A kerti rózsabokorról gyűjtöttem a szirmokat még tegnap az első eső előtt 1 óra körül (1-re már a focistákért kellett mennem az iskolába Bozsik miatt, szerencsére csak 3 körül kezdett esni).

 

[2019. 05. 28.]

Ollóval vágtam le a virágfejeket.
A legkülső sérült szirmokat letéptem, ezek a komposztra kerültek, hiszen a kertből való a rózsa is. Idegen helyről való növényi dolgokat nem szoktam a komposztunkra tenni.

A kinyílt, ép sziromleveleket letéptem a virág közepe felé haladva, miközben telefonon beszélgettem, hogy haladjak így is úgy is a dolgaimmal.

1 napig állt az előkészített rózsaszirom a konyhában, mert nem volt több időm foglalkozni vele, de semmi baja sem lett, pedig kicsit nedves is volt.

Lehet épp azért?

Mivel nagyon esős az időjárás, ezért szinte lehet lehetetlen száraz virágokat, növényeket gyűjteni. Ha valamihez mégis az kellene, akkor én saláta centrifugával szárítanám meg a növényi részeket.

[Próbáltam epret is így gyümölcstortára tétel előtt, hát izé. A keményebbje persze bírta, de lett mint kienni a rácsok közül :-D Szerencsére nem vadul pörgettem, az eper is szárazabb lett és a gép se ment tönkre...]

Mielőtt nekifogtam, egy szirmot megkóstoltam.
A szirom tövénél fehér, ha ez keserű ízű, akkor azt le kellett volna vágni. Szerencsémre nekem nem volt keserű, egy egész szirmot elrágcsáltam hosszan. Keserűségmentes a szirom.

Rózsaszörp

300 gramm rózsaszirom (ez egy nagy keverőtálnyi mennyiség lett, fazékba öntve láttam, hogy ez a mennyiség közel 6 liter térfogatú).

Literenként adtam hozzá a vizet, végül 4 liter vizet öntöttem rá a 7 literes főzőfazékban, de nem lepte el, mert a szirmok felúsztak rajta.
Közepes lángon elkezdtem főzni.
Fakanállal megkevertem, majd lefedtem fedővel.
A szirmok a meleg hatására kifehéredtek, a vizet pedig megfestették. Ez nem annyira látványos az inox fazékban, de sejteti magát.

A főtt szirmoknak főtt szirom illata van, semmi különös, halványan sem emlékeztet a rózsa illatú kozmetikai szerekre. Sajnos. Tanulságos tapasztalat. Még a fedőre lecsapódó párának sincs élvezhető illata.

A megfőtt szirmokat egy levesszűrővel kihalásztam a főzőléből, mert csak egy fazekam van és nem akartam átszűrni másik edényekbe. 350 gramm nedves és finoman kipréselt rózsaszirom került a komposztra.

A rózsaszirom annyira tiszta volt, hogy semmiféle szöszmösz, bogártetem, levéldarabka, nyárfaszötymő nem úszott fel a tetejére és az alján sem látszik szennyeződés, homok.

Amikor megtisztítottam a főzőlevet a levélszirmoktól, beleöntöttem 2 kg cukrot. Sokat vaciálláltam ezen, hogy mennyi cukor illene 4 liter vízbe, végül emellett az arány mellett döntöttem. Talán elég lett volna 1 kg is.

Már csak 40 gramm citromlét tudtam itthon kinyerni az egy szem citromomból, ezt is beleöntöttem, átkevertem és megkóstoltam.

BRUTÁL FINOM LETT!

Most még citromsavat is teszek bele, aztán felforralom és forrón töltöm üvegekbe, fejjel lefelé fordítva dunsztolom.

A citromsav mennyisége: 1 lapos teáskanál

Közkívánatra még 1 lapos teáskanál citromsavat adok hozzá. A végleges mennyiséget kóstolással fogom beállítani.
Nem adtam hozzá, mert a kisfiam szerint így tökéletes.
Ha fogyasztáskor nagyon édes, akkor még mindig lehet beletenni egy karika citromot.

Ennyit tettem anno a mentaszörpbe is... aztán majd meglátom. Citromsavval már jártam pórul, szóval én óvatosabb vagyok a receptúrával, mint a neten keringő citromsavpusztítók.

Az első hígított kóstoltatás megtörtént. "Nem kell bele több citromsav, nem túl édes, finom - értékelést kapott a kisfiamtól".

Én természetesen leégettem a nyelvem a tűzforró tömény sziruppal, de megérte.

Üvegekbe töltöttem.

Rózsaszörp II.

V. 30.
Sajnos csak ma tudtam folytatni a szörpkészítést.
A szirmokból sötétebb, nem olyan szép piros szörp lett, mint az első főzetből, de ennek oka lehet az is, hogy nem volt itthon citrom.

*****

Hozzávalók:

  • 300 gramm rózsaszirom
  • 4 liter víz
  • 1 kg cukor
  • 2 teáskanál citromsav
  • [1 teáskanál citromsav = 5 gramm = 2 citrom leve]

A szörpöt felforraltam, majd forrón üvegekbe töltöttem, lefelé fordítva dunsztba tettem.