2 évvel ezelőtt készítettem el először ezt a csodálatos süteményt. Nyár eleje óta vártam, hogy végre újra lehessen friss homoki szarvasgombát kapni, aminek a termőideje augusztustól novemberig tart hazánkban. Tegnap este újra eszembe jutott, hogy most már be tudnám szerezni a legfőbb alapanyagát, ezért megkérdeztem a környezetemben élő szarvasgombászt, van-e eladó gombája? Ma a szarvasgombász munkakutyái reggeli sétáját követően házhoz hozta nekem. Ezen a borongósan indulő őszi vasárnapon bele is fogtam az általa Szokolyán gyűjtött és az ő fantáziája által megszületett ötlettől homoki szarvasgombával tovább ízesített sütemény elkészítésébe.
Homoki szarvasgombás kijevi krémes
Homoki szarvasgomba
Már bizony elmúltam 40 éves, mikorra megismerkedtem a hazánk erdeiben termő homoki szarvasgombával. Oly szerencsés vagyok, hogy Dunakeszin könnyen tudok vásárolni frissen szedett gombát. Tegnap kérdeztem rá a szarvasgomba gyűjtőtől, hogy van-e most neki, ma reggel pedig a munkakutyáival együtt el is hozta a reggeli séta után hozzánk. Ahogy kinyitotta a gyűjtő vászonszatyrot, már megcsapott a homoki szarvasgomba édes, fűszeres, ízes illata. Nem bírok magammal, muszáj előkapnom a diódarálót és újra homoki szarvasgombás kijevi krémest kell sütnöm belőle. A receptet is tőle kaptam 2 évvel ezelőtt. Borongós, őszies az időjárás, semmi máshoz nem lenne most kedvem. A tegnapi paradicsom passzírozós maraton után azt hittem, hogy ma elkerülöm a konyhát, de igazából sehol máshol nem érzem ma jól magam, csak ott. Felvidít.