Erdélyben született barátomtól és édesanyjától tanultam ezt a receptet még sok-sok évvel ezelőtt Nem gyakran, de évente 1-2 alkalommal szoktam készíteni. Leginkább a házi sonka és a friss, illatos hagyma juttatja eszembe, hogy újra érdemes lenne egy adag majonézt kikeverni.

 

Először a házi majonézt kell elkészíteni. A tojássárgájához kell az olajat úgy hozzákeverni, hogy egy sűrű, krém szerű emulzió jöjjön létre. Nme könnyű, de érdemes gyakorolni. Fakanállal és gépi kétkarú habverővel is lehet készíteni, nekem a botmixerrel vagy turmixgéppel még sosem sikerült, de a neten már láttam olyan videót, ahol  minden további nélkül működött az eszköz. Nem kell elkeseredni, ha az első tojás kicsapódik az olajban, akkor fel kell ütni még egy tojást. A tojássárgáját külön kell választani, új edényben előlről kezdve csak nem olajjal, hanem a már olajos tojással kell szépen lassan újra nekikezdeni a kavarásnak.  Fog sikerülni!!!

A kész majonézt sózom, belekeverem a túrót és az apróra vágott hagymát. Vöröshagymát, lilahagymát, fehér hagymát, saláta hagymát, metélő hagymát, új hagyma szárát tulajdonképpen mindegy, hagymát hagymával.

Ha van hozzá selyemsonka, házi füstölt sonka, akkor az egy exklúzív kiegészítője ennek a szendvicsnek.

A legfinomabb pirítós kenyérrel, de sós ropogóssal, kétnapos pogácsával, kétszersülttel, zöldségekkel is nagyon finom.

A legkönnyebb géppel simára keverni, de arra vigyázni kell, hogy valami rejtélyes oknál fogva a géppel turmixolt hagyma kellemetlen keserűvé válhat (ennek az okát még nem derítettem ki, csak többször szentségeltem már miatta, hogy lusta voltam kézzel aprítani, aztán meg géppel tönkre ment az egész). Szóval botmixert nem használok ehhez a krémhez, csak a kétkaros habverőt.

Hozzávalók:

  • 1-2 tojássárgája
  • 1 dl olaj tojássárgánként (kevesebb is elég lehet!)
  • 25 dkg túró
  • hagyma
  • kenyér (pirítós)