Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Vadon eszem

Citrom dzsem

Mivel nem szeretem a citrusok keserű mellékízét, ezért én a citrom dzsemet is inkább dzsemfixxel tervezem készíteni.

A citromot géppel kifacsarom. Kávéfilteren leszűröm belőle a rostos részeket is (biztos, ami ziher alapon, még véletlenül se legyen keserű íze).

1 l szűrt citromlé

2,5 dl víz és 50 dkg cukor főzete

1 csomag 3:1-ben dzsemfix

A citromlevet a cukorsziruppal fel kell főzni, majd a végn a dzsemfixxel is 5-6 percig főzni kell.

Minél kisebb üvegekbe érdemes tölteni, hogy sok kis apró, azonnal kanalazható ajándék nasi lehessen belőle.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Limoncello vagy limoncino Meyer-citromból

Nagyon készülök arra, hogy holnap Meyer-citromot fogok szüretelni Lajosmizsén. Az egyik finomság, amit készíteni szeretnék belőle, az egy házi Limoncello likőr. Persze a készülődés idején mindig ellkap a hév és egy vagon vodkát el tudnék pancsolni likőrkészítésre, szerencsére nagyon drága és amúgy sem vagyok híve az alkohol fogyasztásnak, ezért ez erős fék a szárnyaló fantáziámnak és receptgyűjtésemnek. A most lejegyzett recept, receptek még kipróbálásra várnak, ha időm engedi, megírom a tapasztalataimat is majd.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Szárított citromhéj (narancshéj), citromos porcukor

Amikor sikerül kezeletlen héjú, illatos citromot vásárolni, érdemes a kifacsarása után a héját éles késsel olyan vékonyan lehámozni, hogy csak a színe jöjjön fel, a hófehér hús ne tapadjon rá.

Melós munka, de megéri, már csak az illata miatt is.

Az így létrejött kis forgácsok hamar megszáradnak, pláne télen a fűtött szobában. Amikor zörgősre száradt, üvegbe kell tenni.

Ha több alkalommal is készítjük és egy üvegbe gyűjtjük a citromhéj forgácsokat, érdemes jelezni az üvegen, hogy hány citrom héja van benne, amíg kialakul bennünk a ráérzésre tudom, hogy ez kb. egy citromnyi héjmennyiség.

Felhasználása

Amikor a sütemény receptjében fel lehet használni citromhéjat, akkor a forgácsot a süteményhez szükséges cukorból vett néhány teáskanállal a kávédarálóba teszem és jól összeforgatom. Így a citromhéj apróra örlődik frissen, pont annyi cukor kerül a süteménybe is, amennyit előírt a recept.

Tea ízesítésére vagy limonádé ízesítésére természetesen hasonló módon készíthetünk citromos porcukrot.

Citromhéjreszeléshez egy apró trükk. A sajtreszelőnél megszoktuk, hogy a sajtot húzzuk a reszelőn, viszonylag erősen rányomva. Citrom esetében viszont fontos, hogy a sárga héj alatti fehér, keserű részbe már ne reszeljünk bele, ezért érdemes megfordítani a dolgot. A kezünkben tartjuk a citromot és a reszelőt húzzuk rajta, így látjuk, ahogy a héj forgácsolódik.

 

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Habcsók

Ezzel a kevert eljárással szerintem sokkal egyszerűbb habcsókot készíteni, mint ahogy korábban próbáltam.

Egy széles szájú fazékban, aminek a tetejére rá tudom ülteni a fém keverőtálat, annyi vizet tettem, hogy a tál alja ne érjen bele.

Egy fém keverőtálba tettem a tojásfehérjét és a kristálycukrot. Géppel összekevertem.

A fém tálat rátettem a forró fazék tetejére és habverővel folyamatosan keverve elkezdtem melegíteni. Mikor jól átmelegedett Kb. 5-10 perc alatt, közben néztem, hogy mennyire meleg a hab, ezután átöntöttem a turbopiros karos keverőtáljába és habverővel hosszú perceken át keményre verettem a géppel.

Egy pohárba beleállítottam a csőrös habzsáknak a végét, kihajtottam a pohár szélére a habzsákot, hogy nagy nyílása legyen és megtöltöttem a habzsákot. Szilikonos papírra apró habcsókokat, aztán mindenféle formát nyomtam, még violinkulcsot is, mert az annyira adta magát. Lehet keresztnevet írni, rövid üzeneteket, kis hattyúkat, figurákat, szellemeket, állatkákat, virágokat, hagyományos habkarikákat nyomni, ki-ki tehetsége és fantáziája szerint. 

Légkeveréses sütőben 100 fokon szárítottam. Ha este készül, akkor ki se szedem a meleg sütőből, miután lekapcsoltam, bent hagyom és reggelre kihűl, csodaszép lesz.

Hozzávalók:

  • 1 adag fehérje  -le kell mérni
  • 2 adag kristálycukor - nem kell porcukorrá őrölni
  • Ízesíthető:
  • vanília kivonat
  • citromlé
  • pici só

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Almaecet

A tavalyi évben termett utolsó szem almákat pucoltam meg. Nem oly rég vásároltam az őstermelőtől, aki az átadás előtt hűtve tárolta, ezért bírta ki ezt a sok-sok hónapot a tavalyi szedés óta az idared alma. A legjobban az aszalt almát szeretik a gyerekek, ezért egy adagot (5 tálca) készítettünk, miközben már az iskolára készülve az Egri csillagokat hallgattuk hangoskönyvként.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Banános palacsinta

A banánfagyasztással párhuzamosan a már elég érett részekből készítettem palacsinta tésztát, majd az elektoromos palacsinta sütő lapján korongokat sütöttem belőle. Így kevésbé szagos és nem ég le.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Almaleves

Rég óta szeretném a gyümölcsleves repertoáromat bővíteni a meglévő meggy, cseresznye, eper, trópusi gyümölcsök mellett a legegyszerűbb és legelérhetőbb gyümölccsel, az almával. Volt már néhány próbálkozásom, de ez a karamellizált virágmézes eddig a legfinomabb. Szerecsendióval, gyömbérrel és szegfűszeggel fűszereztem.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Intelligens krémes

Einstein krémes. Okos süti. Sokféleképpen nevezik ezt a süteményt, amiben tulajdonképpen sülés közben fázisszétválás történik ülepedés és sülés közben. Érdekes és finom eredménnyel zárul a sütési folyamat, ami nem túl rövid, 1-1,5 óráig is eltart.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Csipkézett keksz

Az összeállított tésztán kipróbáltam az összes gyereknyomdámat, de egyiket sem találtam megfelelően látványosnak, ezért elővettem egy kis csipkedarabot és azzal mintáztam a kinyújtott tésztát, majd a nem régen vásárolt apró margaréta kiszúróval szaggattam apró kekszeket. Ez így ahogy van már finom, bár eredetileg töltött kekszeket készítettem volna. A sütésre nagyon kell figyelni, hogy ne piruljon meg még ennyire se, mint ahogy most sikerültek az enyémek a fotón.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Mini vagy koszorú kuglóf túróval

Kaptam két mini kuglóf formát ajándékba, de az igazi kelt kuglóf sütéséhez a rohanó hétköznapokban nem tudok elég időt kiszakítani. A sütőporral lazított vajas, túrós tésztából készült tészta viszont alkalmas kuglóf formában, kapcsos tortaformához tartozó koszorú formában, muffin formában, őzgerincben való sütéshez is, de egyszerűen egy kisebb méretű, magas falú tepsiben is ki lehet sütni.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Kókusztekercs főzött krémmel

Anno gyerekkoromban a MÁV ebédlőjének büféjében, majd a gimi büféjében ettem olyan kókusztekercset, aminek könnyű, krémes tölteléke volt, amiben nyoma sem volt a porcukor karcosságának. Teljesen véletlenül bukkantam a háromlapozós szakácskönyvemben egy olyan receptre, ami ehhez a legjobban hasonlít, azót is ezzel kíséletezk itthon, hogy egyszer sikerüljön elkészítenem gyerekkorom kedvenc kókusztekercsét. Egyelőre itt tartok a kísérletezéssel.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Magnélküli szederlekvár

Egy fagyis doboznyi fekete szedret kaptak a gyerekek, de még annyira fanyar volt, hogy két napig sem jártak rá, ezért inkább feldogoztam lekvárrrá. Rájöttem, hogy ilyen kis mennyiségekből lekvárt főzni sokkal kalandosabb, mint több kilóvíl bíbelődni. Idén így készítettem már kétszer ribizlilekvárt is, majd ez a szeder is szenzációsan gyorsan elkészült.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Sárgabarack lekvár

1900.- Ft körül vettem kilóját a sárgabaracknak. Mivel a fiam épp nagyon beteg volt, nem különösebben foglalkoztam az árával, mert tudtam, hogy a gyümölcs ízleni fog neki. Ezek most nagyszemű sárgabarackok voltak, nekem az előzőleg vásárolt kisebb szeműek jobban ízlettek, de az már elfogyott (letermett), mivel csak 1 hét után tértem vissza a fóti zöldségeshez a Somlyó lábához.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Rózsaszörp, avagy a rózsaszín íze

A kerti rózsabokorról gyűjtöttem a szirmokat még tegnap az első eső előtt 1 óra körül (1-re már a focistákért kellett mennem az iskolába Bozsik miatt, szerencsére csak 3 körül kezdett esni).

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Ribizlis limonádé

A ribizli lekvár főzéséből maradt magos törkölyből még egy alkalomra való ribizlis limonádét is készítettem.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Piros ribizli lekvár

Kicsi kertben, kicsi ribizli termés lett. Gyönyörű szépek voltak a szemek a bokrokon, de a szépsége ellenére mégsem fogyott. Nem csodálkozom, gyerekkoromban én sem szerettem enni a piros ribizlit. Mivel nagyon kevés gyümölcs terem meg nálunk, elhatároztam, hogy olyan finomságokat készítek belőle, aminek hasznát veszem a konyhában. Először magnélküli lekvárnak fogtam neki, majd a megmaradt törkölyből limonádéhoz főztem ki az ízét a gyümölcsnek. Így tényleg csak nagyon kevés veszteségem lett, amit a komposztra dobtam ki.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Kristálycukor formák teához

Rém egyszerűnek tűnik a házi kockacukor gyártása, de mielőtt még beleélem magam, hogy ezzel árasztom el karácsonykor teával megajándékozottjaimat, inkább kipróbálom időben karácsony előtt.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Laktózmentes madártej - mikrós habbal

Egyszer készítettem laktózmentes tejből madártejet. Különösebb odafigyelést, változást a teljes tejből készült madártejhez képest nem vettem észre, épp csak annyit, hogy a laktózmentes tej édeskésebb ízű szerintem, ezért kevesebb cukor is elég hozzá. A mikróban készült tojásfehérje hab gyorsan elkészül, ezzel a madártej készítés gyakoribbá is válhat és fölkerülhet a gyors gasztrokívánságok listájára.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Madártej - mikrós habbal

A mikróban készült tojásfehérje hab gyorsan elkészül, ezzel a madártej készítés gyakoribbá is válhat és fölkerülhet a gyors gasztrokívánságok listájára.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Vadon eszem

blogavatar

Étel- és élettörténeteim gyűjteménye A recepteket időről-időre újra elkészítem a saját leírásom alapján és javítom, ha hibát találok benne.

Címkefelhő

édesség (48),tojás (34),hús (27),vaj (26),kamratöltögetés (26),gasztroajándék (24),paradicsom (19),fokhagyma (19),egytálétel (19),tej (17),citrom (17),méz (16),leves (16),hagyma (15),tejföl (13),liszt (13),cukor (13),élesztő (12),fagyasztható (12),sajt (12),szerecsendió (11),paprika (10),vanília (10),környezetbarátság (10),dió (9),tejszín (9),vegyszer (9),keksz (8),bors (8),lecsó (8),tészta (8),köret (7),hőkezelés (7),alma (7),kókusz (7),sósság (6),gyömbér (6),citromsav (6),levendula (6),palacsinta (6),fürjtojás (6),fekete bors (6),kenyér (6),sütőtök (6),aszalás (6),káposzta (6),túró (6),gomba (6),porcukor (5),gyerekkézzel készíthető (5),rizs (5),takarítás (5),zsír (5),tojásfehérje (5),meggy (5),kakaó (5),csokoládé (5),babérlevél (5),római tál (5),cukkini (5),sajtkészítés (5),nagydobosi sütőtök (5),olaj (5),krumpli (5),olivaolaj (5),ecet (4),mustár (4),petrezselyem (4),muffin (4),sütőpor (4),csirke (4),aszalt (4),lekvár (4),befőtt (4),mandula (4),sonka (4),szilva (4),reggeli (4),kukorica (4),kapor (4),saláta (4),metélő hagyma (3),sütemény (3),búzadara (3),virágméz (3),almaecet (3),zsálya (3),fehér bors (3),12 gabonás liszt (3),szódabikarbóna (3),kelt tészta (3),karfiol (3),alaplé (3),tojássárgája (3),öregtészta (3),kakaópor (3),kuszkusz (3),vodka (3),kaukázusi kefir (3),sárgabarack (3),mángold (3),kaukázusi kefirgomba (3),piskóta (3),hűteni kell (3),csirkemell (3),melegszendvics (3),aszalógép (3),gyöngytyúk (3),koriander (3),fahéj (3),metélőhagyma (3),rózsa (3),likőr (3),szegfűszeg (3),bulgur (2),torta (2),knorr (2),reggelire (2),rakottas (2),lilahagyma (2),uborka (2),kápia paprika (2),medvehagyma (2),tea (2),kaliforniai paprika (2),rakott étel (2),kakas (2),befőzőautomata (2),fűszerpaprika magolaj (2),mártogatós (2),mák (2),tarhonya (2),mézeskalács (2),cayenne bors (2),repceméz (2),alkohol (2),ribizli (2),téli fülőke (2),banán (2),homoki szarvasgomba (2),levesbetét (2),kudarc (2),#turbopiros (2),kecsöp (2),szendvics (2),ricotta (2),ketchup (2),narancs (2),padlizsán (2),keményítő (2),újhagyma (2),aludttej (2),őszibarack (2),kaukázusi kefírgomba (2),fűszerkeverék (2),zöldség (2),citromhéj (2),rozmaring (2),kaukázusi kefír (2),mazsola (2),vöröshagyma (2),laktózmentes (2),rétes (2),címke (2),habarás (2),marha (2),zsemlemorzsa (2),fejes káposzta (2),csicseriborsó (1),mártás (1),maradékmentés (1),szósz (1),édeskömény (1),hársfavirág (1),szezámmag (1),carbonara (1),tárkonyos fűszerecet (1),fekete retek (1),kenő (1),savanyú uborka (1),főtt hús (1),csípős fűszerpaprika pehely (1),kamilla (1),oregano (1),római kömény (1),fokhagymás ecet (1),hársfavirág méz (1),bodzavirág (1),pritamin paprika (1),nokedli (1),cérnametélt (1),rántott (1),húsleves (1),juhsajt (1),lasagne (1),köménymag (1),savanyúság (1),kávé (1),linzer (1),aprósütemény (1),tarkedli (1),besamell (1),margarin (1),kardamom (1),dzsemfix (1),dzsem (1),spárga (1),csillag ánizs (1),citromlé (1),magyar kajszi (1),Gönci (1),mandarin (1),fehér rum (1),habcsók (1),öreg tészta (1),almahéj (1),borsikafű (1),almakompót (1),reszelt alma (1),majonéz (1),fritőz (1),csirkeszárny (1),nyárs (1),pogácsa (1),ricottaédesség (1),brownie (1),kolbász (1),pizza (1),levesgyöngy (1),kruton (1),kenyérkocka (1),kalács (1),krémleves (1),abálás (1),galuska (1),sztrapacska (1),nudli (1),gnocci (1),grill fűszerkeverék (1),bánkúti liszt (1),körte (1),teavaj (1),sikér (1),puding (1),nutella (1),teljeskiőrlésű búzaliszt (1),szűzérme (1),sertés (1),szegfűbors (1),panírozás (1),csokimáz (1),karaj (1),bab (1),cukordrazsé (1),dekorcukor (1),bejgli (1),tarja (1),sonka (1),rózsaecet (1),virsli (1),pörkölt (1),kesudió (1),kecsketej (1),mosdókenőcs (1),bulikaja (1),hamburger (1),linzertészta (1),sárgadinnye (1),salátacentrifuga (1),teljes kiőrlésű búzaliszt (1),füge (1),arcpakolás (1),gyógynövény (1),citromsav (1),őszibarack (1),oldalas (1),rántás (1),velőscsont (1),gluténmentes (1),kávézacc (1),sonkalé (1),főzelék (1),tejsavó (1),ceruzaelem (1),bab (1),karácsony (1),zserbó (1),cseresznye (1),kacsazsír (1),vaníliás cukor (1),lepény (1),kocsonya (1),tejvaj (1),meggymag (1),mogyoróvaj (1),zöldségmix (1),jamaikai rumarom (1),juhtúró (1),oliva (1),tökmag (1),Téli parázs (1),póréhagyma (1),zöldborsó (1),póréhagyma (1),vaníliáscukor (1),brokkoli (1),curry (1),csontleves (1),churros (1),kenyérre kenhető (1),cseresznyemag (1),himalája só (1),mártás (1),pritamin paprika (1),szörp (1),limonádé (1),sütinyomó (1), kókusz (1),betűtészta (1),zeller (1),áfonya (1),rózsaszirom (1),csuhé (1),akácméz (1),szeder (1),jamaikai rum aroma (1),marcipán (1),hársfavirágméz (1),gyógytea (1),kukoricahaj (1),kukoricadara (1),hársfa (1),(1)

Utolsó kommentek