Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Vadon eszem

Kedvenc körtés süteményem

Nagyon-nagyon szeretem, minden évben készítek egyszer a kertben termett körtéből. A családomban más nem szereti, de én nagyon. Jó készíteni, egyszerű és finom.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Tojásfehérjéből piskóta

Ilyen-olyan ételek készítése során felgyűlt jó pár darab tiszta tojásfehérje, amit egy lezárt műanyag dobozban tartottam a hűtőben. Menet közben természetesen elfelejtettem, hogy hány darab került bele, de 30 g/db mennyiséggel számolva azért vissza lehet következtetni. Most 25 dkg tojásfehérjét használtam fel, az eredeti receptben 10 tojásfehérje volt megadva, de a többi hozzávalón nem változtattam.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Zsírban sült, panírozott cukkini

Tavasszal azt reméltem, hogy idén sok cukkini terem a kertünkben, még a kaspós tartásával is megpróbálkoztam, de sajnos csak néhány cukkini lett, bár a levéldzsungel és a virághozam csodás volt. Az ősz beálltával egy biogazdálkodótól vásároltam két kisebb cukkinit, amit szerettem volna télire eltenni panírozva a fagyasztóba, de frissen is kisütöttem belőle ebédre. Nagyon szeretem, a húspárti családtagok kevésbé rajonganak érte. Egy napnyi pácolást megér, ezért érdemes előre tervezni a készítését.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Sült sütőtökből készített muffin

A sütőtöksütésből megmaradt, hőtőben kallódó sütőtök felhasználásának nagyszerű módja, ha süteményt készítek belőle. Nem feltétlenül kell elárulni, hogy sütőtökkel készül kóstolás előtt, utána meg már nem aktuális a kételkedés, mert finom. Gyerekeknek tízórais dobozba is lehet tenni, praktikus és napokig puha marad.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Főtt rizs készítése

A gyerekeim nyilván alapvetően az általam főzött rizshez vannak hozzászokva, de biztos vagyok benne, hogy nem tökéletesen készítem. Mégis szeretik, ezért leírom, hogyan próbálkozom megtalálni az ideálisan főtt rizs készítési módját.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Tejszínben párolt szűzérme

Szombaton az esélytelenek nyugalmával rohantam be nem sokkal zárás előtt a HÍD ABC-be főként lisztet venni a kovászaimnak, de hamarjában rájöttem arra is, hogy térdig gázolok a hétvégében ebédelképzelések nélkül, ezért a húspult felé vettem az irányt. Csodaszép szűzérmék voltak, amit nagyon-nagyon ritkán veszek, de most úgy éreztem, egyszer élünk, és az egyik kedvenc ételemhez a tejszínben párolt szűzérméhez minden más van otthon. Vasárnapi ebéd lett belőle.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Kecsketejből friss sajt (túró)

Kaptam friss, házi kecsketejet ajándékba egy 7,5 dl-es üvegben. Nem ittam meg, mert gondoltam, készítek belőle valami különleges ennivalót, de nem találtam semmilyen izgalmas receptet. A napok meg csak teltek, aztán hirtelen eszembe jutott, hogy készítek belőle sajtot, a magam módján. Tényleg csak 7,5 dl kecsketejem volt, de egy próbát megért és a végeredmény csodás lett. Bizony nem kell mindig nagyipari mennyiségeket főzni.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Mosdókenőcs kávézaccal tusoláshoz

Rendszeresen nem, de alkalmanként szívesen használom bőrradírozásra a frissen átfőzött kávézaccot tusoláshoz. Amennyi alkalommal bőrradírt használok, azért nekem kár egy tégely kozmetikai terméket megvennem és porosodva tárolnom a polcon. Tényleg egyszerűbb frissen elkészíteni, felhasználni és az összetevők miatt oltári nagy fürdőtakarítással sem jár.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Sütőpor keverék - gluténmentes

Már korábban hallottam a foszfátmentes sütőporról, most utána olvasva bukkantam egy érdekes arányú sütőpor keverékre, melyhez minden hozzávaló van itthon. Sütőpor meg nem mindig. Vagyis most már könnyen pótolható lesz. Az alábbiakban írt recept még csak terv, amennyiben elkészítettem és kipróbáltam, azt a receptben jelzem a tapasztalataimmal együtt.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Babfőzelék sonkalében főtt babból

A babot és a sonka főzőlevét is a fagyasztóban tárolom felhasználásig. Egyszerre kiveszem és a babot egyszerűen megfőzöm a lében. A sonkalében főtt babból már többféle étel is készíthető, most babfőzelék lett.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Kuszkusz forrázva

Nyáron a Megyeri úton a Limes éttermében ettem először kuszkuszt köretként. Nagyon ízlett. Jó, bevallom, időnként új ízek kipróbálásában kicsit későn érő típus vagyok. Azóta érdekelt, hogyan tudnám ezt otthon is elkészíteni. A HÍD ABC-ben találan 200 grammos kiszerelésű kuszkuszt, amin ugyan nem volt elkészítési útmutató, de találtam egy igazán egyszerű módszert.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Távirányító elemcsere grafitceruzával

A gyerekek napok óta panaszkodtak, hogy nem működik a dvd távirányítója. Próbálkoztak elemcserével is, de ma újra kétségbe estek, mert anélkül nem tudták magyar nyelven nézni a filmjüket. Márpedig náthagyógyító filmnézéssel akarták kúrálni magukat délelőtt, ha már nem engedtem őket iskolába.

Elővettem az elemellenőrző kis mütyürt, aztán leültem távirányítót javítani.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Bundás kenyér illatos teával

Leggyakrabban hétfő reggelente szoktam bundáskenyeret sütni, amikor még frissebben ébredek a hétvégi nyugalom után, mint a többi napon. A bundáskenyeret nagyon megszerették a fiúk, ezért néha vacsorára is ezt dobom be, ha gyorsan kell valami laktatót tennem a tányérjukra. Bizony, nem csak az éhségük miatt fontos a gyorsaság, hanem az elkészítés közben is pörögni kell, hogy ne legyen túl olajos, ne égjen meg és hamar elkészüljenek egymás után.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Vanília kivonat vodkában

Miután egyre elérhetetlenebbé válik a valódi vaníliarúd beszerzése, elkészítettem én is egy 2 dl-es Royal vodkában a saját vanília aromámat.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Dióbél hőkezelése felhasználás előtt

Sok helyen olvastam arról, hogy az olajos magvak aromáit hőkezeléssel lehet még intenzívebbé tenni. Néhány alkalommal a teflonba égetett próbálkozás után hosszú időre feladtam ezt a dolgot, de egy alkalommal fagyasztott diót kaptam és annak a felhasználásakor újra megpróbálkoztam a tepsiben hőkezeléssel. Végre sikerrel jártam, ezért azóta már sok-sok alkalommal használtam ezt a módszert.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Homoki szarvasgombás kijevi krémes

2 évvel ezelőtt készítettem el először ezt a csodálatos süteményt. Nyár eleje óta vártam, hogy végre újra lehessen friss homoki szarvasgombát kapni, aminek a termőideje augusztustól novemberig tart hazánkban. Tegnap este újra eszembe jutott, hogy most már be tudnám szerezni a legfőbb alapanyagát, ezért megkérdeztem a környezetemben élő szarvasgombászt, van-e eladó gombája? Ma a szarvasgombász munkakutyái reggeli sétáját követően házhoz hozta nekem. Ezen a borongósan indulő őszi vasárnapon bele is fogtam az általa Szokolyán gyűjtött és az ő fantáziája által megszületett ötlettől homoki szarvasgombával tovább ízesített sütemény elkészítésébe.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Kecsöp

A passzírozott paradicsomléből ezerféle dolgot lehet főzni, idén először kipróbáltam a nekem legegyszerűbbnek tűnő kecsöpöt Rupáner-Gallé Margó konyhájából. Szerintem ez egy jó recept, jó arányokkal. Megkóstoltam a bolti kecsöpöt és ezt egymás után, legelőször az tűnt fel, hogy ez kevésbé ecetes. Ha rajtam múlna, valószínűleg soha, semmihez sem használnék ecetet, de úgy tűnik a rengeteg receptet olvasva, hogy a kecsöp lelke mégis csak az ecetben rejlik. Éppen ezért az idén készült rózsaszirommal érlelt ecetemből tettem bele.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Homoki szarvasgomba

Már bizony elmúltam 40 éves, mikorra megismerkedtem a hazánk erdeiben termő homoki szarvasgombával. Oly szerencsés vagyok, hogy Dunakeszin könnyen tudok vásárolni frissen szedett gombát. Tegnap kérdeztem rá a szarvasgomba gyűjtőtől, hogy van-e most neki, ma reggel pedig a munkakutyáival együtt el is hozta a reggeli séta után hozzánk. Ahogy kinyitotta a gyűjtő vászonszatyrot, már megcsapott a homoki szarvasgomba édes, fűszeres, ízes illata. Nem bírok magammal, muszáj előkapnom a diódarálót és újra homoki szarvasgombás kijevi krémest kell sütnöm belőle. A receptet is tőle kaptam 2 évvel ezelőtt. Borongós, őszies az időjárás, semmi máshoz nem lenne most kedvem. A tegnapi paradicsom passzírozós maraton után azt hittem, hogy ma elkerülöm a konyhát, de igazából sehol máshol nem érzem ma jól magam, csak ott. Felvidít.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Paradicsom passzírozás

A passzírozott paradicsomból idén többféle receptet is kipróbáltam, ezért leírom, hogyan készítettem ezekhez az alapanyagot, a mag- és héjnélküli natúr paradicsomlevet. A paradicsomokat a kertünkben termesztettük, sokféle palántát kaptunk és vettünk, ezért a paradicsomok fajtáját nem jelölöm, mert teljesen vegyesen használtam fel őket épp, amikor megértek.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Hőkezelt paradicsomlé

A kertben idén értékelhető mennyiségben csak paradicsom termett. Bénázásom eredményeként paprikát egyáltalán nem ültettem, így hiába vannak itt-ott hagymák elduggatva, lecsóért bizony boltba kell menni. A paradicsomot ízesítés nélkül tettem üvegekbe, hőkezeléssel és dunsztolva. Nem ámítok semmit, ez nem egy ötperces mutatvány és elengedhetetlenül fontos hozzá egy jó passzírozó, esetleg gyümölcscentrifuga. Igaz, hogy évente csak néhány alkalommal használom, de szerintem érdemes áldozni rá és a kamrapolcon tartani.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Vadon eszem

blogavatar

Étel- és élettörténeteim gyűjteménye A recepteket időről-időre újra elkészítem a saját leírásom alapján és javítom, ha hibát találok benne.

Címkefelhő

édesség (48),tojás (34),hús (27),vaj (26),kamratöltögetés (26),gasztroajándék (24),paradicsom (19),fokhagyma (19),egytálétel (19),tej (17),citrom (17),méz (16),leves (16),hagyma (15),tejföl (13),liszt (13),cukor (13),élesztő (12),fagyasztható (12),sajt (12),szerecsendió (11),paprika (10),vanília (10),környezetbarátság (10),dió (9),tejszín (9),vegyszer (9),keksz (8),bors (8),lecsó (8),tészta (8),köret (7),hőkezelés (7),alma (7),kókusz (7),sósság (6),gyömbér (6),citromsav (6),levendula (6),palacsinta (6),fürjtojás (6),fekete bors (6),kenyér (6),sütőtök (6),aszalás (6),káposzta (6),túró (6),gomba (6),porcukor (5),gyerekkézzel készíthető (5),rizs (5),takarítás (5),zsír (5),tojásfehérje (5),meggy (5),kakaó (5),csokoládé (5),babérlevél (5),római tál (5),cukkini (5),sajtkészítés (5),nagydobosi sütőtök (5),olaj (5),krumpli (5),olivaolaj (5),ecet (4),mustár (4),petrezselyem (4),muffin (4),sütőpor (4),csirke (4),aszalt (4),lekvár (4),befőtt (4),mandula (4),sonka (4),szilva (4),reggeli (4),kukorica (4),kapor (4),saláta (4),metélő hagyma (3),sütemény (3),búzadara (3),virágméz (3),almaecet (3),zsálya (3),fehér bors (3),12 gabonás liszt (3),szódabikarbóna (3),kelt tészta (3),karfiol (3),alaplé (3),tojássárgája (3),öregtészta (3),kakaópor (3),kuszkusz (3),vodka (3),kaukázusi kefir (3),sárgabarack (3),mángold (3),kaukázusi kefirgomba (3),piskóta (3),hűteni kell (3),csirkemell (3),melegszendvics (3),aszalógép (3),gyöngytyúk (3),koriander (3),fahéj (3),metélőhagyma (3),rózsa (3),likőr (3),szegfűszeg (3),bulgur (2),torta (2),knorr (2),reggelire (2),rakottas (2),lilahagyma (2),uborka (2),kápia paprika (2),medvehagyma (2),tea (2),kaliforniai paprika (2),rakott étel (2),kakas (2),befőzőautomata (2),fűszerpaprika magolaj (2),mártogatós (2),mák (2),tarhonya (2),mézeskalács (2),cayenne bors (2),repceméz (2),alkohol (2),ribizli (2),téli fülőke (2),banán (2),homoki szarvasgomba (2),levesbetét (2),kudarc (2),#turbopiros (2),kecsöp (2),szendvics (2),ricotta (2),ketchup (2),narancs (2),padlizsán (2),keményítő (2),újhagyma (2),aludttej (2),őszibarack (2),kaukázusi kefírgomba (2),fűszerkeverék (2),zöldség (2),citromhéj (2),rozmaring (2),kaukázusi kefír (2),mazsola (2),vöröshagyma (2),laktózmentes (2),rétes (2),címke (2),habarás (2),marha (2),zsemlemorzsa (2),fejes káposzta (2),csicseriborsó (1),mártás (1),maradékmentés (1),szósz (1),édeskömény (1),hársfavirág (1),szezámmag (1),carbonara (1),tárkonyos fűszerecet (1),fekete retek (1),kenő (1),savanyú uborka (1),főtt hús (1),csípős fűszerpaprika pehely (1),kamilla (1),oregano (1),római kömény (1),fokhagymás ecet (1),hársfavirág méz (1),bodzavirág (1),pritamin paprika (1),nokedli (1),cérnametélt (1),rántott (1),húsleves (1),juhsajt (1),lasagne (1),köménymag (1),savanyúság (1),kávé (1),linzer (1),aprósütemény (1),tarkedli (1),besamell (1),margarin (1),kardamom (1),dzsemfix (1),dzsem (1),spárga (1),csillag ánizs (1),citromlé (1),magyar kajszi (1),Gönci (1),mandarin (1),fehér rum (1),habcsók (1),öreg tészta (1),almahéj (1),borsikafű (1),almakompót (1),reszelt alma (1),majonéz (1),fritőz (1),csirkeszárny (1),nyárs (1),pogácsa (1),ricottaédesség (1),brownie (1),kolbász (1),pizza (1),levesgyöngy (1),kruton (1),kenyérkocka (1),kalács (1),krémleves (1),abálás (1),galuska (1),sztrapacska (1),nudli (1),gnocci (1),grill fűszerkeverék (1),bánkúti liszt (1),körte (1),teavaj (1),sikér (1),puding (1),nutella (1),teljeskiőrlésű búzaliszt (1),szűzérme (1),sertés (1),szegfűbors (1),panírozás (1),csokimáz (1),karaj (1),bab (1),cukordrazsé (1),dekorcukor (1),bejgli (1),tarja (1),sonka (1),rózsaecet (1),virsli (1),pörkölt (1),kesudió (1),kecsketej (1),mosdókenőcs (1),bulikaja (1),hamburger (1),linzertészta (1),sárgadinnye (1),salátacentrifuga (1),teljes kiőrlésű búzaliszt (1),füge (1),arcpakolás (1),gyógynövény (1),citromsav (1),őszibarack (1),oldalas (1),rántás (1),velőscsont (1),gluténmentes (1),kávézacc (1),sonkalé (1),főzelék (1),tejsavó (1),ceruzaelem (1),bab (1),karácsony (1),zserbó (1),cseresznye (1),kacsazsír (1),vaníliás cukor (1),lepény (1),kocsonya (1),tejvaj (1),meggymag (1),mogyoróvaj (1),zöldségmix (1),jamaikai rumarom (1),juhtúró (1),oliva (1),tökmag (1),Téli parázs (1),póréhagyma (1),zöldborsó (1),póréhagyma (1),vaníliáscukor (1),brokkoli (1),curry (1),csontleves (1),churros (1),kenyérre kenhető (1),cseresznyemag (1),himalája só (1),mártás (1),pritamin paprika (1),szörp (1),limonádé (1),sütinyomó (1), kókusz (1),betűtészta (1),zeller (1),áfonya (1),rózsaszirom (1),csuhé (1),akácméz (1),szeder (1),jamaikai rum aroma (1),marcipán (1),hársfavirágméz (1),gyógytea (1),kukoricahaj (1),kukoricadara (1),hársfa (1),(1)

Utolsó kommentek