Nénje küldött a gyerekeknek néhány szem szilvát, de nem fogyott el. A makói piacon pedig vettem pár szem krumplit, mert eredetileg rózsákat szerettem volna gyökereztetni bennük, de végül nem szedtem hajtásokat. Ha pedig egymás közelében van a krumpli és a szilva, akkor abból a legjobb, ha szilvágombóc készül.

 

A piacon vett újkrumpli még nem igazán alkalmas szilvágombócnak, szerintem az öreg, csírájától megfosztott jobb, de amikor az rendelkezésre áll, akkor nincs friss szilva. Szóval elég fura ez az ősi népi étel legenda is. 

Az újkrumplit vízben megmostam, majd sós vízben héjasan föltettem főni.

Amíg főtt a krumpli, megmostam a szilvákat, kettévágtam és kimagvaltam.

Előkészítettem  fahéjas porcukrot.

Előkészítettem a tésztafőző edényt és elkezdtem felforralni a főzővizet sóval és olajjal.

Előkészítettem a vajon pirított zsemlemorzsát egy mély kerámiatálba.

Előkészítettem egy fém, lyukas szűrőlapátot, amivel majd a forró gombócokat kiszedem a vízből.

Előkészítettem a tálaló kerámia tálakat, amibe majd a kész gombócokat teszem.

Ekkora nagyjából puhára főtt a krumpli. A főzővizet leöntöttem róla, majd hideg vízzel leöblítettem, de még így is forró maradt. Villára szúrva késsel vékonyan lehúztam azt a finom, pergamenszerű héját. Ezért a legjobb héjában főzni, mert ilyenkor olyan finom illata van a krumplinknak hámozás közben.

Még forrón krumplinyomóval áttörtem. Nem vagyok túl erős, de ha forrón töröm át, akkor mindig könnyebb, mint ha már kihűlt.

Szerintem jó, ha kihűl a krumpli még összegyúrás előtt, de most siettem és máris hozzátettem a tojásokat, a lisztet, vajat és megsóztam a tésztát.

Az újkrumpli miatt és a melegen összegyúrás miatt is elég lágy lett, jóval több lisztet vett fel, de legalább több lett a tészta (ami soha sem lehet elég).

Erősen lisztezett felületre tettem, fél centisre nyújtottam, kb. 8x8 cm-es négyzeteket vágtam belőle.

Minden négyzet közepére egy fél magozott szilvát tettem, rátettem egy mokkáskanál fahéjas porcukrot, rátettem egy másik fél szilvát és a tészta négy sarkát felhajtva óvatosan gombóccá alakítottam, hogy sehol se kandukáljon ki  a szilva és ne tudjon kifolyni a leve se főzés közben.

Lobogó forró vízbe szedtem a gombócokat (egyszerre én 8 db-ot főztem, de ez edény és egyéb gyorsaság függő). Amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére (mivel most több volt benne a liszt, szerintem kicsit lassabban főttek, mint amikor kevésbé lisztes a tészta)  átszedtem őket a morzsába, majd a tálaló tálba.

*****

Hozzávalók a tésztához:

  • krumplinyomó
  • 1 kg héjában főtt, áttört krumpli
  • 40 dkg liszt + liszt a nyújtáshoz
  • 2 tojás
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 csapott teáskanál só

*****

Hozzávalók a töltelékhez:

  • szilva
  • fahéjas porcukor

*****

Hozzávalók a gombócfőzéshez:

  • tésztafőző fazék
  • fém, lyukas szűrőkanál
  • víz
  • 1 teáskanál só
  • 1-2 evőkanál olaj (vagy zsír)

*****

Hozzávalók a morzsához:

  • tapadásmentes teflon serpenyő
  • fakanál
  • 25 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg vaj
  • porcukor

*****

További szilvásgombóc receptjeim: