért a gyömbér megmaradt. Az egyiket, ami kihajtott, elültettem, de a másikat ma megpucoltam és mézben tettem el.
Mézes gyömbér
Hihetetlen, hogy a gyerekeim ugyanúgy szeretik a tejjel, cukorral ízesített puliszkát, mint én gyerekkoromban. Talán egy éve főztem nekik úgy, hogy megtetszett nekik, vagy csak megtetszett nekik az a gyermeki filozófia, amit megosztottam velük, hogy ez volt az az étel, amiben legálisan annyi kristálycukrot ehettem, amennyit akartam, mivel a tej jótékonyan elfedte az alatta rejtőző puliszkára kanalazott kristálycukrot. Persze időnként megkérdezték gyanakodva a felnőttek, hogy nem túl sok cukrot tettem-e rá, de szerencsére mindig hamarabb belapátoltam az édes finomságot, mielőbb válaszoltam volna és lebuktam volna.
Sajtos kukorica saláta
Az idei kontakt grill szezonunkban még nem, de tavaly nyáron készítettem ilyen sajtos kukorica salátát frissen sült virsli mellé. Elég tartalmas köretnek, ezért nem érdemes egyszerre sokat készíteni belőle, elég annyi, amennyi 1 étkezésre elfogy.
Elkészítése egyszerű, a saláta hozzávalóit összekeverem és azonnal, vagy hűtés után tálalom.
*****
Hozzávalók:
Szárazon összekeverni:
- 1 nagy doboz konzerv kukorica lé nélkül
- 10 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is)
- 1 evőkanál metélőhagyma
Külön összekeverni habverővel:
- 1 nagy doboz tejföl
- 1 teáskanál só
- 1 mokkáskanál őrölt bors
- 2-3 evőkanál mustár
- 3-4 evőkanál méz
Felhasználása:
- Önállóan salátaként fogyasztható.
- Virslivel és bármilyen sülttel együtt fogyasztható.
Főtt, csöves kukorica
Már tavaly is viszonylag drága volt a csöves kukorica ára mifelénk. Most 250.- Ft-ért vettem darabját. A csöveken szépen fejlett szemek voltak tömött sorokba, a kukorica haja halványsárga volt, a csuhéja pedig teljesen tiszta, kézműveskedésre is alkalmassá válhat.
Mézben érlelt rózsaszirmok
Tavaly (2019-ben) készítettem először rózsaszirmokkal ízesített mézet, fantasztikus volt, ezért idén újra megismételtem.
Sárgabarack lekvár
1900.- Ft körül vettem kilóját a sárgabaracknak. Mivel a fiam épp nagyon beteg volt, nem különösebben foglalkoztam az árával, mert tudtam, hogy a gyümölcs ízleni fog neki. Ezek most nagyszemű sárgabarackok voltak, nekem az előzőleg vásárolt kisebb szeműek jobban ízlettek, de az már elfogyott (letermett), mivel csak 1 hét után tértem vissza a fóti zöldségeshez a Somlyó lábához.
Rózsaszörp, avagy a rózsaszín íze
A kerti rózsabokorról gyűjtöttem a szirmokat még tegnap az első eső előtt 1 óra körül (1-re már a focistákért kellett mennem az iskolába Bozsik miatt, szerencsére csak 3 körül kezdett esni).
Aszalt paradicsom
Egyszerre nagyobb mennyiségű, egy érési idejű paradicsomot kaptam. Lecsófőzés előtt az aszalt paradicsomhoz készítettem elő a gerezdeket, hogy a belsejéből majd lecsót főzhessünk bográcsban.
Paprikamártás kaliforniai paprikából
Teljesen véletlenül bukkantam erre a csodálatos ízű mártásra, ami fűszeres sült húsok kitűnő kiegészítője. Most nincs időm húst sütni, ezért félig őkészítettem a mártást és a felhasználásig fagyasztva tárolom.
Csípős tejföl
A napokban étteremben vacsoráztunk, a töltött hús mellé kaptam csípős tejfölt. Annyira ízlett, hogy mindenképp szerettem volna otthon is elkészíteni. Annyit tudtam róla, hogy tejföl alapú, csípős, halvány rózsaszín színű és egyáltalán nem látszik benne semmilyen porított fűszer. Ekkor jutottak eszembe a Paprika Molnár Fűszerpaprika magolajai, amit ajándékba kaptam és már rég óta várta a polcomon felbontatlanul, hogy megkóstoljam. Pompás lett az első próbálkozásom is, azonnal kedvenc mártogatóssá léptettem elő a csípős tejfölt, ami igazán méltó párja a fokhagymával és egyéb zöldfűszerrel gazdagított tejfölnek.
Ribizlis limonádé
A ribizli lekvár főzéséből maradt magos törkölyből még egy alkalomra való ribizlis limonádét is készítettem.
Piros ribizli lekvár
Kicsi kertben, kicsi ribizli termés lett. Gyönyörű szépek voltak a szemek a bokrokon, de a szépsége ellenére mégsem fogyott. Nem csodálkozom, gyerekkoromban én sem szerettem enni a piros ribizlit. Mivel nagyon kevés gyümölcs terem meg nálunk, elhatároztam, hogy olyan finomságokat készítek belőle, aminek hasznát veszem a konyhában. Először magnélküli lekvárnak fogtam neki, majd a megmaradt törkölyből limonádéhoz főztem ki az ízét a gyümölcsnek. Így tényleg csak nagyon kevés veszteségem lett, amit a komposztra dobtam ki.
Áfonyás keksz
A gyerekek hoztak haza az iskolából vagy nem tudom honnan már, két kis adag celofánba csomagolt aszalt áfonyát. Jó pár hónapja találtam egy remek receptet, de csak most próbáltam ki. [2019. júniusában sütöttem először]
Paradicsomleves
Na, ez is a sose sikerül listán van igen előkelő helyen... de nem adom fel, rendszeresen próbálkozom. Új és újabb módokon rontom el. Hol túl sűrű, hol túl híg, hol túl édes, hol túl savanyú, de volt már csomós és főzelékszerű, vagy túl sok tésztát főztem bele, vagy épp nagyon keveset. Ami biztos, finom ízű paradicsomból főzni a legegyszerűbb és várhatóan a legsikeresebb.
Egy fakanálnyi vajat felolvasztottam, erre került 2 evőkanál liszt. Világos színűre pirítottam a lisztet, de nem volt olyan sok zsiradék, hogy ez egy krémszerű anyag legyen, inkább morzsás volt és jó illatú.
Felöntöttem hidegvízzel és habverővel megpróbáltam simára keverni. Végül megvártam, hogy felforrjon, kitartóan kevertem, ez jól besűrűsödött és majdnem úgy nézett ki, mint egy sűrű besamell mártás.
Felöntöttem 2 üveg házi paradicsomlével. Jó csomós lett ismét, de kitartóan a habverővel próbáltam elsimítani.
Kétszer sóztam, mert a natúr paradicsomlé nem volt sós, de elsózni sem akartam.
Cukor az ment bele jócskán, a recept eredetileg 2 evőkanállal írt. (A menzán nem is paradicsomlevest adtak, hanem paradicsom szörpöt, ha visszaemlékszem annak édes ízére.)
Amikor felforrt és még mindig csomós volt, botmixerrrel tökéletesen simára lehetett kevertetni. Ez után tettem bele a betűtésztát (Gondos Cekkertől) és mivel nekem ebből a receptből és ízlésem szerint is hiányzott a hagyma, ezért egy fej hagymát egészben és egy-két babérlevelet is még belefőztem az íze kedvéért.
Zellerlevelet nem mindig szoktam belefőzni, pedig tudom, hogy szokás azzal is ízesíteni.
A zellerlevelet régebben a fagyasztóban tároltam frissen tartó fóliába csavarva.
Az utóbbi években már, ha sikerült egy alkalommal több zellerlevelet is vennem, vagy esetleg volt a kertben, akkor inkább aszalógéppel megszárítottam és úgy tároltam.
*****
Hozzávalók:
- vaj
- liszt
- hőkezelt paradicsomlé
- só
- cukor vagy méz
- egy egész fej hagyma egyben
- egy-két levél babérlevél
- 1-2 szál friss vagy szárított zellerzöld
- betűtészta (Gondos Cekker) esetleg eperlevél tészta
A lakásfelújítás és a befőzés nem zárhatja ki egymást - morfondíroztam magamban ebéd közben, látva azt a nagy tál paradicsomot, amit még a tegnap előtti vihar előtt szedettem le előrelátóan/felelőtlenül a fiúkkal. Az előző tál leszedett paradicsom a hűtőben mementóként emlékeztet arra, hogy van annak a mondásnak is alapja, hogy mindent a maga idejében...
Az én helyzetemet megkönnyítette, hogy ma nem főztem levest és a befőzéshez szükséges üvegek fejjel lefelé várakoztak már a bevetésre.
Kókuszgolyó
Az iskolában tárgyakból mandala készítését kapták technika feladatként a gyerekek. Mielőtt szétrámolták volna apró játékaikat vagy bármi agyament ötletük lett volna, gyorsan elébe mentem a dolognak és javasoltam, hogy kókuszgolyóból és levendulás kókuszgolyókból készítsék el. Nekem is legyen már valami hasznom abból, hogy itthon vannak.
Töltött káposzta
A szabolcsi töltött káposzta nekem presztizs kérdés, mert a szívem egy része odakötődik. Gyerekkoromban ki lehetett kergetni annak a gondolatával is, hogy egyem meg a főtt káposztát, így hát én sem várom el a gyerekeimtől, hogy megegyék. Viszont a töltelékét akkor is nagyon szerettem, amikor még nem tudtam, hogy tejföllel viszont még annál is finomabb. A káposzta beszerzés idén elég nehézkesen alakult, mert a Kispiacra nem rendeltem és csak a szabadon vihető választékból vásárolhattam. Az ott vett mellé még szereztünk még egyet. Apró méretük ellenére kifejezetten töltenivaló leveleket lehetett lefőzni róluk, ezen már a kezdet kezdetekor meglepődtem. Ezt a receptet 2018-ban jegyeztem le magamnak, most megpróbálom ez alapján újra elkészíteni.
Zserbó nélkül nem kerülhetek apósom szeme elé. Bárcsak olyan jól sikerülne, mint legutóbb, amikor még csokimázt sem tettünk rá, úgy falatoztuk be. Nagyon igyekszem, hogy ugyanolyan jól sikerüljön.
A tészta annyiban különleges, hogy élesztős és sok vaj kell bele, de nincs semmiféle futtatás.
Eddig kétszer készítettem karácsonyra bejglit, most az első alkalommal megörökített leírásomat kerestem elő és ismét nekifogok elkészíteni. Először a dió- és a mákdaráláson akarok túl lenni, a tésztát azt a sütés előtti délután fogom begyúrni és megtölteni, majd másnap reggel fogom kisütni a terveim szerint. 6 rúd lesz belőle, 2 db sütőtepsit fognak elfoglalni elég sokáig, ezért érdemes azzal is számolni, hogy addig nem lehet aprósüteményt készíteni a sütőtepsiken, amíg a bejgli pihen vagy épp sül rajta. Ezért érdemes a pihentetését összehangolni a saját alvásunkkal. Már ha van ilyen karácsony előtt...
Sütőtök sütése
Hol sikerül finom sütőtököt venni, hol nem. Most épp a Szamóca zöldségesnél vettem finomat, de találtam egy nagydobosi sütőtök házhozszállítási lehetőséget is, amivel karácsonyra meglepem a családot.
Kristálycukor formák teához
Rém egyszerűnek tűnik a házi kockacukor gyártása, de mielőtt még beleélem magam, hogy ezzel árasztom el karácsonykor teával megajándékozottjaimat, inkább kipróbálom időben karácsony előtt.
Karfiolvirágok jénaiban sütve
A karfiolleves készítése közben félretettem 6 db nagy karfiolvirágot, amik pont beleférnek egy üvegtepsibe. Sütőben sajtos, füstölt húsos mártással fogom megsütni.
Diákcsemege hőkezelése tálalás előtt
A vendégváráshoz férjem diákcsemegét szeretett volna vásárolni, de a korábbi nem túl jó tapasztalataim miatt arra kértem, hogy ne kész diákcsemegét vegyünk, hanem sorolja fel, milyen magvakat szeretne és én készítek neki otthon egy keveréket. Sótlan kesudiót, bokormogyorót, mandulát és mazsolát vettem külön-külön csomagolva. Hőkezelt dióm még volt itthon.
Karfiolleves
Csodás szépságű karfiolt lehetett kapni a héten a HÍD ABC-ben. Tudom, hogy a fiúk nem szeretik, de nem lehet mindig palacsintát enni. Annyira sok karfiolos recept van, nehezen döntöttem el, most mi készüljön belőle. Azt remélem, hogy hideg időben egy forró zöldséges leveshez még ők is kedvet kapnak. Ez után még egy finom palacsinta is jó befejezése lehet az ebédnek.
A hagymától sűrű lesz, a sót azonnal a hagymára teszem, hogy a hagyma puha legyen, vizet nem igazán adok hozzá mindaddig, amíg a hús a saját levét el nem fővi, igyekszem pöríteni, hogy pörkölt legyen és ne vízben párolt hús. Körülbelül itt tartok a pörkölt főzési tanulmányaimban. Részletesebben a receptben.
Paradicsomsaláta
Az egyik kedvenc paradicsom salátám, ami köretként is megállja a helyét akár rántott, akár roston sült húsok mellé. Talán még halételeket is lehet vele köríteni. A hagyma miatt nem randiétel, de baráti társaság vendéglátásakor, pláne nyáron nagy sikere tud lenni. Tálalás előtt közel 30 perc kell ahhoz, hogy összeérjen, érdemes ezzel kalkulálni.
Karajcsontból leves
A HÍD ABC-ben karajt szerettem volna venni még zárás előtt nem sokkal, amikor már szinte teljesen elpakolták a húspultot, de kérésemet még a késői óra ellenére is teljesítették. Előkerült egy szép csontos karaj, szűzpecsenyével. Megvettem az egészet, így ismét készült egy kis adag tejben párolt szűzérme, zsírban sült rántott karaj, sőt, mivel volt egy kevés sonka és sajt is, néhányat inkább tekercsnek állítottam össze. A csontból pedig levest főzök. A hentes mindegyik húst konyhakészen adta át nekem, a karajt szeletekre vágva, a szűzpecsenyét egyben, és a csontokat háromba vágva. Boldoggá tett vele, mert nagyban megkönnyítette és meggyorsította a főzési időmet.
Hideg vízben főtt bulgur
A kuszkusz sikerén felbuzdulva vásároltam bulgurt is. Ennek az elkészítése is kényelmesebb a rizsnél, bár a kuszkusszal szerintem már semmi sem vetekedhet. A családomnak is ízlett, így egy újabb körettel gazdagodott a kínálat nálam. Megpuhulásához kb. 15 perc elegendő, ezért tálalás előtt 30 perccel érdemes elkezdeni az elkészítését.
Kakaós piskóta 1 tojással
Miután az első egy tojásos piskótám alkalmatlan volt piskótatekercsnek, ezért a második adag bekevert tésztába tettem kakaóport és egy mélyebb 20*30 cm-es tepsiben sütöttem meg inkább. Így magasabb lett és töltve még sokféleképpen tudom majd hasznosítani. Bár egyelőre még nincs ötletem arra, hogyan tálalom a gyerekeknek, akik piskótatekercsre várnak.
Piskóta 1 tojással
Készítettem egy egytojásos piskótát. Nagy tepsibe öntöttem, mert piskótatekercset szerettem volna készíteni belőle, de erre sajnos alkalmatlannak bizonyult, mert a feltekeréskor széttört. Most meg törhetem a fejem, milyen más módon tudom majd hasznosítani. Ráadásul mire kisült az egyik, addigra bekevertem még egy adagot. Abba viszont sütés előtt még kakaóport öntöttem és magasabb falú tepsiben sütöttem ki.
Keksztorta habos, vaníliás túróval a tetején
A férjem kérte, hogy egy hosszú, dolgos nap végén, készítsek valami finom édességet. Az itthon lévő alapanyagokhoz találtam a receptet, ami annyira elnyerte a tetszésüket, hogy most már a hozzá szükséges darált kekszet is magam szeretném megsütni hozzá legközelebb.
Kekszsütés otthon
Végre sikerült egy olyan daráltkekszes süteményt készítenem, ami annyira elnyerte a fiam tetszését, hogy ezt kérte a születésnapjára tortának. Határozottan. Azt tervezem, hogy az ez alkalomból készülő tortájához a kekszet is magam készítem hozzá. Korábban már olvastam a Gondos Cekker oldalán egy házi keksz receptet, a neten is rábukkantam erre több háziasszony gyűjteményében, ezért most én is kipróbálom. Mivel nekem nagyobb mennyiségre van szükségem, ezért egyszerre több adagot készítek. Viszont mindegyik adagot egyenként keverem össze, nem egyszerre veszem a nagy mennyiséget.
Kedvenc körtés süteményem
Nagyon-nagyon szeretem, minden évben készítek egyszer a kertben termett körtéből. A családomban más nem szereti, de én nagyon. Jó készíteni, egyszerű és finom.
Tojásfehérjéből piskóta
Ilyen-olyan ételek készítése során felgyűlt jó pár darab tiszta tojásfehérje, amit egy lezárt műanyag dobozban tartottam a hűtőben. Menet közben természetesen elfelejtettem, hogy hány darab került bele, de 30 g/db mennyiséggel számolva azért vissza lehet következtetni. Most 25 dkg tojásfehérjét használtam fel, az eredeti receptben 10 tojásfehérje volt megadva, de a többi hozzávalón nem változtattam.
Zsírban sült, panírozott cukkini
Tavasszal azt reméltem, hogy idén sok cukkini terem a kertünkben, még a kaspós tartásával is megpróbálkoztam, de sajnos csak néhány cukkini lett, bár a levéldzsungel és a virághozam csodás volt. Az ősz beálltával egy biogazdálkodótól vásároltam két kisebb cukkinit, amit szerettem volna télire eltenni panírozva a fagyasztóba, de frissen is kisütöttem belőle ebédre. Nagyon szeretem, a húspárti családtagok kevésbé rajonganak érte. Egy napnyi pácolást megér, ezért érdemes előre tervezni a készítését.
Sült sütőtökből készített muffin
A sütőtöksütésből megmaradt, hőtőben kallódó sütőtök felhasználásának nagyszerű módja, ha süteményt készítek belőle. Nem feltétlenül kell elárulni, hogy sütőtökkel készül kóstolás előtt, utána meg már nem aktuális a kételkedés, mert finom. Gyerekeknek tízórais dobozba is lehet tenni, praktikus és napokig puha marad.
Főtt rizs készítése
A gyerekeim nyilván alapvetően az általam főzött rizshez vannak hozzászokva, de biztos vagyok benne, hogy nem tökéletesen készítem. Mégis szeretik, ezért leírom, hogyan próbálkozom megtalálni az ideálisan főtt rizs készítési módját.
Tejszínben párolt szűzérme
Szombaton az esélytelenek nyugalmával rohantam be nem sokkal zárás előtt a HÍD ABC-be főként lisztet venni a kovászaimnak, de hamarjában rájöttem arra is, hogy térdig gázolok a hétvégében ebédelképzelések nélkül, ezért a húspult felé vettem az irányt. Csodaszép szűzérmék voltak, amit nagyon-nagyon ritkán veszek, de most úgy éreztem, egyszer élünk, és az egyik kedvenc ételemhez a tejszínben párolt szűzérméhez minden más van otthon. Vasárnapi ebéd lett belőle.
Kecsketejből friss sajt (túró)
Kaptam friss, házi kecsketejet ajándékba egy 7,5 dl-es üvegben. Nem ittam meg, mert gondoltam, készítek belőle valami különleges ennivalót, de nem találtam semmilyen izgalmas receptet. A napok meg csak teltek, aztán hirtelen eszembe jutott, hogy készítek belőle sajtot, a magam módján. Tényleg csak 7,5 dl kecsketejem volt, de egy próbát megért és a végeredmény csodás lett. Bizony nem kell mindig nagyipari mennyiségeket főzni.
Mosdókenőcs kávézaccal tusoláshoz
Rendszeresen nem, de alkalmanként szívesen használom bőrradírozásra a frissen átfőzött kávézaccot tusoláshoz. Amennyi alkalommal bőrradírt használok, azért nekem kár egy tégely kozmetikai terméket megvennem és porosodva tárolnom a polcon. Tényleg egyszerűbb frissen elkészíteni, felhasználni és az összetevők miatt oltári nagy fürdőtakarítással sem jár.
Sütőpor keverék - gluténmentes
Már korábban hallottam a foszfátmentes sütőporról, most utána olvasva bukkantam egy érdekes arányú sütőpor keverékre, melyhez minden hozzávaló van itthon. Sütőpor meg nem mindig. Vagyis most már könnyen pótolható lesz. Az alábbiakban írt recept még csak terv, amennyiben elkészítettem és kipróbáltam, azt a receptben jelzem a tapasztalataimmal együtt.
Babfőzelék sonkalében főtt babból
A babot és a sonka főzőlevét is a fagyasztóban tárolom felhasználásig. Egyszerre kiveszem és a babot egyszerűen megfőzöm a lében. A sonkalében főtt babból már többféle étel is készíthető, most babfőzelék lett.
Kuszkusz forrázva
Nyáron a Megyeri úton a Limes éttermében ettem először kuszkuszt köretként. Nagyon ízlett. Jó, bevallom, időnként új ízek kipróbálásában kicsit későn érő típus vagyok. Azóta érdekelt, hogyan tudnám ezt otthon is elkészíteni. A HÍD ABC-ben találan 200 grammos kiszerelésű kuszkuszt, amin ugyan nem volt elkészítési útmutató, de találtam egy igazán egyszerű módszert.
Távirányító elemcsere grafitceruzával
A gyerekek napok óta panaszkodtak, hogy nem működik a dvd távirányítója. Próbálkoztak elemcserével is, de ma újra kétségbe estek, mert anélkül nem tudták magyar nyelven nézni a filmjüket. Márpedig náthagyógyító filmnézéssel akarták kúrálni magukat délelőtt, ha már nem engedtem őket iskolába.
Elővettem az elemellenőrző kis mütyürt, aztán leültem távirányítót javítani.
Bundás kenyér illatos teával
Leggyakrabban hétfő reggelente szoktam bundáskenyeret sütni, amikor még frissebben ébredek a hétvégi nyugalom után, mint a többi napon. A bundáskenyeret nagyon megszerették a fiúk, ezért néha vacsorára is ezt dobom be, ha gyorsan kell valami laktatót tennem a tányérjukra. Bizony, nem csak az éhségük miatt fontos a gyorsaság, hanem az elkészítés közben is pörögni kell, hogy ne legyen túl olajos, ne égjen meg és hamar elkészüljenek egymás után.
Vanília kivonat vodkában
Miután egyre elérhetetlenebbé válik a valódi vaníliarúd beszerzése, elkészítettem én is egy 2 dl-es Royal vodkában a saját vanília aromámat.
Dióbél hőkezelése felhasználás előtt
Sok helyen olvastam arról, hogy az olajos magvak aromáit hőkezeléssel lehet még intenzívebbé tenni. Néhány alkalommal a teflonba égetett próbálkozás után hosszú időre feladtam ezt a dolgot, de egy alkalommal fagyasztott diót kaptam és annak a felhasználásakor újra megpróbálkoztam a tepsiben hőkezeléssel. Végre sikerrel jártam, ezért azóta már sok-sok alkalommal használtam ezt a módszert.
Homoki szarvasgombás kijevi krémes
2 évvel ezelőtt készítettem el először ezt a csodálatos süteményt. Nyár eleje óta vártam, hogy végre újra lehessen friss homoki szarvasgombát kapni, aminek a termőideje augusztustól novemberig tart hazánkban. Tegnap este újra eszembe jutott, hogy most már be tudnám szerezni a legfőbb alapanyagát, ezért megkérdeztem a környezetemben élő szarvasgombászt, van-e eladó gombája? Ma a szarvasgombász munkakutyái reggeli sétáját követően házhoz hozta nekem. Ezen a borongósan indulő őszi vasárnapon bele is fogtam az általa Szokolyán gyűjtött és az ő fantáziája által megszületett ötlettől homoki szarvasgombával tovább ízesített sütemény elkészítésébe.
A passzírozott paradicsomléből ezerféle dolgot lehet főzni, idén először kipróbáltam a nekem legegyszerűbbnek tűnő kecsöpöt Rupáner-Gallé Margó konyhájából. Szerintem ez egy jó recept, jó arányokkal. Megkóstoltam a bolti kecsöpöt és ezt egymás után, legelőször az tűnt fel, hogy ez kevésbé ecetes. Ha rajtam múlna, valószínűleg soha, semmihez sem használnék ecetet, de úgy tűnik a rengeteg receptet olvasva, hogy a kecsöp lelke mégis csak az ecetben rejlik. Éppen ezért az idén készült rózsaszirommal érlelt ecetemből tettem bele.
Homoki szarvasgomba
Már bizony elmúltam 40 éves, mikorra megismerkedtem a hazánk erdeiben termő homoki szarvasgombával. Oly szerencsés vagyok, hogy Dunakeszin könnyen tudok vásárolni frissen szedett gombát. Tegnap kérdeztem rá a szarvasgomba gyűjtőtől, hogy van-e most neki, ma reggel pedig a munkakutyáival együtt el is hozta a reggeli séta után hozzánk. Ahogy kinyitotta a gyűjtő vászonszatyrot, már megcsapott a homoki szarvasgomba édes, fűszeres, ízes illata. Nem bírok magammal, muszáj előkapnom a diódarálót és újra homoki szarvasgombás kijevi krémest kell sütnöm belőle. A receptet is tőle kaptam 2 évvel ezelőtt. Borongós, őszies az időjárás, semmi máshoz nem lenne most kedvem. A tegnapi paradicsom passzírozós maraton után azt hittem, hogy ma elkerülöm a konyhát, de igazából sehol máshol nem érzem ma jól magam, csak ott. Felvidít.