Egyre több fokhagymát használok fel a főzéseim során, de szeretem a macerásabb részfeladatokat együltő helyemben megoldani hosszú időre. Ezért is készítettem most a frissen vásárolt fokhagymából sós krémet, amiből csak 1-1 teáskanálnyi mennyiséget használok majd a levesekbe, húsételekbe, pácokba, vagy csak egy kis olajjal és vízzel elkeverve lángoshoz.
A fokhagyma pucolás trükkjeiról sokat olvastam, de mint mindig, most is egy kevésbé hangulatos délutánon csak nekiültem és egyenként megpucoltam a gerezdeket. Közel 40 dkg pucolt fokhagymám lett. Nem fogok hazudni, legalább 2 órát üldögéltem vele, de én elég lassú kezű vagyok, más biztos 10 perc alatt megpucol egy kilót.
A fokhagymákat vízzel leöblítettem és a salátacentrifugával szárítottam.
A lemért mennyiség egy ötödényi sót rászitáltam az adalékmentes, kicsit nagyobb szemű sóból.
Késes aprítóba tettem és pürésítettem.
Hozzáadtam egy fél mokkáskanálnyi étkezési citromsavat, majd ezzel is alaposan átkevertettem a géppel.
2 db 2 dl-es mustáros üveget tudtam vele színig tölteni.
*****
Hozzávalók 1 db 200 ml-es kisüveghez:
200 gramm tisztított fokhagyma
40 gramm adalékmentes só
negyed-fél mokkáskanálnyi citromsav
******
Hozzávalók arányai:
1 adag tisztított fokhagyma (1000 gramm)
1/5 adag adalékmentes só (200 gramm)
1 mokkáskanál citromsav
*****
Felhasználása: