A tavalyi évben termett utolsó szem almákat pucoltam meg. Nem oly rég vásároltam az őstermelőtől, aki az átadás előtt hűtve tárolta, ezért bírta ki ezt a sok-sok hónapot a tavalyi szedés óta az idared alma. A legjobban az aszalt almát szeretik a gyerekek, ezért egy adagot (5 tálca) készítettünk, miközben már az iskolára készülve az Egri csillagokat hallgattuk hangoskönyvként.
Kakascomb lecsóban, római tálban sütve
Az étel nyilván akkor egyszerű, ha van lecsó és kakascomb is hozzá, pláne a római tál is adott. Ez mind megvolt, így hívtam a fiamat, hogy most ő fog főzni. Kicsit csodálkozott, de kíváncsian várta, mire fogom rávenni ? Mégis leginkább az érdekelte, meddig tart a cécó? Nos, ha minden van, akkor ez egy gyors előkészítéssel járó, öndülő étel, rohanó tiniknek, elfoglalt anyukáknak.
Kolbászos lecsós tarhonya
Ez egy láncfőzés eredménye, de önállóan is megállja a helyét, ha friss lecsóval készíteném. Most volt egy adag lecsós maradékom, amiben tegnap kakascombokat sütöttem római tálban. Ez alkalommal egy üveg lecsóban sütöttem a combokat. A combok elfogytak, a sűrű lecsó megmaradt, amit pürésítettem felhasználás előtt.
A frissen készített házi tarhonyát teflonban megpirítottam, sóztam és hideg vízzel felöntve félkészre főztem.
Ráöntöttem a lecsós pürét, annyi vizet, amennyit még igénylet és tovább főztem a tarhonyát, immár a kulimászban.
Felvágtam egy arasznyi lángolt kolbászt karikára, a forró tarhonyába tettem és jól átsütöttem. Sokszor megkavartam, hogy ne égjen le. Végig fedő alatt főztem. A végén a fedőt rajta hagytam, még néhányszor átforgattam hűlés közben.
Hozzávalók:
- tarhonya 4 tojásból
- só
- 2 dl kész lecsó lepürésítve
- egy arasz lángolt kolbász
- víz
Házi tarhonya késes aprítóval
A reszelt tészta és a házi tarhonya feltétele a keményre gyúrt tészta, de az nekem nem nagyon megy. A gépesítéssel próbálkoztam, többé-kevésbé sikerrel.
Majonézes túrókrém
Erdélyben született barátomtól és édesanyjától tanultam ezt a receptet még sok-sok évvel ezelőtt Nem gyakran, de évente 1-2 alkalommal szoktam készíteni. Leginkább a házi sonka és a friss, illatos hagyma juttatja eszembe, hogy újra érdemes lenne egy adag majonézt kikeverni.