Ezt a receptet Lajos Mari és Hemző Károly: 99 sütemény és torta recepteskönyvéből készítettük először gyerekkorunkban. Ahányszor elkészült, annyiféle lett, de mindig nagy sikere volt.
3 tepsire való hozzávalók:
A tésztát dagasztókarral kevertettem össze:
750 gramm finom liszt
250 gramm porcukor
2 gramm finom só
500 gramm puha vaj (most vaníliás sütőmargarin)
5 tojássárgája
1,5 citrom leve (csak óvatosan, nekem most túl citromos lett, mert nagyon leveses és méretes citromjaim voltak)
(+ vaníliarúd, ha lett volna)
Az összeállt tésztát kézzel átgyúrtam, majd fél órára a hűtőbe tettem pihenni.
A hideg tésztából nagyobb szeleteket vágtam.
A szeletekből 3 cm átmérőjű rudakat sodortam, majd kb 1 ujjnyi vastag (10 grammos) szeletekre vágtam. (Mérleggel ellenőriztem, hogy mekkora a 10 grammos méret, hogy ehhez igazodjak mindvégig. Kisebb diónyi méretű golyókat gömbölyítettem a szeletekből.
Hozzávalók a pogácsa külsejéhez:
1-2 db lazán felvert tojásfehérje (egyszerre elég egyet felhasználni a mártogatáshoz, fölösleges az összeset bevonni ebbe a mártogatásba)
durvára vágott/darált dió és porcukor keveréke a hempergetéshez
lekvár a megtöltéséhez
A golyókat a lazán felvert fehérjébe megforgattam, majd így nedvesen a darált dióban meghempergettem és sütőpapírral bélelt tepsire tettem.
Egy gömb alakú formázóval lyukat fúrtam a gömbökbe, eközben ezek kicsit ellapultak és fészek formájuk lett.
A sütőt légkeveréssel 180 fokra állítottam, előmelegített sütőben kb. 15 percig sütöttem.
A sütemények talpán ellenőriztem, hogy megsült-e, ha már ott kicsit megkapta a színt, annak ellenére, hogy még halovány volt a teteje, kivettem a sütőből egy kerámia tálra, hogy lehűljön.
A lyukakba lekvárt lehet tölteni.