Már korábban hallottam a foszfátmentes sütőporról, most utána olvasva bukkantam egy érdekes arányú sütőpor keverékre, melyhez minden hozzávaló van itthon. Sütőpor meg nem mindig. Vagyis most már könnyen pótolható lesz. Az alábbiakban írt recept még csak terv, amennyiben elkészítettem és kipróbáltam, azt a receptben jelzem a tapasztalataimmal együtt.

 

A szódabikarbónát, az étkezési kukorica keményítőt és a borkősavat kell egymással jól összekeverni.

A recepteken általában 1 zacskó sütőpor = 12 gramm. Ha ettől eltérő mennyiséget kér a recept, akkor meg szokták adni grammra. Az arányokat tekintve az egység mennyisége legyen 12-vel osztható, akkor maradék nélkül fel tudjuk pontosan használni sütéseink során.

Ha kiindulásképpen 1 egység 12 gramm, akkor egyszerre 4 adag sütőpor keverékünk lesz. 

Szerintem érdemes jobban mérhető mennyiséget bekeverni, ezért én 20 adagot készítek el egyszerre.

*****

Hozzávalók 4 adag 12 grammos sütőpor elkészítéséhez:

  • 1 egység szódabikarbóna (12 gramm)
  • 1 egység étkezési kukorica keményítő (12 gramm)
  • 2 egység borkősav (24 gramm)

*****

Hozzávalók 20 adag 12 grammos sütőpor elkészítéséhez:

  • 1 egység szódabikarbóna (60 gramm)
  • 1 egység étkezési kukorica keményítő (60 gramm)
  • 2 egység borkősav (120 gramm)

*****

Ennek a házilag elkészített sütőpornak minden alkotórésze gluténmentes!

Tapasztalatok:

  • 2019. IX. 16. a receptet még nem próbáltam ki.