Zserbó nélkül nem kerülhetek apósom szeme elé. Bárcsak olyan jól sikerülne, mint legutóbb, amikor még csokimázt sem tettünk rá, úgy falatoztuk be. Nagyon igyekszem, hogy ugyanolyan jól sikerüljön.
A tészta annyiban különleges, hogy élesztős és sok vaj kell bele, de nincs semmiféle futtatás.

 

A tésztához a hozzávalókat összegyúrtam, puha, nem ragacsos tésztát kaptam, nyújtásnál lisztezni nem is kell. Mióta már van dagasztógépem, a dagasztókarral dolgoztatom össze a tésztát. A kész tésztát három vagy négy részre vágom, attól függ mennyi dióm vagy épp mennyi időm van a sütésre. A szürke teflonos tepsi, amit használok 37 cm x 26 cm méretű, ebbe mindenképpen csak 3 részre tudom osztani a tésztát, mert így is nehezen nyújtom akkorára a közel 33 dkg nagyságú gombócokat (de ez az én nyújtási gyakorlatlanságom, van, akinek ez meg se kottyan). 

Szilikonos sütőpapíron nyújtom ki az első lapot, majd a papírral együtt beemelem a tepsibe. Lekenem lekvárral A hagyományos ízek mellett érdemes kipróbálni a nem túl folyós, esetleg régebbről a kamrapolcon ücsörgő lekvárokat is hozzá. A birs, a sárgabarack, a szilva mellett nagyon finom és ízben illik hozzá a csipkebogyó és a szőlő lekvár is. kb. 10 dkg vagy 3 nagy evőkanál lekvárt használok egy lap befedésésre, de én nem szeretem, ha nagyon lekváros. A lekvárt vékonyan, egy evőkanál hátával simítom el a tésztán egyenletesen. Erre szórom a porcukros diótölteléket.

Attól függően, hogy hány lapot nyújtok, 2 vagy 3 részre kellene osztani a tölteléket. Szerintem egyszerűbb laponként kimérni és összekeverni és egyből felhasználni és a lekvárral kent lapra szórni. Egy réteghez én 10 dkg diót és 5 dkg vaníliás porcukrot szórtam a kinyújtott tésztára.

A többi lapot is szilikonos sütőpapíron nyújtom ki a tepsi méretének megfelelően, majd mint egy matricát ráborítom a papírról a diós töltelékre.

A legfelső réteget kicsit nagyobbra érdemes nyújtani, hogy jól befedje a szélén is (a lekvár képes kiforrni sütés közben a tetejére a szélénél). Villával átszúrkálom úgy, hogy leérjen a villa hegye a tepsi aljára (a gőz itt fog távozni a sütemény közepéből).

180 fokos légkeveréses sütőben sütöm 30 percig, ha még szükséges sütni, esetleg papírral le lehet takarni a tetejét, hogy ne égjen meg a legfelső réteg. Volt olyan, amikor mindvégig papír alatt sütöttem és így a legfelső réteg nem sült túl.  Azt a szilikonos papírt, amit a nyújtáshoz használtam, lazán ráborítottam a tepsire, mikor betoltam a sütőbe és mindvégig rajta hagytam. Hókább lett, de megsült és nem lett száraz, túlsült, nem tört. 

4 részes süteménynél talán picivel több idő is kell a sütéséhez és mindenképpen takarni kell.

Ha kihűlt, akkor lehet rátenni a csokimázat.

Legutóbb (2021.09.19.) Boci étcsokoládét és Boci retro tejcsokoládét használtam 3:1 arányban, igaz ekkor 2 tepsi zserbót vontam be ezzel a mennyiséggel. Többen is kiemelték, milyen finom a zserbón a csokoládé máz, ami hamar rá is dermedt, ezért ezt jó szívvel ajánlom kipróbálásra. Nekem mindig a tejcsokoládék felé húz a szívem,  ezért használtam tejcsokoládé táblát is, de a markánsabb ízeket kedvelők használhatnak csak étcsokoládé bevonatot is. Az, hogy ezek a 10 dekás táblák csak 90 grammot nyomnak, ez gáz. Ha lesz jobb, elérhetőbb 10 dekás tábla a piacon, nyilván áttérek arra, de a többi táblás csoki még ennél is nyomibb ízvilágú, ezekben legalább nincs pálmaolaj meg egyéb növényi zsírbizbasz.

Amikor nem volt időm kisütni, akkor teljesen összeállítva egy éjszakára hűtőbe tettem. Másnap sütöttem meg, szerintem kifejezetten jót tett a tésztának ez a lassú kelesztés.

*****

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 1 tojássárgája
  • 10 dkg vaníliás porcukor (itthon darálom, a dobozába a kikapart vaníliarudakat szoktam hagyni utóéletet élni)
  • 10 dkg tejföl
  • csipet só
  • 1,5 dkg friss élesztő (vagy 4,5 g porélesztő)

*****

A töltelékhez:

  • 35-40 dkg darált dió (már 25-tel is neki lehet ugrani, de így gazdagabb)
  • 17-20 dkg vaníliás porcukor (ízlés szerint, arányait tekintve fele annyi vaníliás porcukor, mint amennyi dióm van)
  • 30 dkg - 3 dl birsalma vagy baracklekvár vagy ami van (lehet többet is használni)

*****
A csokibevonathoz:

Forrás:

zserbó dió élesztő lekvár édesség csokoládé
Zserbó szelet szőlőlekvárral töltve