Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Vadon eszem

Káposzta savanyítás üvegben

2 kg gyalult káposztát vettem, életemben először próbálom savanyítani. Állítólag nagyon egyszerű, bár gyerekkoromban mindig óriási patáliák voltak minden ősszel a savanyú káposztából a szüleim között, mert az egyik szerint meleg helyen kell érlelni, tehát a házban, a másik szerint ordenáré büdös, jó annak a pince is. Szerintem minden gyerek utálja a szülei veszekedését, szóval nekem nem kifejezetten jó emlékeim vannak a káposzta savanyításról, de a legjobb búfelejtő, ha az ember új nyomvonalat tapos ki magának. Momentán nem hordós káposztát készítek, hanem üvegeset. Nem 20 kilóból, csak kettőből.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Szerb pörkölt Hajnitól

Nálunk most van a káposzta beszerzések ideje, akár fejes káposztáké, akár már gyalult káposztaként. Ehhez gyűjtöttem recepeket, így kaptam ezt az ötletet is Hajnitól.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Nyírségi édes káposztás lecsó

Nálunk most van a káposzta beszerzések ideje, akár fejes káposztáké, akár már gyalult káposztaként. Ehhez gyűjtöttem recepeket, így kaptam ezt az ötletet Hajnitól, aki a Nyírségben kóstolta ezt a finomságot. A nyári ízeket tartósító lecsóbefőzés idejét fölváltja az üvegek felpattintása és a rövid, téli estéken a tartalmasabb, erősebb étkekkel vértezzük fel magunkat, hogy ne legyünk medvék és húzzuk az igát a hideg időben is, holott tényleg csak aludnánk... legalábbis én, a nyári oroszlán biztosan.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Tölteni való káposztalevél fagyasztása

Akár töltött káposzta készítésekor kimaradt levelet szeretném tartósítani, akár a későbbi káposzta töltést szeretném előkészíteni a tölteni valót, így tartósítom fagyasztással a frissen vásárolt káposztafejet Keresztanyám és apám útmutatása alapján.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Töltött káposzta - elsőm

Töltött káposzta, ahogy most sikerült

(Ezt a receptet 2018. december 23-án jegyeztem le. )

A szabolcsi töltött káposzta nekem presztizs kérdés, mert a szívem egy része odakötődik. Gyerekkoromban ki lehetett kergetni annak a gondolatával is, hogy egyem meg a főtt káposztát, így hát én sem várom el a gyerekeimtől, hogy megegyék. Viszont a töltelékét akkor is nagyon szerettem, amikor még nem tudtam, hogy tejföllel viszont még annál is finomabb.

A káposzta beszerzés idén elég nehézkesen alakult, mert a Kispiacra nem rendeltem és csak a szabadon vihető választékból vásárolhattam. Az ott vett mellé még szereztünk még egyet. Apró méretük ellenére kifejezetten töltenivaló leveleket lehetett lefőzni róluk, ezen már a kezdet kezdetekor meglepődtem.

1. Megmostam a káposztát, majd óvatosan kifaragtam a torzsáját. Ebbe a lyukba beleszúrtam jó mélyen egy villát, ez lett a fogantyúm.

2. A 8 literes fazékba vizet öntöttem, majd kipróbáltam a nyeles káposztát ellepné-e víz. annyit öntöttem még hozzá, hogy ellepje. A vizet felforraltam 2 evőkanál sóval és 1 evőkanál ecettel.

3. A nyeles káposzát beleállítottam a fazékba és kicsit vártam, hogy a külső leveleket könnyen le tudjam fejteni. A káposztát kiemeltem egy tálcára, lehúztam a külső megpuhult káposztalevelet (ha nem engedett a torzsájánál, akkor ott még benyestem) és egy lefelé fordított kerámia müzlis tálra ráborítottam. Így a levelek megtartották a félgöb formájukat, nem szakadtak el. Eztán erre pakolgattam a többi levelet is, míg egészen a közepéig nem értem a káposztának, ahol már egyre kevésbé voltak rugalmasak a levelek, ezeket a kisebb leveleket tálcán gyűjtögettem.

Amikor az összes káposztalevél lapraszerelt állapotba került, akkor nekifogtam a tölteléknek.

5. 4 fej vöröshagymát hagymát megpucoltam és apró kockára vágtam. 30 dkg rizst kimértem és szűrőben, folyó víz alatt leöblítettem. A hagymát inox edényben 1 fakanálnyi zsíron megdinszteltem, majd hozzáadtam a rizst, amit átforrósítottam a hagymával együtt.

6. Vettem egy mély keverőtálat és abba halmoztam:

- az előkészített hagymás pirított rizst

- 1 kg darált húst

- 45 dkg apró kockára vágott főtt, füstölt tarját

- 10 gerezd fokhagymát (Kukutyinból)

- 5 csapott teáskanál erdélyi sót

- 3 evőkanál őrölt édespaprikát (Paprika Molnár)

- 2 mokkáskanál őrölt fekete borsot

- 2 mokkáskanál őrölt köményt

Ezt a tölteléket alaposan összegyúrtam.

7. Telefonos segítséget hívtam, hogyan is kell göngyölni a káposztát. Gondoltam végre jó nagyok a levelek, pikkpakk kettőbe-háromba beküldöm a töltikét, zsupsz a fazékba és kész az egész. Hát egy frászt. Jött a parancsolat, hogy a leveleket mind az erénél vágjam fel, szakítsam két felé. Fektessem a tenyerembe a levelet, a kéztőnél tegyem a tölteléket, hol az ere volt, az legyen a hajtásvonala és mint egy tölcsért tekerjem fel, majd a lágy káposztalevéllel tömjem el a végét. Így lettek apró töltikéim nekem is igen hosszú idő alatt.

8. A levágott káposzta ereket a 8 literes fazék aljára kell szórni. Erre kell rárakni a káposztatölcséreket. A tölcsér csúcsa az edény közepe felé mutat, a tölcsér szája pedig az edény oldalának támaszkodik. Így kell körbe-körbe szépen fölrakni a töltött káposztákat. Csodás látvány, mint egy virág. Amikor már eléggé fölrakodtam a káposztákkal az edényt, akkor új edénybe raktam a többit. Inkább legyen két fazék káposzta, minthogy egybe szoruljon bele.

9. A káposztákat mindkét fazékban felöntöttem 1-1 üveg paradicsomlével és kicsi vízzel, hogy éppen még ellepje. Tettem a fazékba egy-egy fémfedőt, ezzelleszorítottam a káposztákat, hogy ne úszkáljanak ki a finom paradicsom léből. A fazekak tetejére üvegfedelet tettem, hogy lássam, mi történik a fazékban.

10. A fazekakat a gázra tettem, hamar felforraltam, majd amint forrni kezdett, azonnaltakaréklángra mérsékeltem.

Főztem egy darabig, aztán megkérdeztem ismét telefonon, mégis meddig kell ezt őrizni a tüzön? Annamária azt mondta, hogy kóstoljam meg. Ezt inkább az uramra bíztam. Ő megkósolta és elfogadta, ami készült. így aztán lezárt a fazekakat és örültem, hogy ezzel a nagy kulimunkával is elkészültem és még nincs is karácsony.

Aztán csak megkósoltam. Megdöbbentően király lett. Ezért mertem leírni. meg hát el ne feledjem a tudományom. Bár ez attól tartok, megismételhetetlenül a kezdők szerencséjével készült.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Töltött káposzta

A szabolcsi töltött káposzta nekem presztizs kérdés, mert a szívem egy része odakötődik. Gyerekkoromban ki lehetett kergetni annak a gondolatával is, hogy egyem meg a főtt káposztát, így hát én sem várom el a gyerekeimtől, hogy megegyék. Viszont a töltelékét akkor is nagyon szerettem, amikor még nem tudtam, hogy tejföllel viszont még annál is finomabb. A káposzta beszerzés idén elég nehézkesen alakult, mert a Kispiacra nem rendeltem és csak a szabadon vihető választékból vásárolhattam. Az ott vett mellé még szereztünk még egyet. Apró méretük ellenére kifejezetten töltenivaló leveleket lehetett lefőzni róluk, ezen már a kezdet kezdetekor meglepődtem. Ezt a receptet 2018-ban jegyeztem le magamnak, most megpróbálom ez alapján újra elkészíteni.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Fagyasztott, dinsztelt, édes, fejes káposzta

A fejes káposzta aprítása, dinsztelése elég sok mosogatnivalóval jár, ezért ha nekifogok, akkor a frissen tervezett étel mellett a fagyasztóba is teszek konyhakész dinsztelt, édes, fejes káposztát.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Dinsztelt, édes, fejes káposzta

Eredetileg csalamádét készítettem volna, ehhez vettem a fejes káposztákat, de egyelőre úgy tűnik, hogy télire csalamádét eltenni hőzelés vagy tartósítószer nélkül elég rizikós. A két fejes káposztát inkább megdinszteltem. Tervem szerint a fagyasztóba akartam tenni kis adagokban, de frissen máris káposztás tésztához használtam fel.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Vadon eszem

blogavatar

Étel- és élettörténeteim gyűjteménye A recepteket időről-időre újra elkészítem a saját leírásom alapján és javítom, ha hibát találok benne.

Címkefelhő

édesség (48),tojás (34),hús (27),vaj (26),kamratöltögetés (26),gasztroajándék (24),paradicsom (19),fokhagyma (19),egytálétel (19),tej (17),citrom (17),méz (16),leves (16),hagyma (15),tejföl (13),liszt (13),cukor (13),élesztő (12),fagyasztható (12),sajt (12),szerecsendió (11),paprika (10),vanília (10),környezetbarátság (10),dió (9),tejszín (9),vegyszer (9),keksz (8),bors (8),lecsó (8),tészta (8),köret (7),hőkezelés (7),alma (7),kókusz (7),sósság (6),gyömbér (6),citromsav (6),levendula (6),palacsinta (6),fürjtojás (6),fekete bors (6),kenyér (6),sütőtök (6),aszalás (6),káposzta (6),túró (6),gomba (6),porcukor (5),gyerekkézzel készíthető (5),rizs (5),takarítás (5),zsír (5),tojásfehérje (5),meggy (5),kakaó (5),csokoládé (5),babérlevél (5),római tál (5),cukkini (5),sajtkészítés (5),nagydobosi sütőtök (5),olaj (5),krumpli (5),olivaolaj (5),ecet (4),mustár (4),petrezselyem (4),muffin (4),sütőpor (4),csirke (4),aszalt (4),lekvár (4),befőtt (4),mandula (4),sonka (4),szilva (4),reggeli (4),kukorica (4),kapor (4),saláta (4),metélő hagyma (3),sütemény (3),búzadara (3),virágméz (3),almaecet (3),zsálya (3),fehér bors (3),12 gabonás liszt (3),szódabikarbóna (3),kelt tészta (3),karfiol (3),alaplé (3),tojássárgája (3),öregtészta (3),kakaópor (3),kuszkusz (3),vodka (3),kaukázusi kefir (3),sárgabarack (3),mángold (3),kaukázusi kefirgomba (3),piskóta (3),hűteni kell (3),csirkemell (3),melegszendvics (3),aszalógép (3),gyöngytyúk (3),koriander (3),fahéj (3),metélőhagyma (3),rózsa (3),likőr (3),szegfűszeg (3),bulgur (2),torta (2),knorr (2),reggelire (2),rakottas (2),lilahagyma (2),uborka (2),kápia paprika (2),medvehagyma (2),tea (2),kaliforniai paprika (2),rakott étel (2),kakas (2),befőzőautomata (2),fűszerpaprika magolaj (2),mártogatós (2),mák (2),tarhonya (2),mézeskalács (2),cayenne bors (2),repceméz (2),alkohol (2),ribizli (2),téli fülőke (2),banán (2),homoki szarvasgomba (2),levesbetét (2),kudarc (2),#turbopiros (2),kecsöp (2),szendvics (2),ricotta (2),ketchup (2),narancs (2),padlizsán (2),keményítő (2),újhagyma (2),aludttej (2),őszibarack (2),kaukázusi kefírgomba (2),fűszerkeverék (2),zöldség (2),citromhéj (2),rozmaring (2),kaukázusi kefír (2),mazsola (2),vöröshagyma (2),laktózmentes (2),rétes (2),címke (2),habarás (2),marha (2),zsemlemorzsa (2),fejes káposzta (2),csicseriborsó (1),mártás (1),maradékmentés (1),szósz (1),édeskömény (1),hársfavirág (1),szezámmag (1),carbonara (1),tárkonyos fűszerecet (1),fekete retek (1),kenő (1),savanyú uborka (1),főtt hús (1),csípős fűszerpaprika pehely (1),kamilla (1),oregano (1),római kömény (1),fokhagymás ecet (1),hársfavirág méz (1),bodzavirág (1),pritamin paprika (1),nokedli (1),cérnametélt (1),rántott (1),húsleves (1),juhsajt (1),lasagne (1),köménymag (1),savanyúság (1),kávé (1),linzer (1),aprósütemény (1),tarkedli (1),besamell (1),margarin (1),kardamom (1),dzsemfix (1),dzsem (1),spárga (1),csillag ánizs (1),citromlé (1),magyar kajszi (1),Gönci (1),mandarin (1),fehér rum (1),habcsók (1),öreg tészta (1),almahéj (1),borsikafű (1),almakompót (1),reszelt alma (1),majonéz (1),fritőz (1),csirkeszárny (1),nyárs (1),pogácsa (1),ricottaédesség (1),brownie (1),kolbász (1),pizza (1),levesgyöngy (1),kruton (1),kenyérkocka (1),kalács (1),krémleves (1),abálás (1),galuska (1),sztrapacska (1),nudli (1),gnocci (1),grill fűszerkeverék (1),bánkúti liszt (1),körte (1),teavaj (1),sikér (1),puding (1),nutella (1),teljeskiőrlésű búzaliszt (1),szűzérme (1),sertés (1),szegfűbors (1),panírozás (1),csokimáz (1),karaj (1),bab (1),cukordrazsé (1),dekorcukor (1),bejgli (1),tarja (1),sonka (1),rózsaecet (1),virsli (1),pörkölt (1),kesudió (1),kecsketej (1),mosdókenőcs (1),bulikaja (1),hamburger (1),linzertészta (1),sárgadinnye (1),salátacentrifuga (1),teljes kiőrlésű búzaliszt (1),füge (1),arcpakolás (1),gyógynövény (1),citromsav (1),őszibarack (1),oldalas (1),rántás (1),velőscsont (1),gluténmentes (1),kávézacc (1),sonkalé (1),főzelék (1),tejsavó (1),ceruzaelem (1),bab (1),karácsony (1),zserbó (1),cseresznye (1),kacsazsír (1),vaníliás cukor (1),lepény (1),kocsonya (1),tejvaj (1),meggymag (1),mogyoróvaj (1),zöldségmix (1),jamaikai rumarom (1),juhtúró (1),oliva (1),tökmag (1),Téli parázs (1),póréhagyma (1),zöldborsó (1),póréhagyma (1),vaníliáscukor (1),brokkoli (1),curry (1),csontleves (1),churros (1),kenyérre kenhető (1),cseresznyemag (1),himalája só (1),mártás (1),pritamin paprika (1),szörp (1),limonádé (1),sütinyomó (1), kókusz (1),betűtészta (1),zeller (1),áfonya (1),rózsaszirom (1),csuhé (1),akácméz (1),szeder (1),jamaikai rum aroma (1),marcipán (1),hársfavirágméz (1),gyógytea (1),kukoricahaj (1),kukoricadara (1),hársfa (1),(1)

Utolsó kommentek