Nagyon készülök arra, hogy holnap Meyer-citromot fogok szüretelni Lajosmizsén. Az egyik finomság, amit készíteni szeretnék belőle, az egy házi Limoncello likőr. Persze a készülődés idején mindig ellkap a hév és egy vagon vodkát el tudnék pancsolni likőrkészítésre, szerencsére nagyon drága és amúgy sem vagyok híve az alkohol fogyasztásnak, ezért ez erős fék a szárnyaló fantáziámnak és receptgyűjtésemnek. A most lejegyzett recept, receptek még kipróbálásra várnak, ha időm engedi, megírom a tapasztalataimat is majd.
A kezeletlen héjú citromot alaposan meg kell mosni, majd a sárga héját óvatosan le kell faragni róla.
1 kg citrom héját lefaragom
1 liter Royal vodkával leöntöm egy nagy befőttes üvegben, amit lezárok.
3,5 csésze víz
2,5 csésze cukor
A cukorból és a vízből szirupot kell főzni, majd teljesen ki kell hűteni.
A heteken át érlelt citromhéjas vodkát le kell szűrni.
Össze kell önteni a két, majd tovább lehet érlelni újabb hetekig. Hűtős tárolást javasolnak hozzá.
Mézzel vajon milyen lenne?
A cukorszirupba kevesebb cukrot kellene tenni (4 dl víz, 15 dkg cukor), majd a végén kell beletenni a mézet, amit nem kell így összeforralni a vízzel.
Milyen fűszerekkel lehet még bolondozni?
- fekete bors
- kardamom
- szegfűszeg
- fahéj
- csillagánizs
- gyömbér
Persze csak módjával, változatosan, a kevesebb, néha több!