Kicsi kertben, kicsi ribizli termés lett. Gyönyörű szépek voltak a szemek a bokrokon, de a szépsége ellenére mégsem fogyott. Nem csodálkozom, gyerekkoromban én sem szerettem enni a piros ribizlit. Mivel nagyon kevés gyümölcs terem meg nálunk, elhatároztam, hogy olyan finomságokat készítek belőle, aminek hasznát veszem a konyhában. Először magnélküli lekvárnak fogtam neki, majd a megmaradt törkölyből limonádéhoz főztem ki az ízét a gyümölcsnek. Így tényleg csak nagyon kevés veszteségem lett, amit a komposztra dobtam ki. 

 

A ribizlit még a bokorról leszedéskor leszemeztem. Lemértem, nagyon kevés lett, összesen 450 gramm. Mégsem veszítettem a lelkesedésemből. Este szedtem le a bokorról még sötétben, de csak másnap álltam neki a feldolgozásának. Éjjel a hűtőben tároltam.

A ribizli szemeket szűrőbe téve rövid ideig a csap alatt átzuhanyoztattam, leöblítettem, majd egy lábosba tettem és ráöntöttem 0,5 dl vizet. Ezzel kellett volna lassú tüzön 30 percig forralni, az esetlegesen feljövő habot leszedni róla. Sajnos én magára hagytam a fazekat is kifutott a leve egy része. :-( Ezután már nem is forraltam tovább, pedig lehet, hogy ha valóban 30 percig lassan forralom, akkor még több gyümölcsvelőt tudtam volna a lekvárban hasznosítani.

Hozzávalók 1 kg tiszta gyümölcs passzírozásához:

  • leszemezett ribizli (1 kg)
  • 1 dl víz

A megmaradt sűrű, forró ribizlit rozsdamentes fémszűrőbe tettem és szilikonos lapáttal átpasszíroztam. Mások merőkanál hátát is javasolták ehhez, ezt is kipróbáltam, de érdemi különbséget nem tapasztalatam a kettő között. Nekem a szilikon lapát jobban kézre állt.

150 gramm sűrű, mag nélküli gyümölcsvelőm lett. Ehhez 15 dkg cukrot tettem és elkezdtem kevergetve összeforralni. Először csak 10 dkg cukrot tettem bele, de akkor még nagyon savanyúnak tűnt, ezért engedtem a kísértésnek és 1:1 arányban adtam a gyümölcshöz a cukrot. Sajnos már későn jutott eszembe, hogy ennél a mennyiségnél kipróbálhattam volna régi, néhány éves, megcukrosodott virágmézzel is a lekvárt.

Mivel nagyon kevés alapanyaggal dolgoztam, csak 1 üveget kellett előkészítenem a számára. Az üveget forró vízben kiöblítettem, majd egy kicsit megmikróztam. Gőzölgött, amikor kivettem a mikróból.

A lekvárt sűrűre főztem, legalább 5-8 percig kell lassan forralni.

Üvegbe töltöttem, majd kupakkal lezártam és fejtetőre állítottam egy rövid időre.

Mivel csak egy üveggel készült, elővettem egy vastag frottír törölközőt és abba bugyoláltam száraz dunsztba, hogy lassan hűljön ki. Ekkor már nem állt a feje tetején, mert akkor úgy dermedne meg a lekvár az üvegben.

Illatos, szép színű lekvár lett.

Hozzávalók 1 kg magmentes gyümölcsvelő lekvárjához

  • magmentes, passzírozott ribizlivelő (1 kg)
  • cukor 100 % (1 kg) vagy méz
  • citrom ízlés szerint

Felhasználás:

  • Apró teasüteményeket fogok megtölteni vele
  • Lehetett volna szilikonos sütőpapírra is simítani még forrón a lekvárt és akkor ribizlis piskótakorongok is készülhettek volna belőle, ehhez kis méretű pogácsaszaggatóval kellene korongokat szaggatni belőle, miután kihűlt