A fiúk épp autós programra mennek, mert látják, hogy engem elveszítettek a rózsafronton, de ha egyszer más nem jött sziromért... hát csak neki kellett fognom az alkotásnak. Mielőtt elmentek, odahívtam őket az aszalótálca megszaglászására. A legkisebb fiam jött elsőként a "jó, mutasd, hamarabb szabadulok" elve mentén. Beleszagolt, mint gyanakvó macska a tápos dobozba, aztán fölkapta a fejét és azonnal visszahajolt és mélyet szippantott és akkor már rikkantott is, hogy Apaaaaa! Azonnal szagoljátok meg ti is! A fiúk is elájultak és érezhetően még vidámabban indultak útnak, beszippantva a gyönyört. Ez alkalommal akácmézbe tettem a kertben nyíló szőregi rózsa szirmait 2019. július 7-én.

 

20 darab frissen vágott, fiatal rózsafejet szirmaira szedtem és mivel még vízcseppek voltak közöttük, ezért szétterítve az aszalóban megszárítottam. 10-10 fejet tettem egy-egy tálcára. A legmagasabb fokozaton csak néhány percig aszaltam (szerencsére, ez nem volt tudatos, inkább véletlenszerű). Amikor az első tálcát levettem a gépről, olyan csodálatos rózsaillata volt, hogy majdnem elaléltam a fantasztikumtól

Ez idő alatt a második tálca is bent volt az aszalógépben, gyorsan kivettem azt is, nehogy túlmelegedjen. Teljesen fölösleges maxigázon szárítani, a száraz szirmokat egyáltalán nem is tettem volna gépbe, bár akkor erről az élményről is lemaradunk...

A 20 fej rózsaszirmot egy 7,5 dl-es üvegbe töltöttem majd kb. 4 dl akácmézet tervezek csurgatni rá. Mivel az üveg tele van szirommal, a méz pedig lassan folyik, ez egy ideig el fog tartani, de pont ezeket a kis momentumokat kedvelem az alkotásban.

Eztán lezárom az üveget és valószínűleg árnyékos, de meleg helyen fogom tárolni a mézet a nappali ablakpárkányán, ahová be is megy az üvegház melege, meg nem is.

Időnként mozgatni kell, egy hónapig fogom érlelni a mézben a szirmokat. Valószínűleg a születésnapomon fogom ezt is megkóstolni, ahogy a diólikőrből is akkor szedem ki a diókat.

Egyszer készítettem fokhagymás mézet, de annak nem volt ekkora misztériuma. 

Nos, akkor most, hogy nincsenek itthon a fiúk... előveszem a vodkás üveget... és... Chaka Khan

https://www.youtube.com/watch?v=B-dvIrLG31k

*****

Hozzávalók:

20 darab frissen vágott, fiatal rózsafej

4 dl akácméz

7,5 dl-es mézes befőttesüveg kupakkal

4 hét érlelési idő (most ezt 20 napig tartottam)

*****

rózsa méz gasztroajándék kamratöltögetés
Rózsabokor szedés előtt 1 nappal

rózsa méz gasztroajándék kamratöltögetés
Száraz rózsaszirmok (20 fej)

rózsa méz gasztroajándék kamratöltögetés
20 db rózsaszirom egy 7,5 dl-es üvegben
 

rózsa méz gasztroajándék kamratöltögetés
Tervezett méz és rózsaszirom mennyiség
Később még, amikor már lefolyt a méz a szirmok tetejéről és a szirmok is összeapadtak, ráöntöttem még annyi mézet, hogy ellepje.

rózsa méz gasztroajándék kamratöltögetés
Lassan lehet csak adagolni a mézet, mert megül a tetején. Aztán meg majd leül az aljára és felúszik a szirom. Macerálni kell. Jaj de bánom 

rózsa méz gasztroajándék kamratöltögetés
Mézeskedés

rózsa méz gasztroajándék kamratöltögetés
Mézfestés színtiszta eredmény egy híján 20 nap alatt (2019. 07. 26.)

Felhasználás:

- Francia fejessaláta