Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Vadon eszem

Limoncello vagy limoncino Meyer-citromból

Nagyon készülök arra, hogy holnap Meyer-citromot fogok szüretelni Lajosmizsén. Az egyik finomság, amit készíteni szeretnék belőle, az egy házi Limoncello likőr. Persze a készülődés idején mindig ellkap a hév és egy vagon vodkát el tudnék pancsolni likőrkészítésre, szerencsére nagyon drága és amúgy sem vagyok híve az alkohol fogyasztásnak, ezért ez erős fék a szárnyaló fantáziámnak és receptgyűjtésemnek. A most lejegyzett recept, receptek még kipróbálásra várnak, ha időm engedi, megírom a tapasztalataimat is majd.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Íme a krémes besamel mártás titka - gyors lasagne

lasagne tészta paradicsom besamell vaj tej margarin szerecsendió bors sajt rakottas egytálétel

Ez most egy gyors lasagna volt, mert gyengélkedünk és se időm, se türelmem nem volt főzni. A fiúk viszont betegek lettek és itthon maradtak, valamivel elő kellett állnom ebédiődben, bár a reggeli tojásrántotta és lágytojás után azért volt időm az ebéd kitalálására, mert azzal jól elteltek.

A fűszeres darált húst összefőztem paradicsomlével, ez volt a ragu. Emellé készítettem egy hamis besamellt, amit nem vajjal készítettem, hanem főző margarinnal. Tudom-tudom, de most ilyen időket élünk. Örülök, hogy ez is van és hálás vagyok érte. A nyáron az asszony barátaimmal készítettünk többféle száraztésztát, az egyike a bazsalikommal és paradicsompürével ízesített lasagna tészta volt, ami eddig váratott magára a spájzban. Ma megláttam, eszembe jutott, hogy van még egy kis paradicsomos ragu a hűtőben, aminek nem volt túl nagy sikere mikor elkészült. Lasagnaként viszont kifejezetten tetszett a betegeskedő fiúknak, akiknek szerencsére étvágyuk az van a láz és köhögés ellenére. 

Most a besamell mártást írom le magamnak, mert jól sikerült.

A főzőmargarint felmelegítettem, majd a lisztet hozzáadtam és habverővel simára kevertem. Hozzáöntöttem a hideg tejet, szerecsendiót, fehér őrölt borsot, sót és a habverővel folyamatosan kevergetve besűrítettem. 

A lasagna sütő tepsi alját beborítottam a raguval, erre tettem a tésztalapokat, erre került a megmaradt ragu fele, A  besamell fele, majd egy újabb adag tészta. Erre a ragu másik fele, a besamell másik fele és a tetejére vastag reszelőn sajtot reszeltem.

180 fokon 30 percig sütöttem.

lasagne tészta paradicsom besamell vaj tej margarin szerecsendió bors sajt rakottas egytálétel
Lasagne sütés előtt
lasagne tészta paradicsom besamell vaj tej margarin szerecsendió bors sajt rakottas egytálétel
Nyáron készített tésztáink

Hozzávalók a mártáshoz:

  • 5 dkg vaj (sütő margarin)
  • 2 púpos evőkanál liszt
  • 2-3 dl tej
  • fél mokkáskanál só
  • fél mokkáskanál őrölt fehér bors
  • fél mokkáskanál őrölt szerecsendió

Hozzávalók a lasagnahoz:

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Káposzta savanyítás üvegben

2 kg gyalult káposztát vettem, életemben először próbálom savanyítani. Állítólag nagyon egyszerű, bár gyerekkoromban mindig óriási patáliák voltak minden ősszel a savanyú káposztából a szüleim között, mert az egyik szerint meleg helyen kell érlelni, tehát a házban, a másik szerint ordenáré büdös, jó annak a pince is. Szerintem minden gyerek utálja a szülei veszekedését, szóval nekem nem kifejezetten jó emlékeim vannak a káposzta savanyításról, de a legjobb búfelejtő, ha az ember új nyomvonalat tapos ki magának. Momentán nem hordós káposztát készítek, hanem üvegeset. Nem 20 kilóból, csak kettőből.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Fokhagyma krémleves

Az elmúlt hetekben egy ideig gyengélkedtem, de szerencsére nagyobb bajom nem lett, komolyabb gyógyszereket sem kellett szednem, viszont akkor kezdtem el fokhagymát enni, mert meg is kívántam és olyat sikerült vennem Mórahalmon a körforgalomnál (forrásként Makót említette az eladó), amitől nem mint Süsü, a sárkány vetett tüzet a szám, de azért szittya, ízes, zamatos és feszes gerezdjai vannak. Miután egy hétig fokhagymás pirítóson és fokhagymás krumplilángoson éltem és megközelíthetetlenné váltam az engem folyton körbelengedező

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Kakascomb lecsóban, római tálban sütve

Az étel nyilván akkor egyszerű, ha van lecsó és kakascomb is hozzá, pláne a római tál is adott. Ez mind megvolt, így hívtam a fiamat, hogy most ő fog főzni. Kicsit csodálkozott, de kíváncsian várta, mire fogom rávenni ? Mégis leginkább az érdekelte, meddig tart a cécó? Nos, ha minden van, akkor ez egy gyors előkészítéssel járó, öndülő étel, rohanó tiniknek, elfoglalt anyukáknak.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Tojáskrém

Leginkább nyári, hétvégi reggeli ötlet a tojáskrém, amikor van idő elkészíteni és frissen el is fogyasztani.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Csirkecomb római tálban

A római tálban sült kakas már kétszer annyira lenyűgözött, hogy ma a fagyasztott csirkecombokkal ezt az elkészítési módot választottam.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Tejfölben pácolt csirkemell

Ez kedvenc lesz, mert könnyű a pác, könnyű a sütés. Azért módjával, mert az olajban sütés sok olajat kíván és könnyen megég még olajsütőben is. Vagy még rá kell jönnöm a forszára.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Fűszeres csirkemell csiga

Az első alkalommal, mikor készítettem, nem tudtam azonnal kisütni, ezért lefagyasztottam, majd később a fagyasztóból kivéve és a forró sütőbe téve sütöttem meg. Így is nagyon finom volt.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Rakott tészta

Továbbra is a gyöngytyúk húsa adja a lehetőségeket a konyhában. A gyöngytyúk javát ugyan római tálban megsütöttem és nagyon jól sikerült, de mégsem volt kedve senkinek azt enni. Mit volt mit tenni, tovább kellett gondolnom, hogy a java javát hogyan tudnám a javunkra fordítani? Szerintem sikerült.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Húskrém pirítós kenyérre

A húskrémhez legtöbbször húslevesben főtt húst szoktam használni. Most épp gyöngytyúklevest főztem, az ebből megmaradt hús adta az ötletet a reggeli kenőhöz. 

Megfőztem a tojásokat, a főtt húst leszedegettem a  csontról. A hozzávalókat egy késes aprítóba tettem, majd ezzel krémesre pürésítettem. A mustárral, sóval, borssal óvatosan ízesítettem, hogy egyik se legyen eltúlozva. Annyi tejfölt tettem csak bele a végén, hogy kenyérre kenhetővé váljon. Pirítós kenyérrel, bármilyen szezonális zöldséggel kiegészítve lehet tálalni. 

Hozzávalók:

  • 4 db főtt tojás
  • 1 adag főtt hús (kb. 20 dkg)
  • 4 db savanyú uborka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-3 teáskanál mustár
  • 1 csapott mokkáskanál só
  • fehérbors
  • 1-4 evőkanál tejföl

Felhasználási javaslat:

  • Kikapart kifli belsejébe tölteni, sajttal megszórni és melegszendvicsként megsütni.
  • Melegszendvics tetejére paradicsomkarikát, fürjtojást sütni.
Tovább
Megosztom ezt a cikket


Hagymás, cukkinis, carbonara bulgurral

Maradékmentés. A hagymával, sóval bepácolt rántott cukkini végével nem birkóztam meg, mert eluntam a panírozást. Az ebből maradt sós, hagymás cukkínit használtam fel egy bolti zacskós carbonara szósszal és szintén a hűtőben maradt bulgurral.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Tárkonyecetes pácolt fürjtojás

A megpucolt fürjtojások szeletekre vágott vöröshagymával együtt kerülnek egy tárkonyecetes páclébe.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Humusz

Még csak barátkozom a csiceriborsóval.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Póréhagymás zöldborsó leves

Egy kifejezetten nagy póréhagymát vettem, ezért szeletelés után ketté vettem és egyszerre, egy időben két, teljesen más ízvilágú levest főztem belőle. A tejszíntől egy lágy ízű, finom leves lett belőle. A póréhagyma másik feléből póréhagymás sütőtök krémleves készült.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Póréhagymás sütőtök krémleves

Az ősz folyamán frissen sült sütőtökből készítettem már ezt a levest, most a tél vége felé újra szereztem póréhagymát és a fagyasztóban várakozó sült sütőtökpüréből újra elkészítettem. A próéhagyma másik feléből póréhagymás zöldborsó levest főztem tejszínnel.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Karfiolvirágok jénaiban sütve

A karfiolleves készítése közben félretettem 6 db nagy karfiolvirágot, amik pont beleférnek egy üvegtepsibe. Sütőben sajtos, füstölt húsos mártással fogom megsütni.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Sült sütőtökből készített muffin

A sütőtöksütésből megmaradt, hőtőben kallódó sütőtök felhasználásának nagyszerű módja, ha süteményt készítek belőle. Nem feltétlenül kell elárulni, hogy sütőtökkel készül kóstolás előtt, utána meg már nem aktuális a kételkedés, mert finom. Gyerekeknek tízórais dobozba is lehet tenni, praktikus és napokig puha marad.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Vadon eszem

blogavatar

Étel- és élettörténeteim gyűjteménye A recepteket időről-időre újra elkészítem a saját leírásom alapján és javítom, ha hibát találok benne.

Címkefelhő

édesség (48),tojás (34),hús (27),vaj (26),kamratöltögetés (26),gasztroajándék (24),paradicsom (19),fokhagyma (19),egytálétel (19),tej (17),citrom (17),méz (16),leves (16),hagyma (15),tejföl (13),liszt (13),cukor (13),élesztő (12),fagyasztható (12),sajt (12),szerecsendió (11),paprika (10),vanília (10),környezetbarátság (10),dió (9),tejszín (9),vegyszer (9),keksz (8),bors (8),lecsó (8),tészta (8),köret (7),hőkezelés (7),alma (7),kókusz (7),sósság (6),gyömbér (6),citromsav (6),levendula (6),palacsinta (6),fürjtojás (6),fekete bors (6),kenyér (6),sütőtök (6),aszalás (6),káposzta (6),túró (6),gomba (6),porcukor (5),gyerekkézzel készíthető (5),rizs (5),takarítás (5),zsír (5),tojásfehérje (5),meggy (5),kakaó (5),csokoládé (5),babérlevél (5),római tál (5),cukkini (5),sajtkészítés (5),nagydobosi sütőtök (5),olaj (5),krumpli (5),olivaolaj (5),ecet (4),mustár (4),petrezselyem (4),muffin (4),sütőpor (4),csirke (4),aszalt (4),lekvár (4),befőtt (4),mandula (4),sonka (4),szilva (4),reggeli (4),kukorica (4),kapor (4),saláta (4),metélő hagyma (3),sütemény (3),búzadara (3),virágméz (3),almaecet (3),zsálya (3),fehér bors (3),12 gabonás liszt (3),szódabikarbóna (3),kelt tészta (3),karfiol (3),alaplé (3),tojássárgája (3),öregtészta (3),kakaópor (3),kuszkusz (3),vodka (3),kaukázusi kefir (3),sárgabarack (3),mángold (3),kaukázusi kefirgomba (3),piskóta (3),hűteni kell (3),csirkemell (3),melegszendvics (3),aszalógép (3),gyöngytyúk (3),koriander (3),fahéj (3),metélőhagyma (3),rózsa (3),likőr (3),szegfűszeg (3),bulgur (2),torta (2),knorr (2),reggelire (2),rakottas (2),lilahagyma (2),uborka (2),kápia paprika (2),medvehagyma (2),tea (2),kaliforniai paprika (2),rakott étel (2),kakas (2),befőzőautomata (2),fűszerpaprika magolaj (2),mártogatós (2),mák (2),tarhonya (2),mézeskalács (2),cayenne bors (2),repceméz (2),alkohol (2),ribizli (2),téli fülőke (2),banán (2),homoki szarvasgomba (2),levesbetét (2),kudarc (2),#turbopiros (2),kecsöp (2),szendvics (2),ricotta (2),ketchup (2),narancs (2),padlizsán (2),keményítő (2),újhagyma (2),aludttej (2),őszibarack (2),kaukázusi kefírgomba (2),fűszerkeverék (2),zöldség (2),citromhéj (2),rozmaring (2),kaukázusi kefír (2),mazsola (2),vöröshagyma (2),laktózmentes (2),rétes (2),címke (2),habarás (2),marha (2),zsemlemorzsa (2),fejes káposzta (2),csicseriborsó (1),mártás (1),maradékmentés (1),szósz (1),édeskömény (1),hársfavirág (1),szezámmag (1),carbonara (1),tárkonyos fűszerecet (1),fekete retek (1),kenő (1),savanyú uborka (1),főtt hús (1),csípős fűszerpaprika pehely (1),kamilla (1),oregano (1),római kömény (1),fokhagymás ecet (1),hársfavirág méz (1),bodzavirág (1),pritamin paprika (1),nokedli (1),cérnametélt (1),rántott (1),húsleves (1),juhsajt (1),lasagne (1),köménymag (1),savanyúság (1),kávé (1),linzer (1),aprósütemény (1),tarkedli (1),besamell (1),margarin (1),kardamom (1),dzsemfix (1),dzsem (1),spárga (1),csillag ánizs (1),citromlé (1),magyar kajszi (1),Gönci (1),mandarin (1),fehér rum (1),habcsók (1),öreg tészta (1),almahéj (1),borsikafű (1),almakompót (1),reszelt alma (1),majonéz (1),fritőz (1),csirkeszárny (1),nyárs (1),pogácsa (1),ricottaédesség (1),brownie (1),kolbász (1),pizza (1),levesgyöngy (1),kruton (1),kenyérkocka (1),kalács (1),krémleves (1),abálás (1),galuska (1),sztrapacska (1),nudli (1),gnocci (1),grill fűszerkeverék (1),bánkúti liszt (1),körte (1),teavaj (1),sikér (1),puding (1),nutella (1),teljeskiőrlésű búzaliszt (1),szűzérme (1),sertés (1),szegfűbors (1),panírozás (1),csokimáz (1),karaj (1),bab (1),cukordrazsé (1),dekorcukor (1),bejgli (1),tarja (1),sonka (1),rózsaecet (1),virsli (1),pörkölt (1),kesudió (1),kecsketej (1),mosdókenőcs (1),bulikaja (1),hamburger (1),linzertészta (1),sárgadinnye (1),salátacentrifuga (1),teljes kiőrlésű búzaliszt (1),füge (1),arcpakolás (1),gyógynövény (1),citromsav (1),őszibarack (1),oldalas (1),rántás (1),velőscsont (1),gluténmentes (1),kávézacc (1),sonkalé (1),főzelék (1),tejsavó (1),ceruzaelem (1),bab (1),karácsony (1),zserbó (1),cseresznye (1),kacsazsír (1),vaníliás cukor (1),lepény (1),kocsonya (1),tejvaj (1),meggymag (1),mogyoróvaj (1),zöldségmix (1),jamaikai rumarom (1),juhtúró (1),oliva (1),tökmag (1),Téli parázs (1),póréhagyma (1),zöldborsó (1),póréhagyma (1),vaníliáscukor (1),brokkoli (1),curry (1),csontleves (1),churros (1),kenyérre kenhető (1),cseresznyemag (1),himalája só (1),mártás (1),pritamin paprika (1),szörp (1),limonádé (1),sütinyomó (1), kókusz (1),betűtészta (1),zeller (1),áfonya (1),rózsaszirom (1),csuhé (1),akácméz (1),szeder (1),jamaikai rum aroma (1),marcipán (1),hársfavirágméz (1),gyógytea (1),kukoricahaj (1),kukoricadara (1),hársfa (1),(1)

Utolsó kommentek