Még 2020-ban készítettem el így ezt a receptet, mivel kezdődik a sütőtök szezon, elővettem és berakom ide a gyűjteménybe.

Sárga - sárga

Elraktam sült sütőtököt pürésítve a fagyasztóba későbbi keksz és muffin sütéshez, de egy adagot megtartottam nudlinak. Bújtam a netet már tegnap is receptért, de csak nem találtam rá, ami berobbantotta volna a képernyőmet az egyszerűségével. Végtelenül sajnálom, hogy nincs itthon ricottám, se parmezánom, de nem hiszem el, hogy anélkül nem lehet effélét főzni. Ha csak azzal lehetne, akkor a sütőtök palánta mellett ricotta bokornak és parmezán díszfűnek is lennie kéne.

Mindegy, végül úgy sem volt időm főzni, bevágtam a hűtőbe a pürét, de most kész lettem az egyik munkámmal, gondoltam kikapcsolódásképpen gyorsan főzök ebédet és végre elkészítem az eltervezett nudlikat.

Na azért csak ránéztem még egyszer a netre.

"batáta nudli, batátás nudli, batátás gnocchi, batátás nyokki, ugyanezeket édesburgonyásan" is kerestem. Ugyanaz, mint tegnap, ricotta, parmezán, meg várjak 2 órát vele, hogy összeszokjanak az alkatrészek, meg tegyem habzsákba, meg effélék.

Aztán elkezdtem csodálkozni, hogy elmaradt a receptekből a tegnapi zsályás vajban fürdetése a nudliknak, amin azért nem hőbörögtem, mert az meg épp lenne hozzá, de gyerekkosztot készítek, nem hinném, hogy az anyai ázsióm az összezsályázott narancssárga nudlikkal nagyot nőne a gyerekek szemében.

Nem igazán értettem, hogy tegnap még minden nudlit zsályában kellett füröszteni, ma meg elég a parmezán és ricotta bele (ami azóta sincs és nem is lesz)?

Végül csak rájöttem, hogy a hűtőmben lévő narancssárga püré az sütőtökből van és nem édesburgonyából, tehát eleve rossz alapanyagra kerestem rá.

Totál megzavart a színe (!!! :-D )

No, most fogom, összekeverem liszttel és tojással és vagy jó lesz vagy nem. Vaj van, zsálya van, mák van, éhes gyerek van.

Makkal meg mindenki tud álmodni.

Az én receptem:

- közel 90 dkg tiszta, sült sütőtök püré (késes aprítóval pürésítettem, miután a sült héját lehúztam róla)

- 6 egész tojás (30 dkg-ként 2 db)

- 5 dkg teavaj

- 50 dkg finomliszt

- 1 csapott teáskanál só

A késes aprítóval pürésítettem a tököt. Ahhoz, hogy ez jobban működjön, hozzáadtam a tojásokat is és a vajat is, hogy megpróbálja krémesre keverni. Nem könnyen ment, de megbirkózott vele.

Egy nagy keverőtálba kikapartam a puha pürét, majd hozzáadtam közel fele mennyiségű lisztet és gumikesztyűben összegyúrtam. Viszonylag könnyen és gyorsan ment.

Nagyobb gombócot vágtam ki a nagy adag tésztából, abból 2-3 cm átmérőjű rudat sodortam. Lisztezni nem kellett a deszkát, nem igazán tapadt hozzá.

Szeleteket vágtam, majd a szeleteket lisztbe mártott villával megnyomtam, hogy díszesebb legyen. Leginkább azért, hogy másképp nézzen ki, mint a krumpli nudli, mert ez nem az.

Sós vízben, amibe kicsi olajat tettem főztem ki a nudlikat.

Teflonban vajat melegítettem, a vízből kivett nudlikat a vajon megpirítottam.

Tálalási lehetőségek:

- pusztán önmagában is finom, kifejezetten édes, de vajon lepirítás is ad neki izgalmas ízt

- tejföllel, pirított házisonka kockával sósan, fokhagymaporral ízesítve

- vajon zsályaleveleket pirítottam és abba forgattam

- nutellával

 

Sütőtökös nudli vagy gnocci vajon sütése

Sütőtökös gnocci vagy nudli
Sütőtökös gnocci vagy nudli vajon sütve zsályával