A passzírozott paradicsomból idén többféle receptet is kipróbáltam, ezért leírom, hogyan készítettem ezekhez az alapanyagot, a mag- és héjnélküli natúr paradicsomlevet. A paradicsomokat a kertünkben termesztettük,  sokféle palántát kaptunk és vettünk, ezért a paradicsomok fajtáját nem jelölöm, mert teljesen vegyesen használtam fel őket épp, amikor megértek.

 

A paradicsom beszerzéséről pár gondolat

A paradicsomokat a kertben gyűjtöttem. A kertben nem csak paradicsomok élnek és nem csak az emberek szeretik a paradicsomot. Míg az ember a paradicsomokat nevelgeti, tövét mulcsozza, szárát felkötözi, kacsolja, tehát közte jár, majd tálba szedi és az asztalánál elfogyasztja, addig más paradicsomkedvelők az érett paradicsomokon szambáznak és lakmároznak. Úgymint hangyák, csigák, poloskák és az aprólények. Ahogy szedtem a paradicsomot láttam is őket és éreztem is a kezemmel a nyomukat. Hát, igen. A szabadföldi paradicsom már csak ilyen. Tehát már szedéskor elhatároztam, hogy a szokásos vizes lemosás helyett egy ecetes öblítést is bevetek a tiszta paradicsomokért.

A paradicsom tisztítása

A paradicsomokat először vízben egyenként átdörgöltem és lemostam róluk az esetleges földet, mulcsot és csiganyomokat. Letörtem a cipkáját is, de még nem vágtam ki.

Egy nagy tálba vizet öntöttem és 1-2 evőkanál ecetet tettem bele. A paradicsomokat pár percig benne tartottam, majd gyümölcsszűrőbe átszedtem és lezuhanyoztam őket.

A paradicsom darabolása

A paradicsomnak csak az érett, piros húsát szoktam felhasználni. Minden alkalommal kivágom belőle az összes zöld részt. Még a koktélból is. Kettévágtam a paradicsomokat és éles késsel, kimetszettem belőlük mindent, ami zöld volt. A nagyobb (pl. ökörszív, fóti gerezdes) léparadicsomokat akár 8 darabba is vágni kellett méretük miatt.

A paradicsom passzírozása

Ehhez kell egy speciális, erre a célra fejlesztett eszköz. Nekem hosszú évek óta egy "ingyenesen" (khm) kapható Zepter gép vált be, de Keresztanyám idén vett magának hasonló elven működő fém gépet. Ennek a lényege, hogy egyrészt az asztalhoz lehet vákuumtalppal rögzíteni (és tényleg nem mozdul el), tekerős, a garatban van egy forgó-préselő lapát, ami magaalá tolja a paradicsomot (ribizlit), és átpasszírozza a fémszűrőn, a héjat pedig egy nyíláson kiadja.

Elsőre a vizesebb rész jön ki, ugyanazt az adagot kb. 4 x - 5 x  szoktam újra visszatölteni a garatba és szinte szárazon csak a héja és  magja marad a komposztra a paradicsomból.

Ha már belefogtunk és előkészítettük a gépet és a lé- és hulladékgyűjtő tálakat, akkor elég gyorsan lehet vele haladni, jó pár kiló paradicsom passzírozása sem tart órákig. Az előkészületeket (szedés, mosás, eszközök) viszont elég sok időt vesznek igénybe.

Ha kellően érett a paradicsom és a magja is, akkor nagyon kevés mag megy át a lébe.

Most találtam ezt a Ragimonti paradicsompasszírozó master gépet, pont így néz ki az enyém is, és ennek az ára sem vészes.

*****

Hozzávalók:

  • paradicsom

Szükséges konyhai eszközök:

  • mosáshoz, hőkezeléshez víz
  • gyümölcsmosáshoz (akarom mondani zöldségmosáshoz) ecet
  • nagyobb tálak a vizes mosáshoz
  • éles kiskés
  • paradicsom passzírozó
  • gyűjtőtál a paradicsomlének a gép alá
  • tál a magnak, héjnak a gép kidobója alá
  • gyűjtőtál a kész paradicsomlének

*****

paradicsom kamratöltögetés
Sárga és piros paradicsom útban a télbe.

Felhasználás:

  • hőkezelt paradicsom télire
  • töltött paprika
  • paradicsomleves
  • bolognai ragu
  • lecsó (ha nincs friss paradicsom hozzá)