A fiúk épp autós programra mennek, mert látják, hogy engem elveszítettek a rózsafronton, de ha egyszer más nem jött sziromért... hát csak neki kellett fognom az alkotásnak. Mielőtt elmentek, odahívtam őket az aszalótálca megszaglászására. A legkisebb fiam jött elsőként a "jó, mutasd, hamarabb szabadulok" elve mentén. Beleszagolt, mint gyanakvó macska a tápos dobozba, aztán fölkapta a fejét és azonnal visszahajolt és mélyet szippantott és akkor már rikkantott is, hogy Apaaaaa! Azonnal szagoljátok meg ti is! A fiúk is elájultak és érezhetően még vidámabban indultak útnak, beszippantva a gyönyört. Ez alkalommal akácmézbe tettem a kertben nyíló szőregi rózsa szirmait 2019. július 7-én.
20 darab frissen vágott, fiatal rózsafejet szirmaira szedtem és mivel még vízcseppek voltak közöttük, ezért szétterítve az aszalóban megszárítottam. 10-10 fejet tettem egy-egy tálcára. A legmagasabb fokozaton csak néhány percig aszaltam (szerencsére, ez nem volt tudatos, inkább véletlenszerű). Amikor az első tálcát levettem a gépről, olyan csodálatos rózsaillata volt, hogy majdnem elaléltam a fantasztikumtól
Ez idő alatt a második tálca is bent volt az aszalógépben, gyorsan kivettem azt is, nehogy túlmelegedjen. Teljesen fölösleges maxigázon szárítani, a száraz szirmokat egyáltalán nem is tettem volna gépbe, bár akkor erről az élményről is lemaradunk...
A 20 fej rózsaszirmot egy 7,5 dl-es üvegbe töltöttem majd kb. 4 dl akácmézet tervezek csurgatni rá. Mivel az üveg tele van szirommal, a méz pedig lassan folyik, ez egy ideig el fog tartani, de pont ezeket a kis momentumokat kedvelem az alkotásban.
Eztán lezárom az üveget és valószínűleg árnyékos, de meleg helyen fogom tárolni a mézet a nappali ablakpárkányán, ahová be is megy az üvegház melege, meg nem is.
Időnként mozgatni kell, egy hónapig fogom érlelni a mézben a szirmokat. Valószínűleg a születésnapomon fogom ezt is megkóstolni, ahogy a diólikőrből is akkor szedem ki a diókat.
Egyszer készítettem fokhagymás mézet, de annak nem volt ekkora misztériuma.
Nos, akkor most, hogy nincsenek itthon a fiúk... előveszem a vodkás üveget... és... Chaka Khan
https://www.youtube.com/watch?v=B-dvIrLG31k
*****
Hozzávalók:
20 darab frissen vágott, fiatal rózsafej
4 dl akácméz
7,5 dl-es mézes befőttesüveg kupakkal
4 hét érlelési idő (most ezt 20 napig tartottam)
*****
Felhasználás:
- Francia fejessaláta