Egy fagyis doboznyi fekete szedret kaptak a gyerekek, de még annyira fanyar volt, hogy két napig sem jártak rá, ezért inkább feldogoztam lekvárrrá. Rájöttem, hogy ilyen kis mennyiségekből lekvárt főzni sokkal kalandosabb, mint több kilóvíl bíbelődni. Idén így készítettem már kétszer ribizlilekvárt is, majd ez a szeder is szenzációsan gyorsan elkészült.

 

A szedrek közül kiválogattam a rosszakat, szerencsére csak 2 szemet találtam a doboz legalján, ami már nem bírta a várakozást.

A tiszta gyümölcsöt egy inox lábosba tettem, miközben lemértem és annyi kristálycukrot szórtam rá, amennyi a gyümölcs volt. Elkezdtem melegíteni, miközben kevergettem. Amikor a cukros gyümölcslé már elkezdett bugyogni, akkor elővettem egy botmixert és alaposan leturmixoltam a pépet. Ezután még pár percig forraltam, majd egy rozsdamentes fémszűrőre tettem és egy szilikonos lapát segítségével lecsöpögtettem a gyümölcs levét.

A szedernek annyira nagy volt a madja és annyira jól különvált a gyümölcstől, hogy a szűrőben szinte csak a száraz mag maradt.

A gyümölcspépet még egyszer felforraltam, majd kis üvegekbe töltöttem.

Az üvegeket lezárás után egy rövid időre fejjel lefelé fordítottam, majd visszafordítottam és dunsztban hagytam kihűlni.

Összesen két kis üveg kb. 3,5 dl magmentes, sűrű szederlekvár lett belőle.

*****

Hozzávalók:

  • szeder
  • annyi kristálycukor, amennyi a gyümölcs

Feldolgozáshoz szükséges konyhaeszközök:

  • botmixer
  • fém szűrő
  • szilikonos lapát