A tavalyi évben termett utolsó szem almákat pucoltam meg. Nem oly rég vásároltam az őstermelőtől, aki az átadás előtt hűtve tárolta, ezért bírta ki ezt a sok-sok hónapot a tavalyi szedés óta az idared alma. A legjobban az aszalt almát szeretik a gyerekek, ezért egy adagot (5 tálca) készítettünk, miközben  már az iskolára készülve az Egri csillagokat hallgattuk hangoskönyvként.

 

Az almaecet készítésével már volt sikerem, ezért az alma pucolása előtt az almát alaposan megmosom, hogy minél több részét tudjam felhasználni. Az idarednek nagyon tiszta, jól hámozható a héja, viaszbevonata szinte nincs, ezért az almaecetbe nem nagy macera külön válogatni a héját és az egyéb, már komposztra kerülő részeket.

Először négybe vágom az almát, kivágom a magházat, meghámozom. Az alma pucolásakor a tiszta, egészséges almahéjat és a magmentes alma közepét egy 4 literes üvegbe teszem. Az alma húsa további 3-ba vágva kerül az aszaló tálcáira.

Az almahéjat (kb. 1 kg) volt, amikor késes aprítóva összezúztam, de talán ez teljesen fölösleges, működik az erjedés anélkül is ennél a kis mennyiségnél.

Rámérek 10 dkg cukrot az üvegbe, (eddig csak mézzel készítettem, de bizonyára működik cukorral is). felöntöm 2 liter vízzel és legumizom az üveg száját papírral, amit kilyuggattam. 

Tálcára állítom az üveget és nem tűző napra, nyugodt helyre teszem.