Egy fagyis doboznyi fekete szedret kaptak a gyerekek, de még annyira fanyar volt, hogy két napig sem jártak rá, ezért inkább feldogoztam lekvárrrá. Rájöttem, hogy ilyen kis mennyiségekből lekvárt főzni sokkal kalandosabb, mint több kilóvíl bíbelődni. Idén így készítettem már kétszer ribizlilekvárt is, majd ez a szeder is szenzációsan gyorsan elkészült.
Magnélküli szederlekvár
Sárgabarack lekvár
1900.- Ft körül vettem kilóját a sárgabaracknak. Mivel a fiam épp nagyon beteg volt, nem különösebben foglalkoztam az árával, mert tudtam, hogy a gyümölcs ízleni fog neki. Ezek most nagyszemű sárgabarackok voltak, nekem az előzőleg vásárolt kisebb szeműek jobban ízlettek, de az már elfogyott (letermett), mivel csak 1 hét után tértem vissza a fóti zöldségeshez a Somlyó lábához.
Piros ribizli lekvár
Kicsi kertben, kicsi ribizli termés lett. Gyönyörű szépek voltak a szemek a bokrokon, de a szépsége ellenére mégsem fogyott. Nem csodálkozom, gyerekkoromban én sem szerettem enni a piros ribizlit. Mivel nagyon kevés gyümölcs terem meg nálunk, elhatároztam, hogy olyan finomságokat készítek belőle, aminek hasznát veszem a konyhában. Először magnélküli lekvárnak fogtam neki, majd a megmaradt törkölyből limonádéhoz főztem ki az ízét a gyümölcsnek. Így tényleg csak nagyon kevés veszteségem lett, amit a komposztra dobtam ki.
Zserbó nélkül nem kerülhetek apósom szeme elé. Bárcsak olyan jól sikerülne, mint legutóbb, amikor még csokimázt sem tettünk rá, úgy falatoztuk be. Nagyon igyekszem, hogy ugyanolyan jól sikerüljön.
A tészta annyiban különleges, hogy élesztős és sok vaj kell bele, de nincs semmiféle futtatás.