2 évvel ezelőtt készítettem el először ezt a csodálatos süteményt. Nyár eleje óta vártam, hogy végre újra lehessen friss homoki szarvasgombát kapni, aminek a termőideje augusztustól novemberig tart hazánkban. Tegnap este újra eszembe jutott, hogy most már be tudnám szerezni a legfőbb alapanyagát, ezért megkérdeztem a környezetemben élő szarvasgombászt, van-e eladó gombája? Ma a szarvasgombász munkakutyái reggeli sétáját követően házhoz hozta nekem. Ezen a borongósan indulő őszi vasárnapon bele is fogtam az általa Szokolyán gyűjtött és az ő fantáziája által megszületett ötlettől homoki szarvasgombával tovább ízesített sütemény elkészítésébe.
Előkészületek
Előkészítettem minden hozzávalót a konyhapultra, kivettem a vajat, hogy puhuljon. Hőkezeltem az eddig vákuumozott üvegtálban tartott dióbelet. A kimért dióbelet késes aprítóba tettem, így a diódarálás nagyon gyorsan elkészült és nem járt nagyobb rendetlenséggel. Megpucoltam a homoki szarvasgombát.
A tészta elkészítése
Egy nagyobb keverőtálat a mérlegre tettem, majd szitával rámértem a lisztet. Rászitáltam a porcukrot és a sütőport. Egy habverővel alaposan elkevertem.
6 tojást egyenként szétválasztottam egy kis csészébe, a sárgáját a lisztre tettem, a fehérjét egy másik nagy keverőtálba öntöttem.
A puha vajat és a tejfölt hozzáadtam a tésztához. Összegyúrtam a tésztát. Az összes tejfölt felhasználtam, ezért nagyon ragacsos lett, legközelebb majd csak fokozatosan adom hozzá a tejfölt, hogy gyúrható állagú maradjon a tészta. Hűtőbe tettem, hogy kicsit dermedjen.
Felvertem a tojásfehérjéket, hozzáadtam a cukrot és kemény habot vertem belőle. Hozzáadtam a diót és ezzel is átkevertem.
Elővettem a sütőtepsiket és bekapcsoltam a gázt 180 fokos légkeveréses üzemmódba.
A tésztát lemértem és gondolatban három részre osztottam. Leterítettem egy akkora szilikonos sütőpapírt az asztalra, amekkora a tepsibe kellene. Rámértem 1/3 tésztát, ráborítottam még egy szilikonos sütőpapírt és a kettő között kinyújtottam a tésztát. Lehúztam a tetejéről a papírt, majd átemeltem az alsó papírral együtt a tepsibe. A diós habbal 1/3-val megkentem a tetejét.
Betettem az első tepsit 13 percre a sütőbe.
Miután megsült, kivettem papírostúl az egész süteményt és hűlni tettem egy tálcára.
Még két ilyen lapot sütöttem.
A krém elkészítése
Egy nagyobb tálba öntöttem a pudingport, a cukrot és a kis adagokban hozzáadott tejjel habverővel csomómentesre kevertem.
Feltettem főzni, majd egészen sűrűre főztem.
Még elég meleg volt, amikor a vajat és egy kis vaníliakivonatot hozzáadtam és gépi habverővel kitartóan krémesre kevertem. Ez jó sok ideig tartott, de sikerült.
A krémet kettéválasztottam, mert hatalmas adag lesz belőle és nem mindenki szereti a homoki szarvasgomba ízét, ezért csak a krém felébe tettem a gombából, a másik felét meghagytam vaníliásan.
A kihűlt tésztalapok szélét körben levágtam.
Az első tésztalapot a végső tálcára tettem, összeállítás után már képtelenség más tálcára áttenni egészben.
Az első lap egyik felét vaníliáskrém egyik felével, a másik felét a homoki szarvasgombás krém felével kentem meg.
Rátettem a második lapot. Ezt is ugyanígy megkentem, hagytam egy kevés krémet a tetejére.
Rátettem a harmadik lapot. Megkentem nagyon vékonyan a maradék krémmel.
A levágott szélének egy részét összemorzsoltam és ezzel megszórtam a sütemény tetejét.
Kb. 8 cm magas gigászi süteménykolosszus készült, amit műanyag védőfóliával betakartam és betettem egy napra a hűtőszekrénybe.
*****
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg porcukor
- 2 csomag sütőpor
- 6 db tojássárgája
- 30 dkg puha teavaj
- 1 nagy doboz tejföl (szükség szerint)
***
- 6 db tojásfehérje
- 25 dkg kristálycukor
- 40 dkg hőkezelt, darált dió
***
- 4 csomag vaníliapuding
- 25 dkg kristálycukor
- 1 liter tej
- 30 dkg teavaj
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 15-20 gramm homoki szarvasgomba
*****