Készítettem róluk néhány fotót, miután leszűrtem róluk munkájuk kefírjét a vacsorakészítés közben. Az egyik képen láthatóak közelről. Ugye milyen gyönyörűek? Ha minden nap etetném őket, akkor kicsivel nagyobb, galuska szerűek lennének. Most kb. 3-4 napot töltenek vízben, de egészen szépen szaporodnak és éldegélnek így is. Heti 1 etetésnél viszont apróbbak lesznek, de a kefírjük akkor is ugyanolyan kellemes lesz.

 

A zöld műanyag gyümölcsszűrőben szoktam leszűrni és tiszta vízzel átzuhanyoztatni őket, mivel a fémeket állítólag nem kedvelik. Szerintem az inox cuccoktól nem lesz bajuk, hiszen a habverőtől, merőkanáltól, gofrisütőtől sem szoktak kiakadni... de a szűréshez, tároláshoz igyekszem kerámia vagy üvegtárgyakat használni.

7,5 dl-es üvegben laknak vízben a hűtőben. Hűtőn kívül sajnos csak a tejben vannak el, abban is max. csak 24 órát, utána átalakulnak nem szimpatikus lényekké. Viszont ez alatt a 24 óra alatt finom kefírt készítenek maguk köré.

Kefírjük hófehér, enyhén savanykás, hűtve és szobahőmérsékleten is nagyon kellemes ital.

Nálam joghurtot, tejfölt, kefírt helyettsít sokféle receptben.
Még nem rontottam el miatta egy ételt sem.

*****

Hozzávalók:

  • kaukázusi kefírgomba
  • tej

*****

kaukázusi kefírgomba
Kefírgomba közelről

kaukázusi kefírgomba
Kefírgomba vizes zuhanyzás után a szűrőben

kaukázusi kefírgomba
Kefírgomba a lakhelyén

kaukázusi kefírgomba
Kefírgomba friss vízzel feltöltve - így tárolom max. 4-5 napig

kaukázusi kefírgomba
A kész kefír üvegben

Felhasználása: