Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Vadon eszem

Almaecet

A tavalyi évben termett utolsó szem almákat pucoltam meg. Nem oly rég vásároltam az őstermelőtől, aki az átadás előtt hűtve tárolta, ezért bírta ki ezt a sok-sok hónapot a tavalyi szedés óta az idared alma. A legjobban az aszalt almát szeretik a gyerekek, ezért egy adagot (5 tálca) készítettünk, miközben már az iskolára készülve az Egri csillagokat hallgattuk hangoskönyvként.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Fekete retek mézzel

A barátaim javasolták a makacs köhögésemre még anno a mostani járvány felbukkanása előtt a fekete retek és méz gyógyhatását. Nem tudom egyértelműen azt mondani, hogy sokat segített, mindenesetre egy kuriózum volt nekem anno, szívesen kanalazgattam két köhögési roham között, hogy percekre az íze által kiváltott jó érzéstől jobban érezzem magam.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Hársfa, bodzavirág és kamilla tea gyömbérrel, mézzel, citrommal

Az első hársfavirág-gyömbéres teafőzet nálam még a gyermekorvosunk javaslatára készült. Azóta is hálásan gondolok rá, mert valóban egy finom, jó ízű tát lehet készíteni. Ezt a finomságot még tovább emeli a bodzavirág és a kamillavirág teakeverékként alkalmazva.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Almaleves

Rég óta szeretném a gyümölcsleves repertoáromat bővíteni a meglévő meggy, cseresznye, eper, trópusi gyümölcsök mellett a legegyszerűbb és legelérhetőbb gyümölccsel, az almával. Volt már néhány próbálkozásom, de ez a karamellizált virágmézes eddig a legfinomabb. Szerecsendióval, gyömbérrel és szegfűszeggel fűszereztem.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Forró csokoládé - mézes kakaó

A gyerekek látták, hogy mézből és kakaóporból készítem, korábban a nyulas kakaóporért rajongtak, bár én inkább vettem oroszlánosat (http://tutti.hu/instant-kakaok). Azt gondoltam, hogy ez a házi forró csokoládé nem fog ízleni nekik, mert a főzött tejes kakaót valamiért nem igazán szerették meg, de mégis nagy sikere lett köztük. Maguknak is el tudják készíteni, de nem esnek túlzásba, nálunk viszonylag ritkán fogyasztják reggelihez, inkább napközben készítenek belőle egy-egy bögrével, amikor nagyon megéheznek.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Knorr Mézes-mustáros szósz zöldséggel, kuszkusszal

Nagyon gyorsan kellett valamit készíteni 4 db csirkecombból. A kamrában találtam 1 db 400 g-os üveg Knorr mézes-mustáros szószt, a fagyasztóban volt 450 g zöldségmix, továbbá a gyorsaság hovatovábbja is még rendelkezésre állt, a kuszkusz. Kifejezetten nem kedvelem az üveges szószokat, nem is én vettem ezt a "vésztartalékot" sem, de most annyira ízlett, ami elkészült, hogy megörökítem magamnak, mert így tényleg érdemes tartani 1-1 üveggel ilyen szószt a kamrában.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Mézes, citromos limonádéalap

A karanténban felhalmozott citromokból inkább főztem egy limonádé alapot, mert annyira változatos az időjárás, hogy jobbnak láttam, ha tartósítom a gyümölcsöt és nem várom meg, hogy frissen felvágva fogyjon el limonádéba.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Mézes citrompép

A karantén idején felvásárolt és megmaradt citromokat ideje volt már feldolgozni. Csak néhány szem árválkodott a gyümölcsös tálba, ezért nem is vettem elő semmilyen gépet hozzá.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Mézes, gyömbéres, citromos hársfatea

Sokszor kapok ajánlást gyógynövények fogyasztására, a legtöbbször úgy érzem, be is válnak ezek nálam, pedig néha sokáig szoktam halogatni a kipróbálásukat. Az egyik kiemelkedően finom és nagyszerű téli gyógytea ez a valódi mézzel, igazi citrommal, gyömbérrel erősített hársfatea, melyet többször is ajánlott a gyerekorvosunk, de csak 2 éve próbáltam ki először, mert akkor épp volt minden hozzávaló itthon. Nem bántam meg, csodás ital.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Mézes gyömbér

Nem győzöm a konyhai teendőket, mindig találok újabb és újabb feladatokat a konyhapult körül vagy a kertben. Most leltem rá egy kis darab gyömbérre, amit még jópár hónapja, a karantén idején vásároltam azért, hogy legyen itthon belőle. Télen rendszeresen készítek gyömbéres, mézes, citromos hársfateát, leginkább ehhez tartok itthon gyömbért. Az idő közben felmelegedett, a teafőzés helyett a szörpök, limonádék készítése volt előtérben, ezért a gyömbér megmaradt. Az egyiket, ami kihajtott, elültettem, de a másikat ma megpucoltam és mézben tettem el.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Sajtos kukorica saláta

Az idei kontakt grill szezonunkban még nem, de tavaly nyáron készítettem ilyen sajtos kukorica salátát frissen sült virsli mellé. Elég tartalmas köretnek, ezért nem érdemes egyszerre sokat készíteni belőle, elég annyi, amennyi 1 étkezésre elfogy.

Elkészítése egyszerű, a saláta hozzávalóit összekeverem és azonnal, vagy hűtés után tálalom.

*****

Hozzávalók:

Szárazon összekeverni:

  • 1 nagy doboz konzerv kukorica lé nélkül
  • 10 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is)
  • 1 evőkanál metélőhagyma

Külön összekeverni habverővel:

  • 1 nagy doboz tejföl
  • 1 teáskanál só
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 2-3 evőkanál mustár
  • 3-4 evőkanál méz

Felhasználása:

  • Önállóan salátaként fogyasztható.
  • Virslivel és bármilyen sülttel együtt fogyasztható.

 


Tovább
Megosztom ezt a cikket


Mézben érlelt rózsaszirmok

Tavaly (2019-ben) készítettem először rózsaszirmokkal ízesített mézet, fantasztikus volt, ezért idén újra megismételtem.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Ribizlis limonádé

A ribizli lekvár főzéséből maradt magos törkölyből még egy alkalomra való ribizlis limonádét is készítettem.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Piros ribizli lekvár

Kicsi kertben, kicsi ribizli termés lett. Gyönyörű szépek voltak a szemek a bokrokon, de a szépsége ellenére mégsem fogyott. Nem csodálkozom, gyerekkoromban én sem szerettem enni a piros ribizlit. Mivel nagyon kevés gyümölcs terem meg nálunk, elhatároztam, hogy olyan finomságokat készítek belőle, aminek hasznát veszem a konyhában. Először magnélküli lekvárnak fogtam neki, majd a megmaradt törkölyből limonádéhoz főztem ki az ízét a gyümölcsnek. Így tényleg csak nagyon kevés veszteségem lett, amit a komposztra dobtam ki.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Kristálycukor formák teához

Rém egyszerűnek tűnik a házi kockacukor gyártása, de mielőtt még beleélem magam, hogy ezzel árasztom el karácsonykor teával megajándékozottjaimat, inkább kipróbálom időben karácsony előtt.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Sült sütőtökből készített muffin

A sütőtöksütésből megmaradt, hőtőben kallódó sütőtök felhasználásának nagyszerű módja, ha süteményt készítek belőle. Nem feltétlenül kell elárulni, hogy sütőtökkel készül kóstolás előtt, utána meg már nem aktuális a kételkedés, mert finom. Gyerekeknek tízórais dobozba is lehet tenni, praktikus és napokig puha marad.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Cukkinis csokitorta

Az egyik leggyorsabban, legkönnyebben elkészíthető gyors, csokoládés házi sütemény, amit a gyerekek már önállóan is el tudnak maguknak készíteni. Bár az is igaz, hogy ekkor egészen nyilvánvalóvá válik számukra, hogy a csokitorta cukkinit tartalmaz. Érdemes ezt az információt már csak akkor megosztani velük, amikor már a sütemény íze és állaga meggyőzte őket arról, hogy a cukkiniből baj nem lehet.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Akácmézben érlelt vörös rózsaszirom

A fiúk épp autós programra mennek, mert látják, hogy engem elveszítettek a rózsafronton, de ha egyszer más nem jött sziromért... hát csak neki kellett fognom az alkotásnak. Mielőtt elmentek, odahívtam őket az aszalótálca megszaglászására. A legkisebb fiam jött elsőként a "jó, mutasd, hamarabb szabadulok" elve mentén. Beleszagolt, mint gyanakvó macska a tápos dobozba, aztán fölkapta a fejét és azonnal visszahajolt és mélyet szippantott és akkor már rikkantott is, hogy Apaaaaa! Azonnal szagoljátok meg ti is! A fiúk is elájultak és érezhetően még vidámabban indultak útnak, beszippantva a gyönyört. Ez alkalommal akácmézbe tettem a kertben nyíló szőregi rózsa szirmait 2019. július 7-én.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Meggyleves kókusztejjel

Friss, magozott meggyből készítettem a meggylevest. Szezonon kívül tartósítószerrel eltett befőttből, vagy hőkezlet meggybefőttből, esetleg fagyasztóból elővett fagyos meggyből főzöm.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Vadon eszem

blogavatar

Étel- és élettörténeteim gyűjteménye A recepteket időről-időre újra elkészítem a saját leírásom alapján és javítom, ha hibát találok benne.

Címkefelhő

édesség (47),tojás (33),hús (27),kamratöltögetés (26),vaj (25),gasztroajándék (23),paradicsom (19),egytálétel (19),fokhagyma (19),tej (17),méz (16),leves (16),hagyma (15),tejföl (13),liszt (12),élesztő (12),sajt (12),szerecsendió (11),cukor (11),paprika (10),fagyasztható (10),környezetbarátság (10),vanília (9),vegyszer (9),dió (9),bors (8),keksz (8),tészta (8),tejszín (8),citrom (8),lecsó (8),kókusz (7),hőkezelés (7),köret (7),alma (7),palacsinta (6),fürjtojás (6),sósság (6),gomba (6),túró (6),sütőtök (6),levendula (6),káposzta (6),kenyér (6),citromsav (6),zsír (5),fekete bors (5),aszalás (5),csokoládé (5),cukkini (5),tojásfehérje (5),rizs (5),olivaolaj (5),római tál (5),olaj (5),takarítás (5),nagydobosi sütőtök (5),babérlevél (5),kakaó (5),krumpli (5),gyerekkézzel készíthető (5),meggy (5),sajtkészítés (5),ecet (4),reggeli (4),csirke (4),aszalt (4),sonka (4),gyömbér (4),lekvár (4),kapor (4),mustár (4),mandula (4),befőtt (4),saláta (4),petrezselyem (4),kukorica (4),muffin (4),porcukor (4),szilva (4),12 gabonás liszt (3),piskóta (3),tojássárgája (3),sütőpor (3),fehér bors (3),kuszkusz (3),mángold (3),sárgabarack (3),rózsa (3),almaecet (3),csirkemell (3),hűteni kell (3),metélőhagyma (3),gyöngytyúk (3),szódabikarbóna (3),karfiol (3),zsálya (3),kakaópor (3),öregtészta (3),virágméz (3),búzadara (3),melegszendvics (3),kaukázusi kefir (3),kaukázusi kefirgomba (3),sütemény (3),metélő hagyma (3),aszalógép (3),kelt tészta (3),alaplé (3),homoki szarvasgomba (2),ricotta (2),banán (2),medvehagyma (2),kaukázusi kefírgomba (2),címke (2),#turbopiros (2),cayenne bors (2),bulgur (2),uborka (2),őszibarack (2),repceméz (2),torta (2),mák (2),mártogatós (2),vöröshagyma (2),ribizli (2),fűszerpaprika magolaj (2),befőzőautomata (2),kápia paprika (2),rakott étel (2),újhagyma (2),rakottas (2),fejes káposzta (2),tea (2),szendvics (2),kudarc (2),keményítő (2),reggelire (2),kakas (2),kaukázusi kefír (2),habarás (2),rozmaring (2),zöldség (2),téli fülőke (2),fűszerkeverék (2),fahéj (2),knorr (2),koriander (2),kecsöp (2),laktózmentes (2),ketchup (2),mazsola (2),rétes (2),levesbetét (2),lilahagyma (2),tarhonya (2),zsemlemorzsa (2),mézeskalács (2),padlizsán (2),kaliforniai paprika (2),alkohol (2),szegfűszeg (2),marha (2),aludttej (2),római kömény (1),hársfavirág (1),zöldborsó (1),carbonara (1),hársfavirág méz (1),szezámmag (1),póréhagyma (1),fokhagymás ecet (1),tárkonyos fűszerecet (1),csicseriborsó (1),édeskömény (1),(1),oregano (1),póréhagyma (1),tökmag (1),maradékmentés (1),csípős fűszerpaprika pehely (1),pizza (1),nudli (1),habcsók (1),öreg tészta (1),kávé (1),linzer (1),aprósütemény (1),kalács (1),kenyérkocka (1),abálás (1),krémleves (1),levesgyöngy (1),kruton (1),tarkedli (1),savanyúság (1),besamell (1),margarin (1),magyar kajszi (1),Gönci (1),lasagne (1),juhsajt (1),köménymag (1),rántott (1),cérnametélt (1),húsleves (1),gnocci (1),sztrapacska (1),szósz (1),mártás (1),grill fűszerkeverék (1),nyárs (1),pogácsa (1),pritamin paprika (1),kenő (1),kamilla (1),fekete retek (1),főtt hús (1),savanyú uborka (1),ricottaédesség (1),brownie (1),majonéz (1),kolbász (1),nokedli (1),galuska (1),reszelt alma (1),almakompót (1),csirkeszárny (1),fritőz (1),borsikafű (1),almahéj (1),bodzavirág (1),cukordrazsé (1),kecsketej (1),szűzérme (1),sertés (1),szegfűbors (1),mosdókenőcs (1),kávézacc (1),főzelék (1),sonkalé (1),rántás (1),gluténmentes (1),panírozás (1),teljeskiőrlésű búzaliszt (1),csokimáz (1),karaj (1),rózsaecet (1),pörkölt (1),puding (1),sikér (1),nutella (1),körte (1),teavaj (1),bab (1),ceruzaelem (1),velőscsont (1),tejsavó (1),őszibarack (1),sárgadinnye (1),virsli (1),bab (1),cseresznye (1),meggymag (1),cseresznyemag (1),linzertészta (1),hamburger (1),teljes kiőrlésű búzaliszt (1),salátacentrifuga (1),oldalas (1),vodka (1),citromsav (1),arcpakolás (1),bulikaja (1),gyógynövény (1),füge (1),kesudió (1),sonka (1),kenyérre kenhető (1),mogyoróvaj (1),zöldségmix (1),jamaikai rumarom (1),marcipán (1),bánkúti liszt (1),akácméz (1),szeder (1),jamaikai rum aroma (1),tejvaj (1),kocsonya (1),brokkoli (1),curry (1),csontleves (1),churros (1),oliva (1),juhtúró (1),kacsazsír (1),vaníliás cukor (1),lepény (1),hársfavirágméz (1),gyógytea (1), kókusz (1),betűtészta (1),zeller (1),áfonya (1),zserbó (1),karácsony (1),tarja (1),dekorcukor (1),bejgli (1),sütinyomó (1),limonádé (1),csuhé (1),kukoricahaj (1),kukoricadara (1),hársfa (1),rózsaszirom (1),szörp (1),himalája só (1),mártás (1),pritamin paprika (1),vaníliáscukor (1)

Utolsó kommentek