Einstein krémes. Okos süti. Sokféleképpen nevezik ezt a süteményt, amiben tulajdonképpen sülés közben fázisszétválás történik ülepedés és sülés közben. Érdekes és finom eredménnyel zárul a sütési folyamat, ami nem túl rövid, 1-1,5 óráig is eltart.
A vajat a cukorral és a vaníliáscukorral habosra kevertem a #turbopirossal, majd hozzáadtam egyenként a tojások sárgáját is keverés közben. Ezután beletettem a lisztet, utána a tejet. Eddig a pontig használtam a keverőgépet.
A habverővel egy külön tálban felvertem a tojásfehérjéket kemény habbá, majd szilikonos keverőlapáttal alaposan, de finoman belekevertem a masszába a habot, hogy az minél habosabb, könnyedebb maradjon.
Vajazott, lisztezett tepsibe öntöttem a masszát.
Hideg sütőbe kell tenni a tepsit, 15 percig a legmagasabb fokozaton kell sütni (max. 240 fok), majd 1-1,5 óráig közepesnél kicsivel alacsonyabb (korábban 2-3 fokozat) között (160-170 fok) kell sütni.
Fotózni még sosem volt alkalmam, mert gyorsan elfogy.
Hozzávalók:
- 15 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- 50 g vaníliáscukor
- 8 db tojássárgája
- 9 evőkanál finom liszt
- 1 liter teljes tej (3,5%)
- 8 db tojásfehérje