Ezt még egy napilapból vágtuk ki évizedekkel ezelőtt és úgy vált családdi receptté. Most a régi konyhás blogom archívált anyagából bányásztam elő, hogy újra életre keltsem ezt a csodás receptet. 2010. január 23-án pbulikáltam a Konyhára nyitott ajtóban. 

Panni kókuszos

Sat, 23 Jan 2010 10:49:22

7 tojásfehérjét felverjük, majd 30 dkg kristály cukorral keményre verjük. 6 evőkanál liszttel és 30 dkg kókuszreszelékkel elkeverjük. Sütőpapírral bélelt kistepsibe öntjük, amire egy kevés lisztet szórunk. Előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt megsütjük, hogy a tészta fehér (világos) színű maradjon.Sütés után körbevágjuk, ráborítjuk egy sütőrácsra és hagyjuk kihűlni.

7 tojássárgáját 16 dkg kristálycukorral 2 evőkanál sima liszttel, 1 dl erős feketekávéval elkeverünk robotgéppel, majd gőz fölött sűrűre főzzük. A gőz fölött főzés azt jelenti, hogy egy nagyobb láboba vizet teszünk, abba teszünk egy másik lábost, aminek az alja épp csak beleér a vízbe, és a felső lábosban kavargatjuk a krémet. Óvatosan szabályozzuk az alsó lábosban fortyogó vizet, nehogy ránk zubogjon vagy kifusson.

Ha kihűlt a krém, 25 dkg habosra kevert vajat (ramat) keverünk hozzá. Nekem csak robotgéppel sikerült szép krémesre keverni.

A kisült és kihűlt tésztát visszatesszük a tepsibe, mert a krémet így tudjuk ráönteni. A krémet szép egyenletesen ráöntjük, majd hűtőbe téve hagyjuk, hogy megdermedjen.

Csokoládémázzal vonjuk be a tetejét.

20 dkg kristálycukrot 2 evőkanál kakaóporral és 3 evőkanál vízzel tüzön felfőzzük. (A recept szerint nem túl keményre, nekem nagy gyakorlatom nincs a mázkészítésben.) Aztán 10 dkg vajjal (ramaval) óvatosan elkeverjük, majd a folyékony mázat óvatosan a hideg tészta tetejére öntjük sávokban. Magától elterül, szép egyenletes lesz.

Miután megdermedt a máz is, a tepsiben felszeleteljük és tálcára téve tálaljuk.

Mondtam, hogy édes?

Ennek a tésztája nagyon finom a krém nélkül is.