Nem fűzök túl sok reményt a mostani padlizsánsütés próbálkozásomhoz, mert van közte már túl öreg, kifakult is, van egy kissé puha is és persze a két legkisebb az, ami érdemben jókor van jó helyen. Nem baj, a kertünkben ennyi és így termett, tegnap a vihar előtt leszedtem, most pedig héjában megsütöm és várom, milyenek lesznek a tapasztalataim a különböző korú sült padlizsánok ízeiben.
A sütőt 200 fokosra előmelegítettem.
A legnagyobb sütőtálcát vettem elő, aminek van 2-3 cm-es pereme, hogy ha esetleg kifolyna a levük, ne a sütőbe folyjon bele. Ezen okból papírral is kibéleltem a tepsit. Súroltam én már ezt a tepsit és a sütő belsejét is padlizsánsütés után... nem jó móka.
Mivel a mosogatógépembe befér a tepsi sütőrácsa és azért mégis csak jó, ha kifolyik sütés közben a padlizsánok esetleg keserű leve, ezért a tepsire rátettem a sütőrácsot. A sütőtálca a sütőbe így is behelyezhető, rács nélkül a sütő oldalán lévő bordák megtartják.
A padlizsánokat villával megszúrkáltam és a rácsra tettem.
Az előmelegített sütőbe tettem a padlizsánokat 30 percre 200 fokra.
Ezután 20 percig 250 fokon sütöttem őket.
Ezután óvatosan kivettem az egész tepsitornyot és kitettem hűlni egy biztonságos helyre.
Minden padlizsánnak megvágtam a héját, majd a vágott felével lefelé fordítottam a rácson, hogy a levét kiengedje.
Megvártam, hogy kihűljön.
*****
Hozzávalók:
- padlizsán
- sütőpapírra bélelt tepsi
- sütőrács
- villanysütő
*****
Felhasználása:
- padlizsánkrém
- zakuszka Gabojsza konyhájából