Eredetileg csalamádét készítettem volna, ehhez vettem a fejes káposztákat, de egyelőre úgy tűnik, hogy télire csalamádét eltenni hőzelés vagy tartósítószer nélkül elég rizikós. A két fejes káposztát inkább megdinszteltem. Tervem szerint a fagyasztóba akartam tenni kis adagokban, de frissen máris káposztás tésztához használtam fel.

 

A káposztákat leöblítettem, majd a külső 2 nagy takarólevelet lefejtettem róla. A hibás részeket késsel levágtam róla. Négybe vágtam, így volt a legkönnyebb a négybevágott torzsát kikanyarítani negyedekből. Utána 3 ujjnyi csíkokra vágtam még fel, hogy a gépem adagolóján beleférjen, a káposztareszelő korongot tettem a gépbe.

Előkészítés után a gyerekek segítettek a káposzta aprításában.

Egy nagy tálba gyűjtöttük össze a két káposzta aprítékát. 2 evőkanál sóval lesóztam, majd fakanállal többször átforgattam. Legalább 10 percig érdemes várni, hogy a sótól levet eresszen.

Egy nagyméretű, mély teflonban cukrot karamellizáltam. Fakanállal szétterítettem a cukrot, ami egy ideig látványosan semmit sem csinál, majd egyik pillanatra a másikra megolvad, ezért figyelni kell rá. 

Kézzel kinyomkodtam a káposztából a sós levet és rátettem a karamellizált cukorra, majd gyorsan szétterítettem fakanállal. A káposztát szűrővel is le lehet szűrni, de ki kell préselni belőle a sós levet.

Borssal érdemes meghinteni, teflonban semmilyen zsiradék sem kell rá, nem tapad le, csak arra kell vigyázni, hogy a cukor miatt ne  égjen le.

*****

Hozzávalók:

  • fejes káposzta
  • cukor
  • bors

*****

fejes káposzta
Készül a dinsztelt édeskáposzta

fejes káposzta
Dinsztelt káposzta

Felhasználása: