2 évvel ezelőtt készítettem el először ezt a csodálatos süteményt. Nyár eleje óta vártam, hogy végre újra lehessen friss homoki szarvasgombát kapni, aminek a termőideje augusztustól novemberig tart hazánkban. Tegnap este újra eszembe jutott, hogy most már be tudnám szerezni a legfőbb alapanyagát, ezért megkérdeztem a környezetemben élő szarvasgombászt, van-e eladó gombája? Ma a szarvasgombász munkakutyái reggeli sétáját követően házhoz hozta nekem. Ezen a borongósan indulő őszi vasárnapon bele is fogtam az általa Szokolyán gyűjtött és az ő fantáziája által megszületett ötlettől homoki szarvasgombával tovább ízesített sütemény elkészítésébe.

 

Előkészületek

Előkészítettem minden hozzávalót a konyhapultra, kivettem a vajat, hogy puhuljon. Hőkezeltem az eddig vákuumozott üvegtálban tartott dióbelet. A kimért dióbelet késes aprítóba tettem, így a diódarálás nagyon gyorsan elkészült és nem járt nagyobb rendetlenséggel. Megpucoltam a homoki szarvasgombát

A tészta elkészítése

Egy nagyobb keverőtálat a mérlegre tettem, majd szitával rámértem a lisztet. Rászitáltam a porcukrot és a sütőport. Egy habverővel alaposan elkevertem.

6 tojást egyenként szétválasztottam egy kis csészébe, a sárgáját a lisztre tettem, a fehérjét egy másik nagy keverőtálba öntöttem.

A puha vajat és a tejfölt hozzáadtam a tésztához. Összegyúrtam a tésztát. Az összes tejfölt felhasználtam, ezért nagyon ragacsos lett, legközelebb majd csak fokozatosan adom hozzá a tejfölt, hogy gyúrható állagú maradjon a tészta. Hűtőbe tettem, hogy kicsit dermedjen.

Felvertem a tojásfehérjéket, hozzáadtam a cukrot és kemény habot vertem belőle. Hozzáadtam a diót és ezzel is átkevertem.

Elővettem a sütőtepsiket  és bekapcsoltam a gázt 180 fokos légkeveréses üzemmódba.

A tésztát lemértem és gondolatban három részre osztottam. Leterítettem egy akkora szilikonos sütőpapírt az asztalra, amekkora a tepsibe kellene. Rámértem 1/3 tésztát, ráborítottam még egy szilikonos sütőpapírt és a kettő között kinyújtottam a tésztát. Lehúztam a tetejéről a papírt, majd átemeltem az alsó papírral együtt a tepsibe. A diós habbal 1/3-val megkentem a tetejét.

Betettem az első tepsit 13 percre a sütőbe.

Miután megsült, kivettem papírostúl az egész süteményt és hűlni tettem egy tálcára.

Még két ilyen lapot sütöttem.

A krém elkészítése

Egy nagyobb tálba öntöttem a pudingport, a cukrot és a kis adagokban hozzáadott tejjel habverővel csomómentesre kevertem.

Feltettem főzni, majd egészen sűrűre főztem.

Még elég meleg volt, amikor a vajat és egy kis vaníliakivonatot hozzáadtam és gépi habverővel kitartóan krémesre kevertem. Ez jó sok ideig tartott, de sikerült.

A krémet kettéválasztottam, mert hatalmas adag lesz belőle és nem mindenki szereti a homoki szarvasgomba ízét, ezért csak a krém felébe tettem a gombából, a másik felét meghagytam vaníliásan.

A kihűlt tésztalapok szélét körben levágtam.

Az első tésztalapot a végső tálcára tettem, összeállítás után már képtelenség más tálcára áttenni egészben.

Az első lap egyik felét vaníliáskrém egyik felével, a másik felét a homoki szarvasgombás krém felével kentem meg.

Rátettem a második lapot. Ezt is ugyanígy megkentem, hagytam egy kevés krémet a tetejére.

Rátettem a harmadik lapot. Megkentem nagyon vékonyan a maradék krémmel.

A levágott szélének egy részét összemorzsoltam és ezzel megszórtam a sütemény tetejét.

Kb. 8 cm magas gigászi süteménykolosszus készült, amit műanyag védőfóliával betakartam és betettem egy napra a hűtőszekrénybe.

*****

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg porcukor
  • 2 csomag sütőpor
  • 6 db tojássárgája
  • 30 dkg puha teavaj
  • 1 nagy doboz tejföl (szükség szerint)

***

  • 6 db tojásfehérje
  • 25 dkg kristálycukor
  • 40 dkg hőkezelt, darált dió

***

*****