Végre sikerült egy olyan daráltkekszes süteményt készítenem, ami annyira elnyerte a fiam tetszését, hogy ezt kérte a születésnapjára tortának. Határozottan. Azt tervezem, hogy az ez alkalomból készülő tortájához a kekszet is magam készítem hozzá. Korábban már olvastam a Gondos Cekker oldalán egy házi keksz receptet, a neten is rábukkantam erre több háziasszony gyűjteményében, ezért most én is kipróbálom. Mivel nekem nagyobb mennyiségre van szükségem, ezért egyszerre több adagot készítek. Viszont mindegyik adagot egyenként keverem össze, nem egyszerre veszem a nagy mennyiséget.

 

A cukrot a vajjal géppel kikevertetem, majd hozzáadom a tojást is.

Egy külön tálba kimérem a lisztet, cukrot és a sót, habverővel alaposan elkeverem.

A vajas masszát kézzel összegyúrom a lisztes keverékkel.

A masszát letakarom légmentesen és 1 órára a hűtőszekrénybe teszem.

Lisztezett felületre borítom, átgyúrom a tésztát.

Ha kekszmorzsának kell, akkor szilikonos sütőpapíron akkorára nyújtom, amekkora a tepsi, amiben majd sütni fogom. Nyújtás után a papírral együtt a tepsibe emelem és további formázás nélkül megsütöm.

Ha kekszeket szeretnék készíteni, akkor finoman lisztezett felületen vékonyra nyújtom a tésztát, majd vagy szaggatom és sütipecsételem.

A háztartási keksz kinézethez ragaszkodva először kinyújtom, majd megszurkálom, majd derelyevágóval vagy késsel darabolom.

Előmelegített 180 fokos sütőben, alul-felül sütéssel 8-10 percig sütöm.

A keksz ne barnuljon meg sütés közben. A talpán lehet látni, ha az rózsaszínessé válik, akkor megsült.

A keksz csak kihűlés után lesz kemény, addig puha, törékeny, vigyázni kell vele.

Egyenes kekszekhez egyenes felületre téve kell szárítani, hűteni, különben görbe vagy hullámos lesz.

*****

Hozzávalók:

  • 6 dkg cukor (4-8 deka között ajánlják a készítők)
  • 6 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál sikér
  • 2 tesákanál sütőpor (sütőpor házilag is összeállítható)

*****

Receptek: