Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Vadon eszem

Fokhagyma krémleves

Az elmúlt hetekben egy ideig gyengélkedtem, de szerencsére nagyobb bajom nem lett, komolyabb gyógyszereket sem kellett szednem, viszont akkor kezdtem el fokhagymát enni, mert meg is kívántam és olyat sikerült vennem Mórahalmon a körforgalomnál (forrásként Makót említette az eladó), amitől nem mint Süsü, a sárkány vetett tüzet a szám, de azért szittya, ízes, zamatos és feszes gerezdjai vannak. Miután egy hétig fokhagymás pirítóson és fokhagymás krumplilángoson éltem és megközelíthetetlenné váltam az engem folyton körbelengedező

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Szerb pörkölt Hajnitól

Nálunk most van a káposzta beszerzések ideje, akár fejes káposztáké, akár már gyalult káposztaként. Ehhez gyűjtöttem recepeket, így kaptam ezt az ötletet is Hajnitól.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Nyírségi édes káposztás lecsó

Nálunk most van a káposzta beszerzések ideje, akár fejes káposztáké, akár már gyalult káposztaként. Ehhez gyűjtöttem recepeket, így kaptam ezt az ötletet Hajnitól, aki a Nyírségben kóstolta ezt a finomságot. A nyári ízeket tartósító lecsóbefőzés idejét fölváltja az üvegek felpattintása és a rövid, téli estéken a tartalmasabb, erősebb étkekkel vértezzük fel magunkat, hogy ne legyünk medvék és húzzuk az igát a hideg időben is, holott tényleg csak aludnánk... legalábbis én, a nyári oroszlán biztosan.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Tölteni való káposztalevél fagyasztása

Akár töltött káposzta készítésekor kimaradt levelet szeretném tartósítani, akár a későbbi káposzta töltést szeretném előkészíteni a tölteni valót, így tartósítom fagyasztással a frissen vásárolt káposztafejet Keresztanyám és apám útmutatása alapján.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Töltött káposzta - elsőm

Töltött káposzta, ahogy most sikerült

(Ezt a receptet 2018. december 23-án jegyeztem le. )

A szabolcsi töltött káposzta nekem presztizs kérdés, mert a szívem egy része odakötődik. Gyerekkoromban ki lehetett kergetni annak a gondolatával is, hogy egyem meg a főtt káposztát, így hát én sem várom el a gyerekeimtől, hogy megegyék. Viszont a töltelékét akkor is nagyon szerettem, amikor még nem tudtam, hogy tejföllel viszont még annál is finomabb.

A káposzta beszerzés idén elég nehézkesen alakult, mert a Kispiacra nem rendeltem és csak a szabadon vihető választékból vásárolhattam. Az ott vett mellé még szereztünk még egyet. Apró méretük ellenére kifejezetten töltenivaló leveleket lehetett lefőzni róluk, ezen már a kezdet kezdetekor meglepődtem.

1. Megmostam a káposztát, majd óvatosan kifaragtam a torzsáját. Ebbe a lyukba beleszúrtam jó mélyen egy villát, ez lett a fogantyúm.

2. A 8 literes fazékba vizet öntöttem, majd kipróbáltam a nyeles káposztát ellepné-e víz. annyit öntöttem még hozzá, hogy ellepje. A vizet felforraltam 2 evőkanál sóval és 1 evőkanál ecettel.

3. A nyeles káposzát beleállítottam a fazékba és kicsit vártam, hogy a külső leveleket könnyen le tudjam fejteni. A káposztát kiemeltem egy tálcára, lehúztam a külső megpuhult káposztalevelet (ha nem engedett a torzsájánál, akkor ott még benyestem) és egy lefelé fordított kerámia müzlis tálra ráborítottam. Így a levelek megtartották a félgöb formájukat, nem szakadtak el. Eztán erre pakolgattam a többi levelet is, míg egészen a közepéig nem értem a káposztának, ahol már egyre kevésbé voltak rugalmasak a levelek, ezeket a kisebb leveleket tálcán gyűjtögettem.

Amikor az összes káposztalevél lapraszerelt állapotba került, akkor nekifogtam a tölteléknek.

5. 4 fej vöröshagymát hagymát megpucoltam és apró kockára vágtam. 30 dkg rizst kimértem és szűrőben, folyó víz alatt leöblítettem. A hagymát inox edényben 1 fakanálnyi zsíron megdinszteltem, majd hozzáadtam a rizst, amit átforrósítottam a hagymával együtt.

6. Vettem egy mély keverőtálat és abba halmoztam:

- az előkészített hagymás pirított rizst

- 1 kg darált húst

- 45 dkg apró kockára vágott főtt, füstölt tarját

- 10 gerezd fokhagymát (Kukutyinból)

- 5 csapott teáskanál erdélyi sót

- 3 evőkanál őrölt édespaprikát (Paprika Molnár)

- 2 mokkáskanál őrölt fekete borsot

- 2 mokkáskanál őrölt köményt

Ezt a tölteléket alaposan összegyúrtam.

7. Telefonos segítséget hívtam, hogyan is kell göngyölni a káposztát. Gondoltam végre jó nagyok a levelek, pikkpakk kettőbe-háromba beküldöm a töltikét, zsupsz a fazékba és kész az egész. Hát egy frászt. Jött a parancsolat, hogy a leveleket mind az erénél vágjam fel, szakítsam két felé. Fektessem a tenyerembe a levelet, a kéztőnél tegyem a tölteléket, hol az ere volt, az legyen a hajtásvonala és mint egy tölcsért tekerjem fel, majd a lágy káposztalevéllel tömjem el a végét. Így lettek apró töltikéim nekem is igen hosszú idő alatt.

8. A levágott káposzta ereket a 8 literes fazék aljára kell szórni. Erre kell rárakni a káposztatölcséreket. A tölcsér csúcsa az edény közepe felé mutat, a tölcsér szája pedig az edény oldalának támaszkodik. Így kell körbe-körbe szépen fölrakni a töltött káposztákat. Csodás látvány, mint egy virág. Amikor már eléggé fölrakodtam a káposztákkal az edényt, akkor új edénybe raktam a többit. Inkább legyen két fazék káposzta, minthogy egybe szoruljon bele.

9. A káposztákat mindkét fazékban felöntöttem 1-1 üveg paradicsomlével és kicsi vízzel, hogy éppen még ellepje. Tettem a fazékba egy-egy fémfedőt, ezzelleszorítottam a káposztákat, hogy ne úszkáljanak ki a finom paradicsom léből. A fazekak tetejére üvegfedelet tettem, hogy lássam, mi történik a fazékban.

10. A fazekakat a gázra tettem, hamar felforraltam, majd amint forrni kezdett, azonnaltakaréklángra mérsékeltem.

Főztem egy darabig, aztán megkérdeztem ismét telefonon, mégis meddig kell ezt őrizni a tüzön? Annamária azt mondta, hogy kóstoljam meg. Ezt inkább az uramra bíztam. Ő megkósolta és elfogadta, ami készült. így aztán lezárt a fazekakat és örültem, hogy ezzel a nagy kulimunkával is elkészültem és még nincs is karácsony.

Aztán csak megkósoltam. Megdöbbentően király lett. Ezért mertem leírni. meg hát el ne feledjem a tudományom. Bár ez attól tartok, megismételhetetlenül a kezdők szerencséjével készült.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Sütőtökbél leves

Első alkalommal főzőtökbélből főztem zöldséglevest, amit egyszerűen levestésztával fogyasztottunk. A sütőtök sütésekor keletkezett magos belső részt már eleve félre tettem egy leveshez. hogy ezzel is kipróbáljam.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Sütőtökös muffin

Nem feltétlenül kell elárulni, hogy sütőtökkel készül kóstolás előtt, utána meg már nem aktuális a kételkedés, mert finom.

 

Egy tálban a száraz hozzávalókat, a lisztet, cukrot, sütőport, sót és a fűszerszámokat kézi habverővel alaposan összekeverem. Egy másik, mélyebb tálban a sült sütőtököt, az olajat és a két tojást kézi habverővel összekeverem. Ezután ehhez a masszához hozzáadom a lisztes keveréket és fakanállal összekeverem.

Kisebb és nagyobb,papírral bélelt muffin formákba 3/4-ig töltöm a masszát. Előre melegített, 180 fokos alsó-felső sütéssel 13 percig sütöm, illetve addig, amíg egy picit megkaramelizálódik a külsejük.

A kisebb formákkal azért érdemes bajlódni, mert azok falatkák lesznek és megsülve jobban karamelizálódik a külsejük, de belül puhák lesznek. Nagyon népszerű. A nagyobb formákat is azért sütöm papírral, mert így 2-3 nappal később is finom reggeli ital mellé, szerintem kevésbé szárad ki. A tök miatt amúgy is puha.

A muffin papírról csak kihűlés után jön le, forrón még nagyon hozzá tapad.

A színe kicsit narancssárgás lesz sülés után is, de nem túl árulkodó az újonnan kóstolóknak.

Hozzávalók:

  • 250 g sült sütőtök
  • 1 dl (oliva)olaj vagy ennek megfelelő mennyiségű vaj
  • 2 db tojás
  • 250 g liszt
  • 150 g cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 5 g őrölt fűszerszámokból

- kész mézeskalács fűszerkeverék vagy saját keverék:

- fahéj

- szerecsendió

- szegfűszeg

- gyömbér

- kardamom

A fotón látható muffint a gyerekeim sötötték még 2018-ban.

nagydobosi sütőtök sütőtök édesség muffin
Sütőtökös muffin
Tovább
Megosztom ezt a cikket


Sütőtökös nudli gnocci

Még 2020-ban készítettem el így ezt a receptet, mivel kezdődik a sütőtök szezon, elővettem és berakom ide a gyűjteménybe.

Sárga - sárga

Elraktam sült sütőtököt pürésítve a fagyasztóba későbbi keksz és muffin sütéshez, de egy adagot megtartottam nudlinak. Bújtam a netet már tegnap is receptért, de csak nem találtam rá, ami berobbantotta volna a képernyőmet az egyszerűségével. Végtelenül sajnálom, hogy nincs itthon ricottám, se parmezánom, de nem hiszem el, hogy anélkül nem lehet effélét főzni. Ha csak azzal lehetne, akkor a sütőtök palánta mellett ricotta bokornak és parmezán díszfűnek is lennie kéne.

Mindegy, végül úgy sem volt időm főzni, bevágtam a hűtőbe a pürét, de most kész lettem az egyik munkámmal, gondoltam kikapcsolódásképpen gyorsan főzök ebédet és végre elkészítem az eltervezett nudlikat.

Na azért csak ránéztem még egyszer a netre.

"batáta nudli, batátás nudli, batátás gnocchi, batátás nyokki, ugyanezeket édesburgonyásan" is kerestem. Ugyanaz, mint tegnap, ricotta, parmezán, meg várjak 2 órát vele, hogy összeszokjanak az alkatrészek, meg tegyem habzsákba, meg effélék.

Aztán elkezdtem csodálkozni, hogy elmaradt a receptekből a tegnapi zsályás vajban fürdetése a nudliknak, amin azért nem hőbörögtem, mert az meg épp lenne hozzá, de gyerekkosztot készítek, nem hinném, hogy az anyai ázsióm az összezsályázott narancssárga nudlikkal nagyot nőne a gyerekek szemében.

Nem igazán értettem, hogy tegnap még minden nudlit zsályában kellett füröszteni, ma meg elég a parmezán és ricotta bele (ami azóta sincs és nem is lesz)?

Végül csak rájöttem, hogy a hűtőmben lévő narancssárga püré az sütőtökből van és nem édesburgonyából, tehát eleve rossz alapanyagra kerestem rá.

Totál megzavart a színe (!!! :-D )

No, most fogom, összekeverem liszttel és tojással és vagy jó lesz vagy nem. Vaj van, zsálya van, mák van, éhes gyerek van.

Makkal meg mindenki tud álmodni.

Az én receptem:

- közel 90 dkg tiszta, sült sütőtök püré (késes aprítóval pürésítettem, miután a sült héját lehúztam róla)

- 6 egész tojás (30 dkg-ként 2 db)

- 5 dkg teavaj

- 50 dkg finomliszt

- 1 csapott teáskanál só

A késes aprítóval pürésítettem a tököt. Ahhoz, hogy ez jobban működjön, hozzáadtam a tojásokat is és a vajat is, hogy megpróbálja krémesre keverni. Nem könnyen ment, de megbirkózott vele.

Egy nagy keverőtálba kikapartam a puha pürét, majd hozzáadtam közel fele mennyiségű lisztet és gumikesztyűben összegyúrtam. Viszonylag könnyen és gyorsan ment.

Nagyobb gombócot vágtam ki a nagy adag tésztából, abból 2-3 cm átmérőjű rudat sodortam. Lisztezni nem kellett a deszkát, nem igazán tapadt hozzá.

Szeleteket vágtam, majd a szeleteket lisztbe mártott villával megnyomtam, hogy díszesebb legyen. Leginkább azért, hogy másképp nézzen ki, mint a krumpli nudli, mert ez nem az.

Sós vízben, amibe kicsi olajat tettem főztem ki a nudlikat.

Teflonban vajat melegítettem, a vízből kivett nudlikat a vajon megpirítottam.

Tálalási lehetőségek:

- pusztán önmagában is finom, kifejezetten édes, de vajon lepirítás is ad neki izgalmas ízt

- tejföllel, pirított házisonka kockával sósan, fokhagymaporral ízesítve

- vajon zsályaleveleket pirítottam és abba forgattam

- nutellával

 

Sütőtökös nudli vagy gnocci vajon sütése

Sütőtökös gnocci vagy nudli
Sütőtökös gnocci vagy nudli vajon sütve zsályával

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Vadon eszem

blogavatar

Étel- és élettörténeteim gyűjteménye A recepteket időről-időre újra elkészítem a saját leírásom alapján és javítom, ha hibát találok benne.

Címkefelhő

édesség (48),tojás (34),hús (27),vaj (26),kamratöltögetés (26),gasztroajándék (24),paradicsom (19),fokhagyma (19),egytálétel (19),tej (17),citrom (17),méz (16),leves (16),hagyma (15),tejföl (13),liszt (13),cukor (13),élesztő (12),fagyasztható (12),sajt (12),szerecsendió (11),paprika (10),vanília (10),környezetbarátság (10),dió (9),tejszín (9),vegyszer (9),keksz (8),bors (8),lecsó (8),tészta (8),köret (7),hőkezelés (7),alma (7),kókusz (7),sósság (6),gyömbér (6),citromsav (6),levendula (6),palacsinta (6),fürjtojás (6),fekete bors (6),kenyér (6),sütőtök (6),aszalás (6),káposzta (6),túró (6),gomba (6),porcukor (5),gyerekkézzel készíthető (5),rizs (5),takarítás (5),zsír (5),tojásfehérje (5),meggy (5),kakaó (5),csokoládé (5),babérlevél (5),római tál (5),cukkini (5),sajtkészítés (5),nagydobosi sütőtök (5),olaj (5),krumpli (5),olivaolaj (5),ecet (4),mustár (4),petrezselyem (4),muffin (4),sütőpor (4),csirke (4),aszalt (4),lekvár (4),befőtt (4),mandula (4),sonka (4),szilva (4),reggeli (4),kukorica (4),kapor (4),saláta (4),metélő hagyma (3),sütemény (3),búzadara (3),virágméz (3),almaecet (3),zsálya (3),fehér bors (3),12 gabonás liszt (3),szódabikarbóna (3),kelt tészta (3),karfiol (3),alaplé (3),tojássárgája (3),öregtészta (3),kakaópor (3),kuszkusz (3),vodka (3),kaukázusi kefir (3),sárgabarack (3),mángold (3),kaukázusi kefirgomba (3),piskóta (3),hűteni kell (3),csirkemell (3),melegszendvics (3),aszalógép (3),gyöngytyúk (3),koriander (3),fahéj (3),metélőhagyma (3),rózsa (3),likőr (3),szegfűszeg (3),bulgur (2),torta (2),knorr (2),reggelire (2),rakottas (2),lilahagyma (2),uborka (2),kápia paprika (2),medvehagyma (2),tea (2),kaliforniai paprika (2),rakott étel (2),kakas (2),befőzőautomata (2),fűszerpaprika magolaj (2),mártogatós (2),mák (2),tarhonya (2),mézeskalács (2),cayenne bors (2),repceméz (2),alkohol (2),ribizli (2),téli fülőke (2),banán (2),homoki szarvasgomba (2),levesbetét (2),kudarc (2),#turbopiros (2),kecsöp (2),szendvics (2),ricotta (2),ketchup (2),narancs (2),padlizsán (2),keményítő (2),újhagyma (2),aludttej (2),őszibarack (2),kaukázusi kefírgomba (2),fűszerkeverék (2),zöldség (2),citromhéj (2),rozmaring (2),kaukázusi kefír (2),mazsola (2),vöröshagyma (2),laktózmentes (2),rétes (2),címke (2),habarás (2),marha (2),zsemlemorzsa (2),fejes káposzta (2),csicseriborsó (1),mártás (1),maradékmentés (1),szósz (1),édeskömény (1),hársfavirág (1),szezámmag (1),carbonara (1),tárkonyos fűszerecet (1),fekete retek (1),kenő (1),savanyú uborka (1),főtt hús (1),csípős fűszerpaprika pehely (1),kamilla (1),oregano (1),római kömény (1),fokhagymás ecet (1),hársfavirág méz (1),bodzavirág (1),pritamin paprika (1),nokedli (1),cérnametélt (1),rántott (1),húsleves (1),juhsajt (1),lasagne (1),köménymag (1),savanyúság (1),kávé (1),linzer (1),aprósütemény (1),tarkedli (1),besamell (1),margarin (1),kardamom (1),dzsemfix (1),dzsem (1),spárga (1),csillag ánizs (1),citromlé (1),magyar kajszi (1),Gönci (1),mandarin (1),fehér rum (1),habcsók (1),öreg tészta (1),almahéj (1),borsikafű (1),almakompót (1),reszelt alma (1),majonéz (1),fritőz (1),csirkeszárny (1),nyárs (1),pogácsa (1),ricottaédesség (1),brownie (1),kolbász (1),pizza (1),levesgyöngy (1),kruton (1),kenyérkocka (1),kalács (1),krémleves (1),abálás (1),galuska (1),sztrapacska (1),nudli (1),gnocci (1),grill fűszerkeverék (1),bánkúti liszt (1),körte (1),teavaj (1),sikér (1),puding (1),nutella (1),teljeskiőrlésű búzaliszt (1),szűzérme (1),sertés (1),szegfűbors (1),panírozás (1),csokimáz (1),karaj (1),bab (1),cukordrazsé (1),dekorcukor (1),bejgli (1),tarja (1),sonka (1),rózsaecet (1),virsli (1),pörkölt (1),kesudió (1),kecsketej (1),mosdókenőcs (1),bulikaja (1),hamburger (1),linzertészta (1),sárgadinnye (1),salátacentrifuga (1),teljes kiőrlésű búzaliszt (1),füge (1),arcpakolás (1),gyógynövény (1),citromsav (1),őszibarack (1),oldalas (1),rántás (1),velőscsont (1),gluténmentes (1),kávézacc (1),sonkalé (1),főzelék (1),tejsavó (1),ceruzaelem (1),bab (1),karácsony (1),zserbó (1),cseresznye (1),kacsazsír (1),vaníliás cukor (1),lepény (1),kocsonya (1),tejvaj (1),meggymag (1),mogyoróvaj (1),zöldségmix (1),jamaikai rumarom (1),juhtúró (1),oliva (1),tökmag (1),Téli parázs (1),póréhagyma (1),zöldborsó (1),póréhagyma (1),vaníliáscukor (1),brokkoli (1),curry (1),csontleves (1),churros (1),kenyérre kenhető (1),cseresznyemag (1),himalája só (1),mártás (1),pritamin paprika (1),szörp (1),limonádé (1),sütinyomó (1), kókusz (1),betűtészta (1),zeller (1),áfonya (1),rózsaszirom (1),csuhé (1),akácméz (1),szeder (1),jamaikai rum aroma (1),marcipán (1),hársfavirágméz (1),gyógytea (1),kukoricahaj (1),kukoricadara (1),hársfa (1),(1)

Utolsó kommentek