A ribizli lekvár főzéséből maradt magos törkölyből még egy alkalomra való ribizlis limonádét is készítettem.
A sűrű törkölyt lemértem, majd ehhez igazítottam a többi hozzávaló mennyiségét, főként a cukor miatt fontos a mérés, a vízzel való hígítás majd úgyis csak a pohárba töltéskor fontos.
A hozzávalókat (törköly, citromlé, cukor) egy mély fazékba tettem majd ráöntöttem a kimért főzővizet.
Lassú tűzön összeforraltam, majd 5 percig gyöngyözve főztem. Nagyon sűrű volt ennyi vízzel, ezért én jócskán felhígítottam, kóstolgatva, hogy milyennek szeretném majd meginni, ha kihűlt.
Jó ideig lassú tűzön forraltam, a végén a magok már felúsztak a tetejére. Ekkor rozsdamentes fémszűrőn leszűrtem, a törkölyt szinte át sem kellett már passzírozni, mert minden kifőtt belőle.
Visszaöntöttem a főzőedénybe, hogy abban megvárjam, kihűljön.
Máris lehet fogyasztani, de későbbre is el lehet tenni üvegben már így hígítva is.
Befőzőautomatával fogom most hőkezelni beüvegelés után.
Hozzávalók (1 kg alapanyaghoz):
- ribizli törköly (1 kg)
- citrom (2 db)
- cukor 100% (1 kg) vagy méz
- víz (4 dl) a felfőzéshez
- víz a hígításhoz ízlés szerint
Felhasználás:
- Jégbe hűtve azonnal fogyasztható
- Illatos levelekkel, friss gyümölcsökkel tovább lehet gazdagítani tálaláskor (menta, citromfű, narancskarika, lime, citromkarika, piros bogyós gyümölcsök)