A gyerekek hoztak haza az iskolából vagy nem tudom honnan már, két kis adag celofánba csomagolt aszalt áfonyát. Jó pár hónapja találtam egy remek receptet, de csak most próbáltam ki. [2019. júniusában sütöttem először]
Az áfonyát megmértem. Levontam a liszt mennyiségéből az áfonya mennyiségét.
Kimértem a lisztet és a porcukrot a késes keverőtálba.
Összeforgattam a géppel.
Az áfonyát a kávédarálóba tettem és a kimért lisztből hozzátettem 2-3 teáskanállal. Átpörgettem a kávádarálóval az aszalt áfonyát. Nem gondolom, hogy tetszett a gépnek, de szokatlansága ellenére remekül megbirkózott a feladattal.
Az aprított áfonyát beletettem a keverékbe, hozzáadtam a vajakat és a tojássárgáját. Késes géppel összekevertettem. Erősen mintás lett az apró áfonyától a tészta, de nagyon jól nézett ki, nem ragadt.
Átszedtem egy fémtálba, hűtőbe tettem.
Amikor megdermedt, akkor finoman lisztezett felületen fél cm vastagra nyújtottam. Sütipecsételővel szaggattam és pecsételtem.
https://www.mall.hu/…/tescoma-delicia-mintas-suti-pecset-6d…
160 fokos előmelegített légkeveréses sütőben 8 percig sütöttem.
Két tesztelőm is volt már, aki kedvét lelte az elkészült süteményben.
Legközelebb annyit változtatok rajta, hogy kisebb méretű kekszeket készítek belőle, kisebb kiszúróval, pecsételővel szaggatom.
Erdeti recept:
https://bardoczeva.blog.hu/2016/…/03/afonyas_vajas_keksz_406
*****
Hozzávalók:
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg vaj
- 60 gramm aszalt áfonya (ennyi volt itthon - lehet ennél kevesebb is!)
- 30 dkg lisztből levonva az áfonya tömege (jelen esetben 60 gramm)
- 1 tojássárgája
- Sütőpor, szódabikarbóna nem kell bele!