Már bizony elmúltam 40 éves, mikorra megismerkedtem a hazánk erdeiben termő homoki szarvasgombával. Oly szerencsés vagyok, hogy Dunakeszin könnyen tudok vásárolni frissen szedett gombát. Tegnap kérdeztem rá a szarvasgomba gyűjtőtől, hogy van-e most neki, ma reggel pedig a munkakutyáival együtt el is hozta a reggeli séta után hozzánk. Ahogy kinyitotta a gyűjtő vászonszatyrot, már megcsapott a homoki szarvasgomba édes, fűszeres, ízes illata. Nem bírok magammal, muszáj előkapnom a diódarálót és újra homoki szarvasgombás kijevi krémest kell sütnöm belőle. A receptet is tőle kaptam 2 évvel ezelőtt. Borongós, őszies az időjárás, semmi máshoz nem lenne most kedvem. A tegnapi paradicsom passzírozós maraton után azt hittem, hogy ma elkerülöm a konyhát, de igazából sehol máshol nem érzem ma jól magam, csak ott. Felvidít.

 

A mai zsákmányom, 70 gramm homoki szarvasgomba. Persze nem én szedtem, szarvasgombásztól vásároltam.

homoki szarvasgomba gomba
Homoki szarvasgomba

Gombaszedési idény:

A homoki szarvasgomba augusztustól novemberig terem hazánkban, ekkor gyűjthető és szerezhető be a gyűjtőktől.

Tárolása:

A tárolásra eltett friss gombát nem kell megmosni, egy papírszalvétával bélelt zárható edénybe kell tenni és a hűtőben tárolni felhasználásig. 1 hétig biztosan megőrzi a minőségét, de érdemes ellenőrizni tárolás közben, nehogy baja essen. A tárolási idő alatt folyamatosan veszítheti az aromáit, ezért érdemes mielőbb felhasználni.

A sokáig fel nem használt, megmosott gombát a fagyasztóba tettem és később is fel tudtam használni. Fagyasztva is lehet reszelni, ezért nem kell kiolvasztani.

Tisztítása:

A földben termett gomba földes. A földet le kell mosni róla vízzel, ami persze alig akar lejönni. Puha szálú kefével le kell ledörzsölni, hogy megtisztuljon. Óvatosan kell vele bánni, hogy ne törjön apró darabokra. Ezután hámozni, pucolni nem kell. Felhasználás előtt közvetlenül kell reszelőn (sajt) lereszelni vagy vékonyan szeletelni a recept kívánalmai szerint. 

Felhasználás:

Felhasználáskor figyelni kell arra, hogy 50 C fok fölött elveszíti illatát, ízét, ezért a visszahűtött krémbe, mártásba, szószba, pürébe kell tenni.

  • Homoki szarvasgombás kijevi krémes (szokolyai recept alapján)
  • Homoki szarvasgombás tejszínes/vaníliás/mascarponés fagylalt
  • Homoki szarvasgombás vajkrém pirítósra
  • Homoki szarvasgombás krumplipüré
  • Homoki szarvasgombás puliszka

Nem vagyok benne biztos, hogy homoki szarvasgombából (ami fehér színű) vagy a nyári szarvasgombából (ami barna színű) készítettem egyszer szarvasgombás nokedlit, szerintem utóbbiból, mert a homokit biztos, hogy fagyiba, vanília pudingba keverve használtam volna el.

A forró, kiszaggatott nokedlire reszeltem rá fűszerként a szarvasgombát és pörkölt mellé tálaltam. Részletekre már nem emlékszem, csak az maradt meg bennem, hogy ez finom, máskor is, ha lesz gombám, készítek ilyet.