Nagyon készülök arra, hogy holnap Meyer-citromot fogok szüretelni Lajosmizsén. Az egyik finomság, amit készíteni szeretnék belőle, az egy házi Limoncello likőr. Persze a készülődés idején mindig ellkap a hév és egy vagon vodkát el tudnék pancsolni likőrkészítésre, szerencsére nagyon drága és amúgy sem vagyok híve az alkohol fogyasztásnak, ezért ez erős fék a szárnyaló fantáziámnak és receptgyűjtésemnek. A most lejegyzett recept, receptek még kipróbálásra várnak, ha időm engedi, megírom a tapasztalataimat is majd.
Limoncello vagy limoncino Meyer-citromból
Az első hársfavirág-gyömbéres teafőzet nálam még a gyermekorvosunk javaslatára készült. Azóta is hálásan gondolok rá, mert valóban egy finom, jó ízű tát lehet készíteni. Ezt a finomságot még tovább emeli a bodzavirág és a kamillavirág teakeverékként alkalmazva.
Rég óta szeretném a gyümölcsleves repertoáromat bővíteni a meglévő meggy, cseresznye, eper, trópusi gyümölcsök mellett a legegyszerűbb és legelérhetőbb gyümölccsel, az almával. Volt már néhány próbálkozásom, de ez a karamellizált virágmézes eddig a legfinomabb. Szerecsendióval, gyömbérrel és szegfűszeggel fűszereztem.
Mézes, gyömbéres, citromos hársfatea
Sokszor kapok ajánlást gyógynövények fogyasztására, a legtöbbször úgy érzem, be is válnak ezek nálam, pedig néha sokáig szoktam halogatni a kipróbálásukat. Az egyik kiemelkedően finom és nagyszerű téli gyógytea ez a valódi mézzel, igazi citrommal, gyömbérrel erősített hársfatea, melyet többször is ajánlott a gyerekorvosunk, de csak 2 éve próbáltam ki először, mert akkor épp volt minden hozzávaló itthon. Nem bántam meg, csodás ital.
Mézes gyömbér
Nem győzöm a konyhai teendőket, mindig találok újabb és újabb feladatokat a konyhapult körül vagy a kertben. Most leltem rá egy kis darab gyömbérre, amit még jópár hónapja, a karantén idején vásároltam azért, hogy legyen itthon belőle. Télen rendszeresen készítek gyömbéres, mézes, citromos hársfateát, leginkább ehhez tartok itthon gyömbért. Az idő közben felmelegedett, a teafőzés helyett a szörpök, limonádék készítése volt előtérben, ezért a gyömbér megmaradt. Az egyiket, ami kihajtott, elültettem, de a másikat ma megpucoltam és mézben tettem el.
Sült sütőtökből készített muffin
A sütőtöksütésből megmaradt, hőtőben kallódó sütőtök felhasználásának nagyszerű módja, ha süteményt készítek belőle. Nem feltétlenül kell elárulni, hogy sütőtökkel készül kóstolás előtt, utána meg már nem aktuális a kételkedés, mert finom. Gyerekeknek tízórais dobozba is lehet tenni, praktikus és napokig puha marad.