Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Vadon eszem

Ricotta készítés sikertelensége

A sajtkészítésből maradt sárga, édeskés ízű tejsavó felhasználására kerestem recepteket, végül a ricotta készítés kipróbálása mellett döntöttem. Közel 2 liter tejsavóm maradt, melynek a tetejére kiült még egy réteg sárgás tejzsír, ezért gondoltam, hogy ezt érdemes lenne még tovább macerálni.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Fagyasztott, dinsztelt, édes, fejes káposzta

A fejes káposzta aprítása, dinsztelése elég sok mosogatnivalóval jár, ezért ha nekifogok, akkor a frissen tervezett étel mellett a fagyasztóba is teszek konyhakész dinsztelt, édes, fejes káposztát.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Kaukázusi kefír - fortélyok

2018 májusa óta része a háztartásomnak a kaukázusi kefírgombákkal való kefírkészítés. Egyszer sajnos túl sokáig voltak hűtőn kívül, ezért most már egy másik generációt nevelgetek, de a lelkesedésem irántuk töretlen.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Kaukázusi kefír ... avagy a gombácskáim

Készítettem róluk néhány fotót, miután leszűrtem róluk munkájuk kefírjét a vacsorakészítés közben. Az egyik képen láthatóak közelről. Ugye milyen gyönyörűek? Ha minden nap etetném őket, akkor kicsivel nagyobb, galuska szerűek lennének. Most kb. 3-4 napot töltenek vízben, de egészen szépen szaporodnak és éldegélnek így is. Heti 1 etetésnél viszont apróbbak lesznek, de a kefírjük akkor is ugyanolyan kellemes lesz.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Dinsztelt, édes, fejes káposzta

Eredetileg csalamádét készítettem volna, ehhez vettem a fejes káposztákat, de egyelőre úgy tűnik, hogy télire csalamádét eltenni hőzelés vagy tartósítószer nélkül elég rizikós. A két fejes káposztát inkább megdinszteltem. Tervem szerint a fagyasztóba akartam tenni kis adagokban, de frissen máris káposztás tésztához használtam fel.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Velőscsont leves

A HÍD ABC-ben megláttam a szépen felfűrészelt velőscsontokat, ezért vettem 4 db-ot és hozzá még 4 db marhabordát. Csak mert a piacon vásárolt zöldségek hazahurcolásának legyen már valami igazi értelme is.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Túrómentés sajtba II.

Igazából a váci piacon vásárolt házi tej utolsó pillanatos megmentése volt most a feladat, de megugrottam.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Túrómentés sajtba I.

Azért volt muszáj sajtot készítenem... mert volt 50 dkg túróm, ami pont máig volt dátumozva. Pont máig... Szóval a fél éve ívkezdetet indító sajtkészítős vágyam fél óra alatt be is teljesült.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Laktózmentes túrós rétes

Elkészülőben van életem első laktózmentes túrós rétese. Párhuzamosan készült vele laktózos változat is, de abba mazsola is került, így megoldódott a tálalással fölmerülő aggodalmam, hogy összekeverődnek a tálcák.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Sonkás mángoldos rétes

Egy tő mángold a kertből és egy izgalmas házias füstölt sonkadarab találkozott egy csomag réteslappal a mai ebédben.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Párolt mángold

Azt hittem, hogy a szódabikarbónás vízben előfőzött mángoldot már tehetem is a szószba, de rájöttem, hogy ezt még fűszerekkel is össze kell párolni.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Mángold előkészítése

Idén tavasszal ültettünk először egy tő mángoldot a kertünk egyik magaságyásába. Egyrészt szépen díszíti a kertet, másrészt hasznos növény a konyhára. Még soha nem ettem és nem készítettem mángoldból semmit. Új kaland veszi kezdetét, mert ma reggel még az eső előtt ollóval levágtam az első hatalmas leveleket róla.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Tojásos sonkás rántotta

Legtöbbször hétvégi reggeleken van csak időm elkészíteni, utána mindig muszáj ejtőzni egy kicsit, mert nagyon laktató.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Babsaláta

A fagyasztóban tároltam a fejtett, száraz, szemes babot és a füstölt sonka főzőlevét is. Kipróbáltam, milyen lenne, ha a babsalátához a sonka főzőlevében főzném ki a babot. A babot sózni nem kellett, de mégis megőrizte jellegzetes, kissé édeskés ízét.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Levendulás porcukor darálással I.

Biogazdálkodásban termesztett szárított levendulát vásároltam, ezért a dekorálás, zsákba töltögetés helyett elkezdtem felhasználni a konyhámban. Készült már levendulás porcukor hőzekeléssel. Most azt írom le, amikor néhány hét várakozás után összedaráltam a levendulát a kristálycukorral, amiben pihentettem.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Levendulás porcukor hőkezeléssel

Biogazdálkodásban termesztett szárított levendulát vásároltam, ezért a dekorálás, zsákba töltögetés helyett elkezdtem felhasználni a konyhámban. Egy marcipános teasüteményhez szükségem volt gyorsan levendulás porcukorra, ekkor találtam rá erre a hőkezeléssel gyorsított eljárásra Limaránál.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Levendulás kókuszgolyók

Ez egy sütés nélküli, de tálalás előtt hűtést igénylő sütemény. Kókusztejporból készíttettem a gyerekekkel, viszont a levendulaszirupot és a blansírozott mandulát előkészítettem nekik. Leírtam nekik a készítés menetét, ez alapján önállóan el tudták készíteni maguknak.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Alkoholban eltett meggy

Egyszer, de tényleg csak egyszer, találtam a kamrámban alkoholban eltett meggyet, ami annyira finom volt, hogy ezzel meg is tört az alkoholos meggy iránt érzett berzenkedésem. Ez egy fél literes kis befőttes üveg volt, 1-2 adag kókuszgombócban és 1-2 adag brownie-ban tűnt el, emlékezetesen. Ezt most nekem is ki kellett próbálnom.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Meggyleves kókusztejjel

Friss, magozott meggyből készítettem a meggylevest. Szezonon kívül tartósítószerrel eltett befőttből, vagy hőkezlet meggybefőttből, esetleg fagyasztóból elővett fagyos meggyből főzöm.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Meggymag cseresznyemag tisztítása

Meggymagozás közben az ép meggyek magját külön gyűjtöttem, mert sokféleképpen fel lehet használni. Egy kis mennyiséget összetörve és kifőzve, a meggyes ételek ízét lehet még intenzívebbé tenni vele, de a száraz magok töltőanyagként is jók lehetnek egy illatos, fűszeres gyógypárnába. Most ehhez gyűjtöttem és tisztítottam meg a magokat.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Lucullus tartósítós meggybefőtt

Tavalyról még maradt befőttartósító szerem, ezért ezt fel akartam használni a közelgő lejárati ideje miatt. Csak 6 kg meggyet vettem idén a Kispiacon, de befőttre már csak 4*7,5 dl üvegnyi jutott és meggyesrétest még nem is sütöttem belőle. Készült viszont meggyleves kókusztejjel, tettem el alkoholban meggyet és a meggymagokat is megtisztítottam.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Kovászos uborka

Felnőtt koromban szerettem csak meg a kovászos uborkát, akkor, amikor saját magamnak készítettem el és a receptnek megfelelően tettem bele fokhagymát is. Azóta is így készítem, néha még télen is van belőle saját leve alatt a hűtőben.

Tovább
Megosztom ezt a cikket

12345
»

Vadon eszem

blogavatar

Étel- és élettörténeteim gyűjteménye A recepteket időről-időre újra elkészítem a saját leírásom alapján és javítom, ha hibát találok benne.

Címkefelhő

édesség (48),tojás (34),hús (27),vaj (26),kamratöltögetés (26),gasztroajándék (24),paradicsom (19),fokhagyma (19),egytálétel (19),tej (17),citrom (17),méz (16),leves (16),hagyma (15),tejföl (13),liszt (13),cukor (13),élesztő (12),fagyasztható (12),sajt (12),szerecsendió (11),paprika (10),vanília (10),környezetbarátság (10),dió (9),tejszín (9),vegyszer (9),keksz (8),bors (8),lecsó (8),tészta (8),köret (7),hőkezelés (7),alma (7),kókusz (7),sósság (6),gyömbér (6),citromsav (6),levendula (6),palacsinta (6),fürjtojás (6),fekete bors (6),kenyér (6),sütőtök (6),aszalás (6),káposzta (6),túró (6),gomba (6),porcukor (5),gyerekkézzel készíthető (5),rizs (5),takarítás (5),zsír (5),tojásfehérje (5),meggy (5),kakaó (5),csokoládé (5),babérlevél (5),római tál (5),cukkini (5),sajtkészítés (5),nagydobosi sütőtök (5),olaj (5),krumpli (5),olivaolaj (5),ecet (4),mustár (4),petrezselyem (4),muffin (4),sütőpor (4),csirke (4),aszalt (4),lekvár (4),befőtt (4),mandula (4),sonka (4),szilva (4),reggeli (4),kukorica (4),kapor (4),saláta (4),metélő hagyma (3),sütemény (3),búzadara (3),virágméz (3),almaecet (3),zsálya (3),fehér bors (3),12 gabonás liszt (3),szódabikarbóna (3),kelt tészta (3),karfiol (3),alaplé (3),tojássárgája (3),öregtészta (3),kakaópor (3),kuszkusz (3),vodka (3),kaukázusi kefir (3),sárgabarack (3),mángold (3),kaukázusi kefirgomba (3),piskóta (3),hűteni kell (3),csirkemell (3),melegszendvics (3),aszalógép (3),gyöngytyúk (3),koriander (3),fahéj (3),metélőhagyma (3),rózsa (3),likőr (3),szegfűszeg (3),bulgur (2),torta (2),knorr (2),reggelire (2),rakottas (2),lilahagyma (2),uborka (2),kápia paprika (2),medvehagyma (2),tea (2),kaliforniai paprika (2),rakott étel (2),kakas (2),befőzőautomata (2),fűszerpaprika magolaj (2),mártogatós (2),mák (2),tarhonya (2),mézeskalács (2),cayenne bors (2),repceméz (2),alkohol (2),ribizli (2),téli fülőke (2),banán (2),homoki szarvasgomba (2),levesbetét (2),kudarc (2),#turbopiros (2),kecsöp (2),szendvics (2),ricotta (2),ketchup (2),narancs (2),padlizsán (2),keményítő (2),újhagyma (2),aludttej (2),őszibarack (2),kaukázusi kefírgomba (2),fűszerkeverék (2),zöldség (2),citromhéj (2),rozmaring (2),kaukázusi kefír (2),mazsola (2),vöröshagyma (2),laktózmentes (2),rétes (2),címke (2),habarás (2),marha (2),zsemlemorzsa (2),fejes káposzta (2),csicseriborsó (1),mártás (1),maradékmentés (1),szósz (1),édeskömény (1),hársfavirág (1),szezámmag (1),carbonara (1),tárkonyos fűszerecet (1),fekete retek (1),kenő (1),savanyú uborka (1),főtt hús (1),csípős fűszerpaprika pehely (1),kamilla (1),oregano (1),római kömény (1),fokhagymás ecet (1),hársfavirág méz (1),bodzavirág (1),pritamin paprika (1),nokedli (1),cérnametélt (1),rántott (1),húsleves (1),juhsajt (1),lasagne (1),köménymag (1),savanyúság (1),kávé (1),linzer (1),aprósütemény (1),tarkedli (1),besamell (1),margarin (1),kardamom (1),dzsemfix (1),dzsem (1),spárga (1),csillag ánizs (1),citromlé (1),magyar kajszi (1),Gönci (1),mandarin (1),fehér rum (1),habcsók (1),öreg tészta (1),almahéj (1),borsikafű (1),almakompót (1),reszelt alma (1),majonéz (1),fritőz (1),csirkeszárny (1),nyárs (1),pogácsa (1),ricottaédesség (1),brownie (1),kolbász (1),pizza (1),levesgyöngy (1),kruton (1),kenyérkocka (1),kalács (1),krémleves (1),abálás (1),galuska (1),sztrapacska (1),nudli (1),gnocci (1),grill fűszerkeverék (1),bánkúti liszt (1),körte (1),teavaj (1),sikér (1),puding (1),nutella (1),teljeskiőrlésű búzaliszt (1),szűzérme (1),sertés (1),szegfűbors (1),panírozás (1),csokimáz (1),karaj (1),bab (1),cukordrazsé (1),dekorcukor (1),bejgli (1),tarja (1),sonka (1),rózsaecet (1),virsli (1),pörkölt (1),kesudió (1),kecsketej (1),mosdókenőcs (1),bulikaja (1),hamburger (1),linzertészta (1),sárgadinnye (1),salátacentrifuga (1),teljes kiőrlésű búzaliszt (1),füge (1),arcpakolás (1),gyógynövény (1),citromsav (1),őszibarack (1),oldalas (1),rántás (1),velőscsont (1),gluténmentes (1),kávézacc (1),sonkalé (1),főzelék (1),tejsavó (1),ceruzaelem (1),bab (1),karácsony (1),zserbó (1),cseresznye (1),kacsazsír (1),vaníliás cukor (1),lepény (1),kocsonya (1),tejvaj (1),meggymag (1),mogyoróvaj (1),zöldségmix (1),jamaikai rumarom (1),juhtúró (1),oliva (1),tökmag (1),Téli parázs (1),póréhagyma (1),zöldborsó (1),póréhagyma (1),vaníliáscukor (1),brokkoli (1),curry (1),csontleves (1),churros (1),kenyérre kenhető (1),cseresznyemag (1),himalája só (1),mártás (1),pritamin paprika (1),szörp (1),limonádé (1),sütinyomó (1), kókusz (1),betűtészta (1),zeller (1),áfonya (1),rózsaszirom (1),csuhé (1),akácméz (1),szeder (1),jamaikai rum aroma (1),marcipán (1),hársfavirágméz (1),gyógytea (1),kukoricahaj (1),kukoricadara (1),hársfa (1),(1)

Utolsó kommentek