Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Vadon eszem

Citrom dzsem

Mivel nem szeretem a citrusok keserű mellékízét, ezért én a citrom dzsemet is inkább dzsemfixxel tervezem készíteni.

A citromot géppel kifacsarom. Kávéfilteren leszűröm belőle a rostos részeket is (biztos, ami ziher alapon, még véletlenül se legyen keserű íze).

1 l szűrt citromlé

2,5 dl víz és 50 dkg cukor főzete

1 csomag 3:1-ben dzsemfix

A citromlevet a cukorsziruppal fel kell főzni, majd a végn a dzsemfixxel is 5-6 percig főzni kell.

Minél kisebb üvegekbe érdemes tölteni, hogy sok kis apró, azonnal kanalazható ajándék nasi lehessen belőle.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Limoncello vagy limoncino Meyer-citromból

Nagyon készülök arra, hogy holnap Meyer-citromot fogok szüretelni Lajosmizsén. Az egyik finomság, amit készíteni szeretnék belőle, az egy házi Limoncello likőr. Persze a készülődés idején mindig ellkap a hév és egy vagon vodkát el tudnék pancsolni likőrkészítésre, szerencsére nagyon drága és amúgy sem vagyok híve az alkohol fogyasztásnak, ezért ez erős fék a szárnyaló fantáziámnak és receptgyűjtésemnek. A most lejegyzett recept, receptek még kipróbálásra várnak, ha időm engedi, megírom a tapasztalataimat is majd.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Citrom likőr

Ez a recept még kipróbálásra vár. Vodkával és zöld héjú citrom helyett Meyer-citrommal fogom először elkészíteni.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Citrom likőr korianderrel

Ez a recept még kipróbálásra vár. Lehet, hogy fehér rum helyett vodkával és zöld héjú citrom helyett Meyer-citrommal fogom először elkészíteni.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Szárított citromhéj (narancshéj), citromos porcukor

Amikor sikerül kezeletlen héjú, illatos citromot vásárolni, érdemes a kifacsarása után a héját éles késsel olyan vékonyan lehámozni, hogy csak a színe jöjjön fel, a hófehér hús ne tapadjon rá.

Melós munka, de megéri, már csak az illata miatt is.

Az így létrejött kis forgácsok hamar megszáradnak, pláne télen a fűtött szobában. Amikor zörgősre száradt, üvegbe kell tenni.

Ha több alkalommal is készítjük és egy üvegbe gyűjtjük a citromhéj forgácsokat, érdemes jelezni az üvegen, hogy hány citrom héja van benne, amíg kialakul bennünk a ráérzésre tudom, hogy ez kb. egy citromnyi héjmennyiség.

Felhasználása

Amikor a sütemény receptjében fel lehet használni citromhéjat, akkor a forgácsot a süteményhez szükséges cukorból vett néhány teáskanállal a kávédarálóba teszem és jól összeforgatom. Így a citromhéj apróra örlődik frissen, pont annyi cukor kerül a süteménybe is, amennyit előírt a recept.

Tea ízesítésére vagy limonádé ízesítésére természetesen hasonló módon készíthetünk citromos porcukrot.

Citromhéjreszeléshez egy apró trükk. A sajtreszelőnél megszoktuk, hogy a sajtot húzzuk a reszelőn, viszonylag erősen rányomva. Citrom esetében viszont fontos, hogy a sárga héj alatti fehér, keserű részbe már ne reszeljünk bele, ezért érdemes megfordítani a dolgot. A kezünkben tartjuk a citromot és a reszelőt húzzuk rajta, így látjuk, ahogy a héj forgácsolódik.

 

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Aszalt citrom, narancs karika

Néha előfordul, hogy nem minden megvásárolt citrom, narancs, mandarin lesz elfogyasztva, idővel kicsit megpuhul, megszárad a héja, sőt, a belseje is kiszárad. Szépen lassan ehetetlenné válik. A kezelt felülete miatt persze ez időnként borzasztóan hosszú ideig zajlik, addig csak teszem-veszem, rakosgatom egyik helyről a másikra a konyhában.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Citrom fagyasztása

A géppel kifacsart citromból műanyag teaszűrőn* át kinyerem a finom levét. Jégkocka tartóba öntöm, lefagyasztom.

A jégkockatartó lehet tartós használatra gyártott műanyag rekeszes tálca vagy kisebb szilikonforma.

Nagy ritkán veszünk jégkockakészítő zacskókat, ezeket azért szeretem, mert a zacskóból mindig csak 1-1 darabot tudok kiszedni, a többi abszolút higiénikusan tovább tárolható a fagyasztóban, tökéletesen zárt és nem veszi át a fagyasztó hűtőszagát. Feltöltése elég macerás és akkor jó, amikor sok fagyasztani való levet nyerek, és az egész jégkockakészítő zacskót ducira lehet vele tölteni.

Télen a forró tea gyors hűtésére rohanós reggeleken is bevethető.

*A műanyag teaszűrő vagy kávészűrő vagy kávéfilter a filteres teaforralókhoz külön is kapható és ezer más célra felhasználható praktikus, tölcsér alakú konyhaeszköz. Szörpök, levek, fűszeres olajok szűrésére kitűnően alkalmazható és mosogatógépben tisztítható.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Boszorkány pogácsa

Ezt a receptet Lajos Mari és Hemző Károly: 99 sütemény és torta recepteskönyvéből készítettük először gyerekkorunkban. Ahányszor elkészült, annyiféle lett, de mindig nagy sikere volt.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Citromos ecetes felülettisztító, vízkőoldó

Az egyik legkorszerűbb és legkörnyezetbarátságosabb háztartási tisztítószer a világpiacon a magyar szabadalommal létrehozott Cycle termékcsalád. Nekem is szinte minden termékükből már van a háztartásomban, de azért az alkotás öröme ismét elcsábított engem a házi barkácsolás rögös útjára.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Alma

2020. májusában 10 kg almát mentettem meg és közben lejegyeztem mennyi minden készült belőle, az akkori jegyzetemet teszem fel most ide.

Alma számokban, napokban, napszámban.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Aszalt alma

Az leggyakoribb almamentő akció nálam az alma aszalás, nem évszaktól, hanem az almák állapotától függ. Ha látom, hogy az alma nem a kellő tempóban fogy, héja elkezd ráncosodni és akkor már tuti nem fogja senki jóízűen elropogtatni, akkor inkább nekiveselkedem, megpucolom és elrejtem az aszalt almákat a polcon. A gyerekek kutató szeme idővel rálel és örömmel elnassolják. Beteglátogatáskor is szoktam vinni friss gyümölcs helyett, ha azt épp nincs időm újonnan vásárolni.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Hársfa, bodzavirág és kamilla tea gyömbérrel, mézzel, citrommal

Az első hársfavirág-gyömbéres teafőzet nálam még a gyermekorvosunk javaslatára készült. Azóta is hálásan gondolok rá, mert valóban egy finom, jó ízű tát lehet készíteni. Ezt a finomságot még tovább emeli a bodzavirág és a kamillavirág teakeverékként alkalmazva.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Magozott meggy hőkezelve, cukorral

Ha jól értettem a termelő válaszát, akkor Szakolyi termőterületről vásároltam idén meggyet. Szár nélkül, száraz héjjal érkezett rekeszben hozzám. Napokig nem volt időm hozzáfogni, ezért a hibátlan termés és a száraz állapot miatt, hogy nem nyirkosak voltak a szemek kívülről, lehetővé tette, hogy napokkal később is nagyobb romlási veszteség nélkül dolgozzam fel. Ha azonnal kerültek volna üvegbe, akkor az időhiány miatt csak megmostam volna és magosan, lecukrozva hőkezelem. Sajnos erre sem volt időm (utólag jaj de bántam, hogy inkább aludtam éjszaka és nem fogtam hozzá többször is), ezért mégis neki kelllett ülnöm szemenként átválogatni, kimagvalni. Nem baj, így is jó lesz, akár süteménybe, akár levesbe, akár szószba fogom felhasználni az ízes szemeket.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Mézes, citromos limonádéalap

A karanténban felhalmozott citromokból inkább főztem egy limonádé alapot, mert annyira változatos az időjárás, hogy jobbnak láttam, ha tartósítom a gyümölcsöt és nem várom meg, hogy frissen felvágva fogyjon el limonádéba.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Mézes citrompép

A karantén idején felvásárolt és megmaradt citromokat ideje volt már feldolgozni. Csak néhány szem árválkodott a gyümölcsös tálba, ezért nem is vettem elő semmilyen gépet hozzá.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Mézes, gyömbéres, citromos hársfatea

Sokszor kapok ajánlást gyógynövények fogyasztására, a legtöbbször úgy érzem, be is válnak ezek nálam, pedig néha sokáig szoktam halogatni a kipróbálásukat. Az egyik kiemelkedően finom és nagyszerű téli gyógytea ez a valódi mézzel, igazi citrommal, gyömbérrel erősített hársfatea, melyet többször is ajánlott a gyerekorvosunk, de csak 2 éve próbáltam ki először, mert akkor épp volt minden hozzávaló itthon. Nem bántam meg, csodás ital.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Rózsaszörp, avagy a rózsaszín íze

A kerti rózsabokorról gyűjtöttem a szirmokat még tegnap az első eső előtt 1 óra körül (1-re már a focistákért kellett mennem az iskolába Bozsik miatt, szerencsére csak 3 körül kezdett esni).

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Piros ribizli lekvár

Kicsi kertben, kicsi ribizli termés lett. Gyönyörű szépek voltak a szemek a bokrokon, de a szépsége ellenére mégsem fogyott. Nem csodálkozom, gyerekkoromban én sem szerettem enni a piros ribizlit. Mivel nagyon kevés gyümölcs terem meg nálunk, elhatároztam, hogy olyan finomságokat készítek belőle, aminek hasznát veszem a konyhában. Először magnélküli lekvárnak fogtam neki, majd a megmaradt törkölyből limonádéhoz főztem ki az ízét a gyümölcsnek. Így tényleg csak nagyon kevés veszteségem lett, amit a komposztra dobtam ki.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Vízkőeltávolítás vízforralóból citromsavval

A kávéfőző vízkőmentesítése közben sort kerítettem a másik vízkövesedésre hajlamos eszközömre is, a kancsós vízforralóra. A citromsav-víz arányára végre találtam egy kézzelfogható értéket, így most ezzel próbáltam ki. Jó lett.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Vízkőeltávolítás kávéfőzőből

A kávéfőző vízkőmentesítése nem tartozik a kedvenc feladataim közé, de most megtaláltam az előző gépünk karbantartásához használt (általuk kötelezően előírt) maradék vízkőoldóját, és megpróbálom adoptálni józan ésszel a mostanihoz. Mivel egy csomag akár 2-3 alkalomra is elég lehet, inkább felírom magamnak, most hogyan csináltam, ne kelljen néhány hónap múlva újra kutakodással töltenem az időmet.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Befőttes üveg tisztítás citromsavval

Hosszú évek óta használom az összegyűjtött, többé-kevésbé egyforma méretű üvegeket a befőzésekhez. Időnként annyira megfogják a sűrű szörpök, szószok belülről az oldalukat a legelérhetetlenebb helyeken, hogy a következő felhasználás előtt többszöri mosogatógépes mosás sem segít rajtuk. Mivel már jópár kezelésre váró üveg összegyűlt a mosogató körül, és a kisüvegeim is fogytán vannak, a mai kézi mosogatáskor sorra kerítettem ezt a feladatot is.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Vadon eszem

blogavatar

Étel- és élettörténeteim gyűjteménye A recepteket időről-időre újra elkészítem a saját leírásom alapján és javítom, ha hibát találok benne.

Címkefelhő

édesség (48),tojás (34),hús (27),vaj (26),kamratöltögetés (26),gasztroajándék (24),paradicsom (19),fokhagyma (19),egytálétel (19),tej (17),citrom (17),méz (16),leves (16),hagyma (15),tejföl (13),liszt (13),cukor (13),élesztő (12),fagyasztható (12),sajt (12),szerecsendió (11),paprika (10),vanília (10),környezetbarátság (10),dió (9),tejszín (9),vegyszer (9),keksz (8),bors (8),lecsó (8),tészta (8),köret (7),hőkezelés (7),alma (7),kókusz (7),sósság (6),gyömbér (6),citromsav (6),levendula (6),palacsinta (6),fürjtojás (6),fekete bors (6),kenyér (6),sütőtök (6),aszalás (6),káposzta (6),túró (6),gomba (6),porcukor (5),gyerekkézzel készíthető (5),rizs (5),takarítás (5),zsír (5),tojásfehérje (5),meggy (5),kakaó (5),csokoládé (5),babérlevél (5),római tál (5),cukkini (5),sajtkészítés (5),nagydobosi sütőtök (5),olaj (5),krumpli (5),olivaolaj (5),ecet (4),mustár (4),petrezselyem (4),muffin (4),sütőpor (4),csirke (4),aszalt (4),lekvár (4),befőtt (4),mandula (4),sonka (4),szilva (4),reggeli (4),kukorica (4),kapor (4),saláta (4),metélő hagyma (3),sütemény (3),búzadara (3),virágméz (3),almaecet (3),zsálya (3),fehér bors (3),12 gabonás liszt (3),szódabikarbóna (3),kelt tészta (3),karfiol (3),alaplé (3),tojássárgája (3),öregtészta (3),kakaópor (3),kuszkusz (3),vodka (3),kaukázusi kefir (3),sárgabarack (3),mángold (3),kaukázusi kefirgomba (3),piskóta (3),hűteni kell (3),csirkemell (3),melegszendvics (3),aszalógép (3),gyöngytyúk (3),koriander (3),fahéj (3),metélőhagyma (3),rózsa (3),likőr (3),szegfűszeg (3),bulgur (2),torta (2),knorr (2),reggelire (2),rakottas (2),lilahagyma (2),uborka (2),kápia paprika (2),medvehagyma (2),tea (2),kaliforniai paprika (2),rakott étel (2),kakas (2),befőzőautomata (2),fűszerpaprika magolaj (2),mártogatós (2),mák (2),tarhonya (2),mézeskalács (2),cayenne bors (2),repceméz (2),alkohol (2),ribizli (2),téli fülőke (2),banán (2),homoki szarvasgomba (2),levesbetét (2),kudarc (2),#turbopiros (2),kecsöp (2),szendvics (2),ricotta (2),ketchup (2),narancs (2),padlizsán (2),keményítő (2),újhagyma (2),aludttej (2),őszibarack (2),kaukázusi kefírgomba (2),fűszerkeverék (2),zöldség (2),citromhéj (2),rozmaring (2),kaukázusi kefír (2),mazsola (2),vöröshagyma (2),laktózmentes (2),rétes (2),címke (2),habarás (2),marha (2),zsemlemorzsa (2),fejes káposzta (2),csicseriborsó (1),mártás (1),maradékmentés (1),szósz (1),édeskömény (1),hársfavirág (1),szezámmag (1),carbonara (1),tárkonyos fűszerecet (1),fekete retek (1),kenő (1),savanyú uborka (1),főtt hús (1),csípős fűszerpaprika pehely (1),kamilla (1),oregano (1),római kömény (1),fokhagymás ecet (1),hársfavirág méz (1),bodzavirág (1),pritamin paprika (1),nokedli (1),cérnametélt (1),rántott (1),húsleves (1),juhsajt (1),lasagne (1),köménymag (1),savanyúság (1),kávé (1),linzer (1),aprósütemény (1),tarkedli (1),besamell (1),margarin (1),kardamom (1),dzsemfix (1),dzsem (1),spárga (1),csillag ánizs (1),citromlé (1),magyar kajszi (1),Gönci (1),mandarin (1),fehér rum (1),habcsók (1),öreg tészta (1),almahéj (1),borsikafű (1),almakompót (1),reszelt alma (1),majonéz (1),fritőz (1),csirkeszárny (1),nyárs (1),pogácsa (1),ricottaédesség (1),brownie (1),kolbász (1),pizza (1),levesgyöngy (1),kruton (1),kenyérkocka (1),kalács (1),krémleves (1),abálás (1),galuska (1),sztrapacska (1),nudli (1),gnocci (1),grill fűszerkeverék (1),bánkúti liszt (1),körte (1),teavaj (1),sikér (1),puding (1),nutella (1),teljeskiőrlésű búzaliszt (1),szűzérme (1),sertés (1),szegfűbors (1),panírozás (1),csokimáz (1),karaj (1),bab (1),cukordrazsé (1),dekorcukor (1),bejgli (1),tarja (1),sonka (1),rózsaecet (1),virsli (1),pörkölt (1),kesudió (1),kecsketej (1),mosdókenőcs (1),bulikaja (1),hamburger (1),linzertészta (1),sárgadinnye (1),salátacentrifuga (1),teljes kiőrlésű búzaliszt (1),füge (1),arcpakolás (1),gyógynövény (1),citromsav (1),őszibarack (1),oldalas (1),rántás (1),velőscsont (1),gluténmentes (1),kávézacc (1),sonkalé (1),főzelék (1),tejsavó (1),ceruzaelem (1),bab (1),karácsony (1),zserbó (1),cseresznye (1),kacsazsír (1),vaníliás cukor (1),lepény (1),kocsonya (1),tejvaj (1),meggymag (1),mogyoróvaj (1),zöldségmix (1),jamaikai rumarom (1),juhtúró (1),oliva (1),tökmag (1),Téli parázs (1),póréhagyma (1),zöldborsó (1),póréhagyma (1),vaníliáscukor (1),brokkoli (1),curry (1),csontleves (1),churros (1),kenyérre kenhető (1),cseresznyemag (1),himalája só (1),mártás (1),pritamin paprika (1),szörp (1),limonádé (1),sütinyomó (1), kókusz (1),betűtészta (1),zeller (1),áfonya (1),rózsaszirom (1),csuhé (1),akácméz (1),szeder (1),jamaikai rum aroma (1),marcipán (1),hársfavirágméz (1),gyógytea (1),kukoricahaj (1),kukoricadara (1),hársfa (1),(1)

Utolsó kommentek