Már tavaly is viszonylag drága volt a csöves kukorica ára mifelénk. Most 250.- Ft-ért vettem darabját. A csöveken szépen fejlett szemek voltak tömött sorokba, a kukorica haja halványsárga volt, a csuhéja pedig teljesen tiszta, kézműveskedésre is alkalmassá válhat.

 

A kukorica haját és a csuhéját lefosztottuk a csövekről, külön-külön tettem száradni őket, mert nagyon szépek és tiszták voltak.

A hajat egy kupacba gyűjtötem, mert csak nagyon kevés volt, nem csövenként tettem szárítani, hanem egy kupacba. A kukorica hajat teához is fel lehet használni, úgy emlékszem, vízhajtó hatású, kellemes ízű főzetet lehet belőle készíteni.

A csuhéját egy papírdobozba tettem szellősen szétszedve, hogy könnyen száradjon. Időről-időre tovább ajándékozom a csuhébábuk készítésére alkalmas szártott csuhéimat, mert nekem sem kézügyességem, sem időm nincs rá, de sosincs szívem kidobni.

Az én egyetlen nagy főzőfazekamba 8 db  cső fér el, ezeket hideg vízzel felöntöm, 1 evőkanál sóval sózom és forrás után még 10-15 percig főzöm.

A csövek már forrón is ehetőek, de ha marad, akkor azt a főzővizében hagyom kihűlni.

A főzővizet puliszka főzésre használtam fel.