Ritkán készítek lepényeket, de ezt a most kipróbált receptet kétszer is megismételtem a hétvégén. Nem különösebben készültem arra, hogy lepényt fogok sütni, ezt is kifejezetten a hűtőben lévő alapanyagok felhasználása sürgette.

 

A meglangyosított tejet egy mély, kerámia müzlis tálba öntöttem, hozzákevertem 1 kiskanál cukrot és 2 kiskanál lisztet, majd egy kis habverővel alaposan elkevertem benne az élesztőt. Mikor életjelet ad az élesztő, akkor felúszik a tetejére és habot képez, elkezd emelkedni a teteje. Ha nem történik semmi látványos a tejjel, akkor kár tovább folytatni vele a munkálatokat, mert az élesztő örökre elaludt benne. Ez előfordulhat például akkor, ha a tej túl meleg volt. Na de most remekelt az éledő élesztő, el is indult fölfelé a tálban.

Egy kelesztő tálba lisztet szitáltam, beleszórtam a finom sót és egy száraz habverővel alaposan elkevertem. Beleöntöttem az oliva olajat, majd a felfutott, újra felkavart élesztős tejet. Kézzel (gumikesztyűben) elkevertem a tésztát, de nem igazán kezdtem dagasztani, csak addig pacsáltam vele, amíg egynemű lett és már kevésbé ragadt a tálhoz. Lehet vele hosszabban is dolgozni, aki mestere a dagasztásnak, annak ez a rész amúgy is kézre álló. Aki meg kezdő, az meg szeretne ezen nagyon hamar túl lenni. Tudom, mert én is így szoktam vele lenni, amikor ragad az egész. Kis türelemmel azonban a tészta szépen alakul a kezünk alatt.

Amikor megvan a puha, kicsit ragacsos gombóc, akkor egy nagyon pici lisztet kell rá szórni, és azt körbe simogatni a gombócon, ettől azonnal megszelidül és egy puha, nem ragadós tésztává áll össze.

Egy szilikonos sütőpapírra kell helyezni a gombócot és azon kinyújtani akkorára, amekkora a sütőlemez, amiben sütni fogjuk. A tészta elég egy nagy tepsihez vékonyan, vagy akár kör alakúra formázva egy kisebb, de vastagabb tésztájú lepényhez is jó.

Nyújtás után a sütőpapírral átemeljük a tepsire és csk ezután kezdjük rátenni a többi hozzávalót.

1. változat - tejfölös, fokhagymás, hagymás, baconös, kukoricás, olivabogyós, sajtos

A tejfölt elkevertem a fokhagymakrémmel, majd rákentem a tésztára. Erre szórtam a bacont és a lecsöpögtetett olivabogyós kukorica konzervet, rászeleteltem vékonyra vágott vöröshagymát és megszórtam sajttal. 

2. változat - juhtúrós, tejszínes, hagymás, baconös,

A tömlős juhtúrót és a tejszínt simára kevertem egy villával, majd amikor már egyneművé vált, rákentem a tésztára. Se sót, se fokhagymát nem tettem bele. Megszórtam a baconnel, majd vékonyra szeletelt vöröshagymával gazdagon betakartam. (A hagyma édes ízűre sült.)

Addig pihentettem így a tésztát, amíg a tészta szélén, ahová nem került se krém, se egyéb feltét láthatóan buborékos lett a tészta, hiszen az élesztő tovább dolgozott a sok finomság alatt. Ez kb. 30-40 perc is lehetett. 

180 fokon, alsó-felső sütéssel előmelegített sütőbe tettem. 20 percig mindenképpen érdemes sütni, de onnantól már figyelni kell, hogy annyira legyen megsütve, amennyire mi szeretnénk.

Arról, hogy megsült, egyrészt lehet látni, hogy a feltétből kisült zsiradék a tészta szélén összegyűlve picit gyöngyözik már. A hagymát kicsit megkapta a sütés. Egy hosszú lapáttal a tészta alá nyúlva lehet látni, hogy szépen, egységesen megpirult az alja, de semmiképpen nem barnás már.

Ha a tészta kilógó részét, amire nem került se töltelék, se krém megnyomjuk, abból is lehet érezni, hogy átsült, mert száraz már a tapintása és egy picit kemény, nem olyan rugalmas, mint amikor nyers volt.

Hozzávalók 1 tepsire való lepényhez:

  • 1 kiskanál cukor
  • 2 kiskanál liszt
  • 1 dkg élesztő
  • 200 ml langyos tej
  • 250 gramm liszt
  • 1 g finom só
  • 3 evőkanál olivaolaj

Hozzávalók 1. változat lepényéhez:

  • 1 nagy doboz tejföl
  • 1 teáskanál fokhagymakrém vagy 1 gerezd fokhagyma
  • 20-25 dkg bacon kocka (minél húsosabb, annál jobb)
  • 1 doboz Globus mediterrán MIX kukorica konzerv olivával 300 g
  • 3 fej vöröshagyma
  • 5 dkg reszelt sajt

Hozzávalók 1. változat lepényéhez:

  • 10 dkg (1 tömlő) juhtúró (Kőrösi)
  • 1-2 dl tejszín (max. 1 doboz)
  • 20-25 20-25 dkg bacon kocka (minél húsosabb, annál jobb)
  • 6 fej vöröshagyma

Tapasztalat:

- A hagyma édes ízűre sül a tetején, szerintem nagyon finom lesz így.

- Minél húsosabb a bacon, annál kevébé lesz zsíros.

- Másnap is finom.