Az elmúlt hetekben egy ideig gyengélkedtem, de szerencsére nagyobb bajom nem lett, komolyabb gyógyszereket sem kellett szednem, viszont akkor kezdtem el fokhagymát enni, mert meg is kívántam és olyat sikerült vennem Mórahalmon a körforgalomnál (forrásként Makót említette az eladó), amitől nem mint Süsü, a sárkány vetett tüzet a szám, de azért szittya, ízes, zamatos és feszes gerezdjai vannak. Miután egy hétig fokhagymás pirítóson és fokhagymás krumplilángoson éltem és megközelíthetetlenné váltam az engem folyton körbelengedező
Fokhagyma krémleves
Melegszendvics krém 1. sajtos-sonkás
Hideg április van, folyton fázom. Tavaly ilyenkor már sokat voltunk a kertben, idén még ki sem dugtam az orrom. Olyan vagyok, mint a Süsü, a sárkányban a király, folyton fázom, hú de hideg van! Gyors, meleg ételekre vágyom, ezért a melegszendvics forró teával egy vágyálom beteljesülése lett. Vacsorára az eégsz napi fázás után, reggelire pedig azért, hogy ne fázzak ebédig.
Póréhagymás sütőtök krémleves
Az ősz folyamán frissen sült sütőtökből készítettem már ezt a levest, most a tél vége felé újra szereztem póréhagymát és a fagyasztóban várakozó sült sütőtökpüréből újra elkészítettem. A próéhagyma másik feléből póréhagymás zöldborsó levest főztem tejszínnel.
Egyszer már készítettem főtt zöldségekből és kuszkuszból, sütőben süthető falatkákat, de sajnos most nem volt itthon kuszkusz. Helyette egy megszáradt, házi sütésű kenyeremet használtam sűrítőnek. Egyik részét frissen elkészítve megsütöttem, másik részét zárható műanyag edénybe tettem és a fagyasztóba került.
Téli fülőke kenyérre
A tegnap kapott téli fülőkéből pirítós kenyérre kenhető krémet gondoltam készíteni, de végül győzött az éhség és csak egy nagyon finom rátét lett rá mixerelés nélkül.
Bundás kenyér illatos teával
Leggyakrabban hétfő reggelente szoktam bundáskenyeret sütni, amikor még frissebben ébredek a hétvégi nyugalom után, mint a többi napon. A bundáskenyeret nagyon megszerették a fiúk, ezért néha vacsorára is ezt dobom be, ha gyorsan kell valami laktatót tennem a tányérjukra. Bizony, nem csak az éhségük miatt fontos a gyorsaság, hanem az elkészítés közben is pörögni kell, hogy ne legyen túl olajos, ne égjen meg és hamar elkészüljenek egymás után.
Dagasztás nélküli kenyér II.
Egy időben kétféle kenyér sütéséhez nem dagasztottam, azaz csak összekevertem a kenyértésztát éjfélkor. A tészta egyik feléből gyökérkenyereket sütöttem a reggelihez, a másik felét megpróbáltam római tálban megsütni. Amíg sül, leírom, hogyan készítettem.
Dagasztás nélküli kenyér I.
Nincs se élesztőm, se öreg tésztám, pláne nincs kovászom, tehát amíg nem kapom össze magam jobban, addig a még meglévő szárított élesztő készletemet apasztom. Annyira készülök már arra, hogy új kenyérsütős korszakba lépek, hogy lisztjeimből is kifogytam. Azt már le sem merem írni, egy gramm kenyér sincs itthon szombat reggelre. Na, ezért fogtam hozzá péntek éjfélkor egy dagasztás nélküli kenyértészta bekeveréséhez. Míg sülnek a próbálkozásaim, gyorsan leírom, hogyan készültek, milyenek lettek, hátha máskor is leszek hasonló helyzetben.