Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Vadon eszem

Boszorkány pogácsa

3 tepsire való hozzávalók:

A tésztát dagasztókarral kevertettem össze:

750 gramm finom liszt

250 gramm porcukor

2 gramm finom só

500 gramm puha vaj (most vaníliás sütőmargarin)

5 tojássárgája

1,5 citrom leve (csak óvatosan, nekem most túl citromos lett, mert nagyon leveses és méretes citromjaim voltak)

(+ vaníliarúd, ha lett volna)

Az összeállt tésztát kézzel átgyúrtam, majd fél órára a hűtőbe tettem pihenni.

A hideg tésztából nagyobb szeleteket vágtam.

A szeletekből 3 cm átmérőjű rudakat sodortam, majd kb 1 ujjnyi vastag (10 grammos) szeletekre vágtam. (Mérleggel ellenőriztem, hogy mekkora a 10 grammos méret, hogy ehhez igazodjak mindvégig. Kisebb diónyi méretű golyókat gömbölyítettem a szeletekből.

Hozzávalók a pogácsa külsejéhez:

1-2 db lazán felvert tojásfehérje (egyszerre elég egyet felhasználni a mártogatáshoz, fölösleges az összeset bevonni ebbe a mártogatásba)

durvára vágott/darált dió és porcukor keveréke a hempergetéshez

lekvár a megtöltéséhez

A golyókat a lazán felvert fehérjébe megforgattam, majd így nedvesen a darált dióban meghempergettem és sütőpapírral bélelt tepsire tettem.

Egy gömb alakú formázóval lyukat fúrtam a gömbökbe, eközben ezek kicsit ellapultak és fészek formájuk lett.

A sütőt légkeveréssel 180 fokra állítottam, előmelegített sütőben kb. 15 percig sütöttem.

A sütemények talpán ellenőriztem, hogy megsült-e, ha már ott kicsit megkapta a színt, annak ellenére, hogy még halovány volt a teteje, kivettem a sütőből egy kerámia tálra, hogy lehűljön.

A lyukakba lekvárt lehet tölteni.

 

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Panni kókuszos

Ezt még egy napilapból vágtuk ki évizedekkel ezelőtt és úgy vált családdi receptté. Most a régi konyhás blogom archívált anyagából bányásztam elő, hogy újra életre keltsem ezt a csodás receptet. 2010. január 23-án pbulikáltam a Konyhára nyitott ajtóban. 

Panni kókuszos

Sat, 23 Jan 2010 10:49:22

7 tojásfehérjét felverjük, majd 30 dkg kristály cukorral keményre verjük. 6 evőkanál liszttel és 30 dkg kókuszreszelékkel elkeverjük. Sütőpapírral bélelt kistepsibe öntjük, amire egy kevés lisztet szórunk. Előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt megsütjük, hogy a tészta fehér (világos) színű maradjon.Sütés után körbevágjuk, ráborítjuk egy sütőrácsra és hagyjuk kihűlni.

7 tojássárgáját 16 dkg kristálycukorral 2 evőkanál sima liszttel, 1 dl erős feketekávéval elkeverünk robotgéppel, majd gőz fölött sűrűre főzzük. A gőz fölött főzés azt jelenti, hogy egy nagyobb láboba vizet teszünk, abba teszünk egy másik lábost, aminek az alja épp csak beleér a vízbe, és a felső lábosban kavargatjuk a krémet. Óvatosan szabályozzuk az alsó lábosban fortyogó vizet, nehogy ránk zubogjon vagy kifusson.

Ha kihűlt a krém, 25 dkg habosra kevert vajat (ramat) keverünk hozzá. Nekem csak robotgéppel sikerült szép krémesre keverni.

A kisült és kihűlt tésztát visszatesszük a tepsibe, mert a krémet így tudjuk ráönteni. A krémet szép egyenletesen ráöntjük, majd hűtőbe téve hagyjuk, hogy megdermedjen.

Csokoládémázzal vonjuk be a tetejét.

20 dkg kristálycukrot 2 evőkanál kakaóporral és 3 evőkanál vízzel tüzön felfőzzük. (A recept szerint nem túl keményre, nekem nagy gyakorlatom nincs a mázkészítésben.) Aztán 10 dkg vajjal (ramaval) óvatosan elkeverjük, majd a folyékony mázat óvatosan a hideg tészta tetejére öntjük sávokban. Magától elterül, szép egyenletes lesz.

Miután megdermedt a máz is, a tepsiben felszeleteljük és tálcára téve tálaljuk.

Mondtam, hogy édes?

Ennek a tésztája nagyon finom a krém nélkül is.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Majonézes túrókrém

Erdélyben született barátomtól és édesanyjától tanultam ezt a receptet még sok-sok évvel ezelőtt Nem gyakran, de évente 1-2 alkalommal szoktam készíteni. Leginkább a házi sonka és a friss, illatos hagyma juttatja eszembe, hogy újra érdemes lenne egy adag majonézt kikeverni.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Vadon eszem

blogavatar

Étel- és élettörténeteim gyűjteménye A recepteket időről-időre újra elkészítem a saját leírásom alapján és javítom, ha hibát találok benne.

Címkefelhő

édesség (47),tojás (33),hús (27),kamratöltögetés (26),vaj (25),gasztroajándék (23),paradicsom (19),egytálétel (19),fokhagyma (19),tej (17),méz (16),leves (16),hagyma (15),tejföl (13),liszt (12),élesztő (12),sajt (12),szerecsendió (11),cukor (11),paprika (10),fagyasztható (10),környezetbarátság (10),vanília (9),vegyszer (9),dió (9),bors (8),keksz (8),tészta (8),tejszín (8),citrom (8),lecsó (8),kókusz (7),hőkezelés (7),köret (7),alma (7),palacsinta (6),fürjtojás (6),sósság (6),gomba (6),túró (6),sütőtök (6),levendula (6),káposzta (6),kenyér (6),citromsav (6),zsír (5),fekete bors (5),aszalás (5),csokoládé (5),cukkini (5),tojásfehérje (5),rizs (5),olivaolaj (5),római tál (5),olaj (5),takarítás (5),nagydobosi sütőtök (5),babérlevél (5),kakaó (5),krumpli (5),gyerekkézzel készíthető (5),meggy (5),sajtkészítés (5),ecet (4),reggeli (4),csirke (4),aszalt (4),sonka (4),gyömbér (4),lekvár (4),kapor (4),mustár (4),mandula (4),befőtt (4),saláta (4),petrezselyem (4),kukorica (4),muffin (4),porcukor (4),szilva (4),12 gabonás liszt (3),piskóta (3),tojássárgája (3),sütőpor (3),fehér bors (3),kuszkusz (3),mángold (3),sárgabarack (3),rózsa (3),almaecet (3),csirkemell (3),hűteni kell (3),metélőhagyma (3),gyöngytyúk (3),szódabikarbóna (3),karfiol (3),zsálya (3),kakaópor (3),öregtészta (3),virágméz (3),búzadara (3),melegszendvics (3),kaukázusi kefir (3),kaukázusi kefirgomba (3),sütemény (3),metélő hagyma (3),aszalógép (3),kelt tészta (3),alaplé (3),homoki szarvasgomba (2),ricotta (2),banán (2),medvehagyma (2),kaukázusi kefírgomba (2),címke (2),#turbopiros (2),cayenne bors (2),bulgur (2),uborka (2),őszibarack (2),repceméz (2),torta (2),mák (2),mártogatós (2),vöröshagyma (2),ribizli (2),fűszerpaprika magolaj (2),befőzőautomata (2),kápia paprika (2),rakott étel (2),újhagyma (2),rakottas (2),fejes káposzta (2),tea (2),szendvics (2),kudarc (2),keményítő (2),reggelire (2),kakas (2),kaukázusi kefír (2),habarás (2),rozmaring (2),zöldség (2),téli fülőke (2),fűszerkeverék (2),fahéj (2),knorr (2),koriander (2),kecsöp (2),laktózmentes (2),ketchup (2),mazsola (2),rétes (2),levesbetét (2),lilahagyma (2),tarhonya (2),zsemlemorzsa (2),mézeskalács (2),padlizsán (2),kaliforniai paprika (2),alkohol (2),szegfűszeg (2),marha (2),aludttej (2),római kömény (1),hársfavirág (1),zöldborsó (1),carbonara (1),hársfavirág méz (1),szezámmag (1),póréhagyma (1),fokhagymás ecet (1),tárkonyos fűszerecet (1),csicseriborsó (1),édeskömény (1),(1),oregano (1),póréhagyma (1),tökmag (1),maradékmentés (1),csípős fűszerpaprika pehely (1),pizza (1),nudli (1),habcsók (1),öreg tészta (1),kávé (1),linzer (1),aprósütemény (1),kalács (1),kenyérkocka (1),abálás (1),krémleves (1),levesgyöngy (1),kruton (1),tarkedli (1),savanyúság (1),besamell (1),margarin (1),magyar kajszi (1),Gönci (1),lasagne (1),juhsajt (1),köménymag (1),rántott (1),cérnametélt (1),húsleves (1),gnocci (1),sztrapacska (1),szósz (1),mártás (1),grill fűszerkeverék (1),nyárs (1),pogácsa (1),pritamin paprika (1),kenő (1),kamilla (1),fekete retek (1),főtt hús (1),savanyú uborka (1),ricottaédesség (1),brownie (1),majonéz (1),kolbász (1),nokedli (1),galuska (1),reszelt alma (1),almakompót (1),csirkeszárny (1),fritőz (1),borsikafű (1),almahéj (1),bodzavirág (1),cukordrazsé (1),kecsketej (1),szűzérme (1),sertés (1),szegfűbors (1),mosdókenőcs (1),kávézacc (1),főzelék (1),sonkalé (1),rántás (1),gluténmentes (1),panírozás (1),teljeskiőrlésű búzaliszt (1),csokimáz (1),karaj (1),rózsaecet (1),pörkölt (1),puding (1),sikér (1),nutella (1),körte (1),teavaj (1),bab (1),ceruzaelem (1),velőscsont (1),tejsavó (1),őszibarack (1),sárgadinnye (1),virsli (1),bab (1),cseresznye (1),meggymag (1),cseresznyemag (1),linzertészta (1),hamburger (1),teljes kiőrlésű búzaliszt (1),salátacentrifuga (1),oldalas (1),vodka (1),citromsav (1),arcpakolás (1),bulikaja (1),gyógynövény (1),füge (1),kesudió (1),sonka (1),kenyérre kenhető (1),mogyoróvaj (1),zöldségmix (1),jamaikai rumarom (1),marcipán (1),bánkúti liszt (1),akácméz (1),szeder (1),jamaikai rum aroma (1),tejvaj (1),kocsonya (1),brokkoli (1),curry (1),csontleves (1),churros (1),oliva (1),juhtúró (1),kacsazsír (1),vaníliás cukor (1),lepény (1),hársfavirágméz (1),gyógytea (1), kókusz (1),betűtészta (1),zeller (1),áfonya (1),zserbó (1),karácsony (1),tarja (1),dekorcukor (1),bejgli (1),sütinyomó (1),limonádé (1),csuhé (1),kukoricahaj (1),kukoricadara (1),hársfa (1),rózsaszirom (1),szörp (1),himalája só (1),mártás (1),pritamin paprika (1),vaníliáscukor (1)

Utolsó kommentek