Einstein krémes. Okos süti. Sokféleképpen nevezik ezt a süteményt, amiben tulajdonképpen sülés közben fázisszétválás történik ülepedés és sülés közben. Érdekes és finom eredménnyel zárul a sütési folyamat, ami nem túl rövid, 1-1,5 óráig is eltart. 

 

A vajat a cukorral és a vaníliáscukorral habosra kevertem a #turbopirossal, majd hozzáadtam egyenként a tojások sárgáját is keverés közben. Ezután beletettem a lisztet, utána a tejet. Eddig a pontig használtam a keverőgépet. 

A habverővel egy külön tálban felvertem a tojásfehérjéket kemény habbá, majd szilikonos keverőlapáttal alaposan, de finoman belekevertem a masszába a habot, hogy az minél habosabb, könnyedebb maradjon. 

Vajazott, lisztezett tepsibe öntöttem a masszát.

Hideg sütőbe kell tenni  a tepsit, 15 percig a legmagasabb fokozaton kell sütni (max. 240 fok), majd 1-1,5 óráig közepesnél kicsivel alacsonyabb (korábban 2-3 fokozat) között (160-170 fok) kell sütni.

Fotózni még sosem volt alkalmam, mert gyorsan elfogy.

Hozzávalók:

  • 15 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 50 g vaníliáscukor
  • 8 db tojássárgája
  • 9 evőkanál finom liszt
  • 1 liter teljes tej (3,5%)
  • 8 db tojásfehérje