Ajándékba kaptam egy nagyon szép padlizsánt. Eddig csak padlizsán krémet készítettem ebből a zöldségből, semmi mást, de egy padlizsán miatt nem akartam bekapcsolni a sütőt, ezért kerestem egy másik lehetőséget. Tudtam, hogy a padlizsánt lecsóhoz is használják, ezért a már meglévő, télire eltett üveges lecsó tovább ízesítését terveztem.

 

A padlizsán előkészítése:

Azt olvastam, hogy a padlizsánt érdemes felhasználás előtt lesózni. Először én kerámia hámozókéssel meghámoztam, majd kockára vágtam és egy kerámia tálba téve megsóztam egy teáskanál sóval.

Így állt 1-2 órát, kicsi megbarnult, de ezzel nem foglalkoztam.

Mielőtt felhasználtam, műanyag szűrőbe öntöttem, leönöttem róla a sós levet és egy pillanatra lezuhanyoztam tiszta vízzel is.

Hagymás-padlizsános alap készítése:

Egy kiskanál fűszeres zsíron (hurka- és kolbászsütésből maradt) a nagyobb kockára vágott hagymákat megpároltam. Egy kis vizet is öntöttem alá, hogy puha legyen és ne égjen meg.

Amikor megpárolódott a hagyma, rátettem az előkészített padlizsánt és egy teáskanál fokhagymával ízesítettem. Addig sütöttem ezt az alapot, amíg a padlizsán megpuhult. Nem kellett hozzá túl sok idő, talán azért, mert én meghámoztam. Ez persze lehet, hogy szentségtörés a Nagy Padlizsán Rajongók Táborában, de én még csak ismerkedek ezzel a zöldséggel és nem csak főzés terén, hiszen termesztésével is próbálkozunk a kertben több- (inkább) kesesebb sikerrel. 

Amikor megpuhult az összes zöldség, akkor felpattintottunk egy üveg lecsót, amit még a nyáron főztünk bográcsban a kertben.

Összeforraltam és már készen is volt.

Elképesztően finom lett.

Hozzávalók:

  • 1 nagy padlizsán
  • 1 teáskanál sózni a padlizsánt
  • 1 teáskanál (fűszeres) zsír
  • 3 fej hagyma
  • 1 teáskanál fokhagymakrém
  • 1 üveg kész lecsó

Felhasználás:

  • tojással (mint itt)
  • tejföllel (mint itt)