A sajtkészítésből maradt sárga, édeskés ízű tejsavó felhasználására kerestem recepteket, végül a ricotta készítés kipróbálása mellett döntöttem. Közel 2 liter tejsavóm maradt, melynek a tetejére kiült még egy réteg sárgás tejzsír, ezért gondoltam, hogy ezt érdemes lenne még tovább macerálni.
Ricotta készítés sikertelensége
Fagyasztott, dinsztelt, édes, fejes káposzta
A fejes káposzta aprítása, dinsztelése elég sok mosogatnivalóval jár, ezért ha nekifogok, akkor a frissen tervezett étel mellett a fagyasztóba is teszek konyhakész dinsztelt, édes, fejes káposztát.
Kaukázusi kefír - fortélyok
2018 májusa óta része a háztartásomnak a kaukázusi kefírgombákkal való kefírkészítés. Egyszer sajnos túl sokáig voltak hűtőn kívül, ezért most már egy másik generációt nevelgetek, de a lelkesedésem irántuk töretlen.
Kaukázusi kefír ... avagy a gombácskáim
Készítettem róluk néhány fotót, miután leszűrtem róluk munkájuk kefírjét a vacsorakészítés közben. Az egyik képen láthatóak közelről. Ugye milyen gyönyörűek? Ha minden nap etetném őket, akkor kicsivel nagyobb, galuska szerűek lennének. Most kb. 3-4 napot töltenek vízben, de egészen szépen szaporodnak és éldegélnek így is. Heti 1 etetésnél viszont apróbbak lesznek, de a kefírjük akkor is ugyanolyan kellemes lesz.
Dinsztelt, édes, fejes káposzta
Eredetileg csalamádét készítettem volna, ehhez vettem a fejes káposztákat, de egyelőre úgy tűnik, hogy télire csalamádét eltenni hőzelés vagy tartósítószer nélkül elég rizikós. A két fejes káposztát inkább megdinszteltem. Tervem szerint a fagyasztóba akartam tenni kis adagokban, de frissen máris káposztás tésztához használtam fel.
Velőscsont leves
A HÍD ABC-ben megláttam a szépen felfűrészelt velőscsontokat, ezért vettem 4 db-ot és hozzá még 4 db marhabordát. Csak mert a piacon vásárolt zöldségek hazahurcolásának legyen már valami igazi értelme is.
Túrómentés sajtba II.
Igazából a váci piacon vásárolt házi tej utolsó pillanatos megmentése volt most a feladat, de megugrottam.
Túrómentés sajtba I.
Azért volt muszáj sajtot készítenem... mert volt 50 dkg túróm, ami pont máig volt dátumozva. Pont máig... Szóval a fél éve ívkezdetet indító sajtkészítős vágyam fél óra alatt be is teljesült.
Laktózmentes túrós rétes
Elkészülőben van életem első laktózmentes túrós rétese. Párhuzamosan készült vele laktózos változat is, de abba mazsola is került, így megoldódott a tálalással fölmerülő aggodalmam, hogy összekeverődnek a tálcák.
Sonkás mángoldos rétes
Egy tő mángold a kertből és egy izgalmas házias füstölt sonkadarab találkozott egy csomag réteslappal a mai ebédben.
Párolt mángold
Azt hittem, hogy a szódabikarbónás vízben előfőzött mángoldot már tehetem is a szószba, de rájöttem, hogy ezt még fűszerekkel is össze kell párolni.
Mángold előkészítése
Idén tavasszal ültettünk először egy tő mángoldot a kertünk egyik magaságyásába. Egyrészt szépen díszíti a kertet, másrészt hasznos növény a konyhára. Még soha nem ettem és nem készítettem mángoldból semmit. Új kaland veszi kezdetét, mert ma reggel még az eső előtt ollóval levágtam az első hatalmas leveleket róla.
Tojásos sonkás rántotta
Legtöbbször hétvégi reggeleken van csak időm elkészíteni, utána mindig muszáj ejtőzni egy kicsit, mert nagyon laktató.
A fagyasztóban tároltam a fejtett, száraz, szemes babot és a füstölt sonka főzőlevét is. Kipróbáltam, milyen lenne, ha a babsalátához a sonka főzőlevében főzném ki a babot. A babot sózni nem kellett, de mégis megőrizte jellegzetes, kissé édeskés ízét.
Levendulás porcukor darálással I.
Biogazdálkodásban termesztett szárított levendulát vásároltam, ezért a dekorálás, zsákba töltögetés helyett elkezdtem felhasználni a konyhámban. Készült már levendulás porcukor hőzekeléssel. Most azt írom le, amikor néhány hét várakozás után összedaráltam a levendulát a kristálycukorral, amiben pihentettem.
Levendulás porcukor hőkezeléssel
Biogazdálkodásban termesztett szárított levendulát vásároltam, ezért a dekorálás, zsákba töltögetés helyett elkezdtem felhasználni a konyhámban. Egy marcipános teasüteményhez szükségem volt gyorsan levendulás porcukorra, ekkor találtam rá erre a hőkezeléssel gyorsított eljárásra Limaránál.
Levendulás kókuszgolyók
Ez egy sütés nélküli, de tálalás előtt hűtést igénylő sütemény. Kókusztejporból készíttettem a gyerekekkel, viszont a levendulaszirupot és a blansírozott mandulát előkészítettem nekik. Leírtam nekik a készítés menetét, ez alapján önállóan el tudták készíteni maguknak.
Alkoholban eltett meggy
Egyszer, de tényleg csak egyszer, találtam a kamrámban alkoholban eltett meggyet, ami annyira finom volt, hogy ezzel meg is tört az alkoholos meggy iránt érzett berzenkedésem. Ez egy fél literes kis befőttes üveg volt, 1-2 adag kókuszgombócban és 1-2 adag brownie-ban tűnt el, emlékezetesen. Ezt most nekem is ki kellett próbálnom.
Meggyleves kókusztejjel
Friss, magozott meggyből készítettem a meggylevest. Szezonon kívül tartósítószerrel eltett befőttből, vagy hőkezlet meggybefőttből, esetleg fagyasztóból elővett fagyos meggyből főzöm.
Meggymag cseresznyemag tisztítása
Meggymagozás közben az ép meggyek magját külön gyűjtöttem, mert sokféleképpen fel lehet használni. Egy kis mennyiséget összetörve és kifőzve, a meggyes ételek ízét lehet még intenzívebbé tenni vele, de a száraz magok töltőanyagként is jók lehetnek egy illatos, fűszeres gyógypárnába. Most ehhez gyűjtöttem és tisztítottam meg a magokat.
Lucullus tartósítós meggybefőtt
Tavalyról még maradt befőttartósító szerem, ezért ezt fel akartam használni a közelgő lejárati ideje miatt. Csak 6 kg meggyet vettem idén a Kispiacon, de befőttre már csak 4*7,5 dl üvegnyi jutott és meggyesrétest még nem is sütöttem belőle. Készült viszont meggyleves kókusztejjel, tettem el alkoholban meggyet és a meggymagokat is megtisztítottam.
Kovászos uborka
Felnőtt koromban szerettem csak meg a kovászos uborkát, akkor, amikor saját magamnak készítettem el és a receptnek megfelelően tettem bele fokhagymát is. Azóta is így készítem, néha még télen is van belőle saját leve alatt a hűtőben.