A ribizli lekvár főzéséből maradt magos törkölyből még egy alkalomra való ribizlis limonádét is készítettem. 

 

A sűrű törkölyt lemértem, majd ehhez igazítottam a többi hozzávaló mennyiségét, főként a cukor miatt fontos a mérés, a vízzel való hígítás majd úgyis csak a pohárba töltéskor fontos.

A hozzávalókat (törköly, citromlé, cukor) egy mély fazékba tettem majd ráöntöttem a kimért főzővizet.

Lassú tűzön összeforraltam, majd 5 percig gyöngyözve főztem. Nagyon sűrű volt ennyi vízzel, ezért én jócskán felhígítottam, kóstolgatva, hogy milyennek szeretném majd meginni, ha kihűlt.

Jó ideig lassú tűzön forraltam, a végén a magok már felúsztak a tetejére. Ekkor rozsdamentes fémszűrőn leszűrtem, a törkölyt szinte át sem kellett már passzírozni, mert minden kifőtt belőle.

Visszaöntöttem a főzőedénybe, hogy abban megvárjam, kihűljön.

Máris lehet fogyasztani, de későbbre is el lehet tenni üvegben már így hígítva is.

Befőzőautomatával fogom most hőkezelni beüvegelés után.

Hozzávalók (1 kg alapanyaghoz):

  • ribizli törköly (1 kg)
  • citrom (2 db)
  • cukor 100% (1 kg) vagy méz
  • víz (4 dl) a felfőzéshez
  • víz a hígításhoz ízlés szerint

  •  

Felhasználás:

  • Jégbe hűtve azonnal fogyasztható
  • Illatos levelekkel, friss gyümölcsökkel tovább lehet gazdagítani tálaláskor (menta, citromfű, narancskarika, lime, citromkarika, piros bogyós gyümölcsök)