A szilvásgombócgyártás mellékágán készült nudli is, mert ez végre egy olyan kézi készítésű étel, amit mindenki szeret a családomban. Mindenki más ízesítéssel fogyasztja, az én feladatom csak a nudli legyártása, a többit megoldják már ők maguk.

 

Amikor elfogy a szilva és a csokoládé a szilvásgombócgyártásból, akkor a maradék tésztából levágok egy nagyobb öklömnyi darabot, majd erősen lisztezett felületen kb. 2 ujjnyi vastag hurkát sodrok belőle. Lehet ez a kígyó 2-3 vagy még több tenyérnyi hosszú is majd. Akkorát sodorjunk, amekkora a helyünk. Minél hosszabb, annál több lisztes felületet kell majd letakarítani, szóval azért módjával a nudli anakondákkal...

Utálok hurkát sodorni, mert vagy ellapul, vagy leragad, vagy elszakad, vagy csak csúszik és lapul a liszten. De kitartónak kell lenni, előbb-utóbb rááll az ember keze a megfelelő sodrásra. Ha meg nem, akkor sem kell elkeseredni. Meg egyáltalán nem kell elkeseredni, hiszen jó lesz az. Most így sikerül, majd máskor máshogy.

Lisztbe mártogatott éles késsel ujjnyi darabkákra kell vágni a hurkát.

A vágás után a kés lapjával pöccintsük a liszt felé, hogy a frissen vágott felülete liszthez érjen, hogy a következő levágott darabkával majd ne ragadjon össze.

Vágás-vágás-vágás, liszt-liszt-liszt aztán a vége úgyis liszt vágás, vágás, vágás, vágás, liszt, liszt (óbmg), vágás, vágás, (soha nem végzek) liszt vágás (na már elég ennyi, akkor főzés).

Most jön a nudligyártás kézimunka része, a sodrás egyenként.

Egy levágott darabkát egy nagy tenyérnyi helyre szabaddá teszünk a munakfelületen. A tenyerünk puha párnácskájával pici nyomásával megsodorjuk. Így a nudli két vége csücskös lesz, a közepe meg kövérke. 

A tenyerünk alá tett nudlival a tenyerünket először előre, majd vissza, majd mégegyszer, lendületesebben előre mozgatjuk (ti-ti tá tempóval), és ezzel az utolsó mozdulattal a kész nudlik lisztezett gyűjtőhelyére küldjük hemperegve. Ezt megismételjük minden darabkával.

Vagy nem.

Akkor a feldarabolt darabkákat sós, olajos vízben kifőzzük.

A darabkákat kézzel, vagy hosszabb lapáttal alányúlva a főzővízbe tesszük. Addig kell főzni, amíg feljön a víz felszínére. Tésztaszűrővel kiszedjük, vízzel leöblítjük és így tesszük a tálaló edénybe. Olajjal mindenképpen érdemes megöntözni és kihűlésig többször átkeverni, mert hajlamos arra, hogy összeragadjon.

Az első főzés után látható, mennyit duzzad még a vízben a tészta, a főhurka vastagságát is csökkenthetjük és a darabkák vastagságát is.

Mire a tészta elfogy, jó gyakorlatra teszünk szert a készítésében és legközelebb már sokkal rutinosabban fog menni.

Mivel ez a tészta sokféleképpen készíthető, ha marad más okból néhány szem főtt krumpli, érdemes nudlit gyártani belőle és ha túl sok épp a választék a családnak, akkor későbbre kifőzve lefagyasztani.

*****

Hozzávalók a tésztához:

  • krumplinyomó
  • 1 kg héjában főtt, áttört krumpli
  • 40 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 csapott teáskanál só

*****

Hozzávalók a nudlifőzéshez:

  •  liszt a nudli sodráshoz
  • tésztafőző fazék
  • fém, lyukas szűrőkanál
  • víz
  • 1 teáskanál só
  • 1-2 evőkanál olaj (vagy zsír)

*****

További szilvásgombóc receptjeim: