Ezt a receptet Lajos Mari és Hemző Károly: 99 sütemény és torta recepteskönyvéből készítettük először gyerekkorunkban. Ahányszor elkészült, annyiféle lett, de mindig nagy sikere volt. 

 

3 tepsire való hozzávalók:

A tésztát dagasztókarral kevertettem össze:

750 gramm finom liszt

250 gramm porcukor

2 gramm finom só

500 gramm puha vaj (most vaníliás sütőmargarin)

5 tojássárgája

1,5 citrom leve (csak óvatosan, nekem most túl citromos lett, mert nagyon leveses és méretes citromjaim voltak)

(+ vaníliarúd, ha lett volna)

Az összeállt tésztát kézzel átgyúrtam, majd fél órára a hűtőbe tettem pihenni.

A hideg tésztából nagyobb szeleteket vágtam.

A szeletekből 3 cm átmérőjű rudakat sodortam, majd kb 1 ujjnyi vastag (10 grammos) szeletekre vágtam. (Mérleggel ellenőriztem, hogy mekkora a 10 grammos méret, hogy ehhez igazodjak mindvégig. Kisebb diónyi méretű golyókat gömbölyítettem a szeletekből.

Hozzávalók a pogácsa külsejéhez:

1-2 db lazán felvert tojásfehérje (egyszerre elég egyet felhasználni a mártogatáshoz, fölösleges az összeset bevonni ebbe a mártogatásba)

durvára vágott/darált dió és porcukor keveréke a hempergetéshez

lekvár a megtöltéséhez

A golyókat a lazán felvert fehérjébe megforgattam, majd így nedvesen a darált dióban meghempergettem és sütőpapírral bélelt tepsire tettem.

Egy gömb alakú formázóval lyukat fúrtam a gömbökbe, eközben ezek kicsit ellapultak és fészek formájuk lett.

A sütőt légkeveréssel 180 fokra állítottam, előmelegített sütőben kb. 15 percig sütöttem.

A sütemények talpán ellenőriztem, hogy megsült-e, ha már ott kicsit megkapta a színt, annak ellenére, hogy még halovány volt a teteje, kivettem a sütőből egy kerámia tálra, hogy lehűljön.

A lyukakba lekvárt lehet tölteni.

édesség tojássárgája tojásfehérje dió sütemény linzer aprósütemény

édesség tojássárgája tojásfehérje dió sütemény linzer aprósütemény

édesség tojássárgája tojásfehérje dió sütemény linzer aprósütemény