Nagyon készülök arra, hogy holnap Meyer-citromot fogok szüretelni Lajosmizsén. Az egyik finomság, amit készíteni szeretnék belőle, az egy házi Limoncello likőr. Persze a készülődés idején mindig ellkap a hév és egy vagon vodkát el tudnék pancsolni likőrkészítésre, szerencsére nagyon drága és amúgy sem vagyok híve az alkohol fogyasztásnak, ezért ez erős fék a szárnyaló fantáziámnak és receptgyűjtésemnek. A most lejegyzett recept, receptek még kipróbálásra várnak, ha időm engedi, megírom a tapasztalataimat is majd.
Limoncello vagy limoncino Meyer-citromból
A tavalyi évben termett utolsó szem almákat pucoltam meg. Nem oly rég vásároltam az őstermelőtől, aki az átadás előtt hűtve tárolta, ezért bírta ki ezt a sok-sok hónapot a tavalyi szedés óta az idared alma. A legjobban az aszalt almát szeretik a gyerekek, ezért egy adagot (5 tálca) készítettünk, miközben már az iskolára készülve az Egri csillagokat hallgattuk hangoskönyvként.
Fekete retek mézzel
A barátaim javasolták a makacs köhögésemre még anno a mostani járvány felbukkanása előtt a fekete retek és méz gyógyhatását. Nem tudom egyértelműen azt mondani, hogy sokat segített, mindenesetre egy kuriózum volt nekem anno, szívesen kanalazgattam két köhögési roham között, hogy percekre az íze által kiváltott jó érzéstől jobban érezzem magam.
Az első hársfavirág-gyömbéres teafőzet nálam még a gyermekorvosunk javaslatára készült. Azóta is hálásan gondolok rá, mert valóban egy finom, jó ízű tát lehet készíteni. Ezt a finomságot még tovább emeli a bodzavirág és a kamillavirág teakeverékként alkalmazva.
Rég óta szeretném a gyümölcsleves repertoáromat bővíteni a meglévő meggy, cseresznye, eper, trópusi gyümölcsök mellett a legegyszerűbb és legelérhetőbb gyümölccsel, az almával. Volt már néhány próbálkozásom, de ez a karamellizált virágmézes eddig a legfinomabb. Szerecsendióval, gyömbérrel és szegfűszeggel fűszereztem.
Forró csokoládé - mézes kakaó
A gyerekek látták, hogy mézből és kakaóporból készítem, korábban a nyulas kakaóporért rajongtak, bár én inkább vettem oroszlánosat (http://tutti.hu/instant-kakaok). Azt gondoltam, hogy ez a házi forró csokoládé nem fog ízleni nekik, mert a főzött tejes kakaót valamiért nem igazán szerették meg, de mégis nagy sikere lett köztük. Maguknak is el tudják készíteni, de nem esnek túlzásba, nálunk viszonylag ritkán fogyasztják reggelihez, inkább napközben készítenek belőle egy-egy bögrével, amikor nagyon megéheznek.
Nagyon gyorsan kellett valamit készíteni 4 db csirkecombból. A kamrában találtam 1 db 400 g-os üveg Knorr mézes-mustáros szószt, a fagyasztóban volt 450 g zöldségmix, továbbá a gyorsaság hovatovábbja is még rendelkezésre állt, a kuszkusz. Kifejezetten nem kedvelem az üveges szószokat, nem is én vettem ezt a "vésztartalékot" sem, de most annyira ízlett, ami elkészült, hogy megörökítem magamnak, mert így tényleg érdemes tartani 1-1 üveggel ilyen szószt a kamrában.
Mézes, citromos limonádéalap
A karanténban felhalmozott citromokból inkább főztem egy limonádé alapot, mert annyira változatos az időjárás, hogy jobbnak láttam, ha tartósítom a gyümölcsöt és nem várom meg, hogy frissen felvágva fogyjon el limonádéba.
Mézes citrompép
A karantén idején felvásárolt és megmaradt citromokat ideje volt már feldolgozni. Csak néhány szem árválkodott a gyümölcsös tálba, ezért nem is vettem elő semmilyen gépet hozzá.
Mézes, gyömbéres, citromos hársfatea
Sokszor kapok ajánlást gyógynövények fogyasztására, a legtöbbször úgy érzem, be is válnak ezek nálam, pedig néha sokáig szoktam halogatni a kipróbálásukat. Az egyik kiemelkedően finom és nagyszerű téli gyógytea ez a valódi mézzel, igazi citrommal, gyömbérrel erősített hársfatea, melyet többször is ajánlott a gyerekorvosunk, de csak 2 éve próbáltam ki először, mert akkor épp volt minden hozzávaló itthon. Nem bántam meg, csodás ital.
Mézes gyömbér
Nem győzöm a konyhai teendőket, mindig találok újabb és újabb feladatokat a konyhapult körül vagy a kertben. Most leltem rá egy kis darab gyömbérre, amit még jópár hónapja, a karantén idején vásároltam azért, hogy legyen itthon belőle. Télen rendszeresen készítek gyömbéres, mézes, citromos hársfateát, leginkább ehhez tartok itthon gyömbért. Az idő közben felmelegedett, a teafőzés helyett a szörpök, limonádék készítése volt előtérben, ezért a gyömbér megmaradt. Az egyiket, ami kihajtott, elültettem, de a másikat ma megpucoltam és mézben tettem el.
Sajtos kukorica saláta
Az idei kontakt grill szezonunkban még nem, de tavaly nyáron készítettem ilyen sajtos kukorica salátát frissen sült virsli mellé. Elég tartalmas köretnek, ezért nem érdemes egyszerre sokat készíteni belőle, elég annyi, amennyi 1 étkezésre elfogy.
Elkészítése egyszerű, a saláta hozzávalóit összekeverem és azonnal, vagy hűtés után tálalom.
*****
Hozzávalók:
Szárazon összekeverni:
- 1 nagy doboz konzerv kukorica lé nélkül
- 10 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is)
- 1 evőkanál metélőhagyma
Külön összekeverni habverővel:
- 1 nagy doboz tejföl
- 1 teáskanál só
- 1 mokkáskanál őrölt bors
- 2-3 evőkanál mustár
- 3-4 evőkanál méz
Felhasználása:
- Önállóan salátaként fogyasztható.
- Virslivel és bármilyen sülttel együtt fogyasztható.
Mézben érlelt rózsaszirmok
Tavaly (2019-ben) készítettem először rózsaszirmokkal ízesített mézet, fantasztikus volt, ezért idén újra megismételtem.
Ribizlis limonádé
A ribizli lekvár főzéséből maradt magos törkölyből még egy alkalomra való ribizlis limonádét is készítettem.
Piros ribizli lekvár
Kicsi kertben, kicsi ribizli termés lett. Gyönyörű szépek voltak a szemek a bokrokon, de a szépsége ellenére mégsem fogyott. Nem csodálkozom, gyerekkoromban én sem szerettem enni a piros ribizlit. Mivel nagyon kevés gyümölcs terem meg nálunk, elhatároztam, hogy olyan finomságokat készítek belőle, aminek hasznát veszem a konyhában. Először magnélküli lekvárnak fogtam neki, majd a megmaradt törkölyből limonádéhoz főztem ki az ízét a gyümölcsnek. Így tényleg csak nagyon kevés veszteségem lett, amit a komposztra dobtam ki.
Kristálycukor formák teához
Rém egyszerűnek tűnik a házi kockacukor gyártása, de mielőtt még beleélem magam, hogy ezzel árasztom el karácsonykor teával megajándékozottjaimat, inkább kipróbálom időben karácsony előtt.
Sült sütőtökből készített muffin
A sütőtöksütésből megmaradt, hőtőben kallódó sütőtök felhasználásának nagyszerű módja, ha süteményt készítek belőle. Nem feltétlenül kell elárulni, hogy sütőtökkel készül kóstolás előtt, utána meg már nem aktuális a kételkedés, mert finom. Gyerekeknek tízórais dobozba is lehet tenni, praktikus és napokig puha marad.
Cukkinis csokitorta
Az egyik leggyorsabban, legkönnyebben elkészíthető gyors, csokoládés házi sütemény, amit a gyerekek már önállóan is el tudnak maguknak készíteni. Bár az is igaz, hogy ekkor egészen nyilvánvalóvá válik számukra, hogy a csokitorta cukkinit tartalmaz. Érdemes ezt az információt már csak akkor megosztani velük, amikor már a sütemény íze és állaga meggyőzte őket arról, hogy a cukkiniből baj nem lehet.
Akácmézben érlelt vörös rózsaszirom
A fiúk épp autós programra mennek, mert látják, hogy engem elveszítettek a rózsafronton, de ha egyszer más nem jött sziromért... hát csak neki kellett fognom az alkotásnak. Mielőtt elmentek, odahívtam őket az aszalótálca megszaglászására. A legkisebb fiam jött elsőként a "jó, mutasd, hamarabb szabadulok" elve mentén. Beleszagolt, mint gyanakvó macska a tápos dobozba, aztán fölkapta a fejét és azonnal visszahajolt és mélyet szippantott és akkor már rikkantott is, hogy Apaaaaa! Azonnal szagoljátok meg ti is! A fiúk is elájultak és érezhetően még vidámabban indultak útnak, beszippantva a gyönyört. Ez alkalommal akácmézbe tettem a kertben nyíló szőregi rózsa szirmait 2019. július 7-én.
Meggyleves kókusztejjel
Friss, magozott meggyből készítettem a meggylevest. Szezonon kívül tartósítószerrel eltett befőttből, vagy hőkezlet meggybefőttből, esetleg fagyasztóból elővett fagyos meggyből főzöm.