1900.- Ft körül vettem kilóját a sárgabaracknak. Mivel a fiam épp nagyon beteg volt, nem különösebben foglalkoztam az árával, mert tudtam, hogy a gyümölcs ízleni fog neki. Ezek most nagyszemű sárgabarackok voltak, nekem az előzőleg vásárolt kisebb szeműek jobban ízlettek, de az már elfogyott (letermett), mivel csak 1 hét után tértem vissza a fóti zöldségeshez a Somlyó lábához.

 

A gyümölcsöt nem hűtőben, hanem a konyhapulton tároltuk, mert hidegen kevésbé fogy, így viszont könnyebben romlik. Mivel 5 kilót vettem, 2 nap múlva már láttam, hogy muszáj kezdenem valamit a maradékkal, mert a drága, már elég puha gyümölcs tönkremegy. 

Először folyó víz alatt megmostam, majd forró vízbe mártottam, hogy a héja lejöjjön. Négybe kellett vágni, hogy a magról le tudjam fejteni. Nem különösebben volt magvaváló, de így egészen jól lehetett haladni a pucolásával.

Összesen 1300 gramm tiszta gyümölcsvelő lett. Nem turmixoltam össze, hanem 1 kg cukorral (kb. 70%) összekevertem és hűtőbe tettem. Néhány napig csak időnként megkevertem a hűtőben.

A levét még le lehetett volna önteni róla szörpnek, de végül ezzel nem foglalkoztam. Amikor időm engedte, botmixerrel pürésítettem, majd feltettem főni. Semmi mást nem tettem bele. Nagyon sokáig főztem, de vigyázni kellett, hogy szinte folyamatosan kevergessem, mert könnyen odakapott volna az alja az edénybe.

A csőrös fazékban főztem, először elég sok hab képződött a tetején, de aztán főztem tovább és a hab teljesen eltűnt róla anélkül, hogy leszedegettem volna.

A színe egészen sötét színűre váltott, de mégsem tettem bele sem valódi, frissen facsart citrom levét, sem citromsavat. Így is elég savasnak tűnt nekem a gyümölcs, hiszen amúgy ez még eléggé a borongós időjárás idején termett.

Közben vártam arra is, hogy az üvegeket elmossa a mosogatógép, aminek közel 30 perc a programja, úgyhogy az biztos, hogy több, mint 30 percig főztem a lekvárt.

Amikor elkészültek a tiszta üvegek, a csőrös fazékból egyenesen a forró, frissen mosott üvegekbe töltöttem a lekvárt, majd kupakkal lezártam.  Két darab 720 ml-es befőttes üvegnyi lekvárt tudtam ebből a kevés alapanyagból készíteni.

A lekvárfőzés előtt pucér paradicsomokat üvegeltem és ezekkel töltöttem meg a befőző automatát. Mivel ekkor már a befőzőautomata egészen jól haladt a benne lévő 14 üveg és víz felmelegítésével, az elkészült forrón betöltött lekváros üvegeket egyszerűen még beletettem és azokat is hőkezeltettem vele.

Az automatát 95 fokon 35 perces hőkezelésre kapcsoltam. 

*****

Hozzávalók:

  • sárgabarack (1 kg)
  • cukor (60-70 dkg)

Alkalmazott eszköz:

  • befőzőautomata

Forrás: