A szüleim nagyon finom riszeshúst tudtak készíteni, de inkább a testvéremnek volt kedvence, ezért legtöbbször akkor készült, amikor ő hazalátogatott az egyetemről. Mivel én ennek előtte kollégista voltam és rizst ettem rizzsel, ő meg sűrűn járt haza, hát kellett vagy 30 év, mire eljött az ideje annak, hogy a mit is készítsek a csirkeszárnyakból töprengés végül rizseshúsba torkolljon nálam. Azt hiszem, a lehető legegyszerűbb módját választottam.

 

Egy üveg lecsót felbontottam és egy lábosba öntöttem. Csakis a finnyáim kedvéért le szoktam turmixolni, amikor pörkölt alapként használom a lecsót, mert így krémes, sűrű szaft lesz az eredménye, amit sem a paprika, sem a paradicsom héja nem zavar meg. A leturmixolt lecsót felforraltam.

A csirkéket zsigerelve vásárolom mostanában, de a konyhakész szétdarabolását, a zúza, kaparók, fej tisztítását nekem kell itthon elvégezni. Ilyenkor a szárnyakat külön lefagyasztom, mert 8 db szárny már elég szép adag. Amúgy nálam inkább a levesbe szokott kerülni az aprólékkal együtt. A fagyasztott szárnyakat néhány perce  (értsd 2-3 perc) a legmagasabb fokozaton tettem a mikróba, mert siettem, de persze lehet a kiolasztó programokat is használni, vagy ésszel élve előre kivenni és kicsit kiolvasztani a húst. Csak annyira jutottam vele, hogy a 8 szárny fagyott maradt, de szét lehetett szedni a tömböt darabjaira. Ennél jobban fölösleges mikrózni.

A szárnyakat a forró lecsóalapba tettem és jól átforgattam a sűrű szaftban. Mikor már újra forrt és jól átmelegedett a hús is, akkor még fűszereztem. Őrölt kömény, majoranna, petrezselyem, őrölt fekete bors került még bele.

30 percig főztem a húst. A húsból eredő és a lecsóban volt víz ekkorra már elég jól elfő, a hús alatt serceg már a fazék alja. Ezt szerintem érdemes megvárni, hogy ennyire besűrűsödjön a szaft. Ekkor egy bögre víz alatt szűrőben átöblített rizst öntöttem rá, elkevertem, pár percig így főztem, majd egy bögre vízzel felöntöttem és jól elkevertem.

Figyelni kell, hogy ne égjen le (nekem természetesen nem sikerült). Fedő alatt kell tovább főzni, hogy a rizs megpuhuljon.