Anno gyerekkoromban a MÁV ebédlőjének büféjében, majd a gimi büféjében ettem olyan kókusztekercset, aminek könnyű, krémes tölteléke volt, amiben nyoma sem volt a porcukor karcosságának. Teljesen véletlenül bukkantam a háromlapozós szakácskönyvemben egy olyan receptre, ami ehhez a legjobban hasonlít, azót is ezzel kíséletezk itthon, hogy egyszer sikerüljön elkészítenem gyerekkorom kedvenc kókusztekercsét. Egyelőre itt tartok a kísérletezéssel.
Először a krémet készítem el, mert ennek hűlnie kell. A lisztet, vaníliás porcukrot és a tejet nagyon sűrűre főzőm, majd hagyom kihűlni. A puha vajat és a porcukrot türelmem véges határáig habosra keverem gépi habverővel, hogy minél jobban feloldójon benne a porcukor. A langyos krémmel habverővel megpróbálom nagyon simává keverni a masszát, ez akkor működik a legjobban, ha azért a massza még egy kicsit meleg, de semmiképpen se forró, hogy a vaj ne olvadjon meg egyáltalán. Végül kókusszal is elkeverem és kész is a krém.
A tésztához a darált kekszet, porcukrot, kakaóport még szárazon csomómentesre keverem össze kézi habverővel. A legjobb, ha a porcukrot és a kakaóport is beleszitálom a masszához, de erre nyilván nem mindig van időm (vagy kedvem). Ezután teszek bele rumaromát, vajat és tejet majd kézzel összegyúrom. A darált keksz még felszívja a tejet, ezért próbálom inkább puhábbra készíteni, hogy ne legyen túl száraz a végén.
Egyszerre egy jó maroknyi kekszmasszából készítek rudat, mert így könnyebb kezelni a mennyiséget. A kétféle masszát egymáshoz arányosítva porciózom kétfelé.
A kekszmasszát szilikonos sütőpapírra teszem, majd kinyújtom olyan vékonyra, amennyire szeretném, vagy épp a tészta engedi. Minél vékonyabb lesz, annál többet lehet csavarni rajta. Ezután ráteszem a krémet és a papír segítségével szorosan feltekerem.
Krémmel be lehet kenni a tetejét, hogy jobban tapadjon rá a kókuszreszelék, amivel dekoráció miatt meg kell kenni. Néha ezt elfelejtem és csak akkor jut eszembe, amikor már elhasználtam a tölteléket...
A feltekert tekercset hűtőbe kell tenni és tárolni, hogy összeálljon, összeérjenek az ízei.
*****
Hozzávalók:
Főzött krém hozzávalói:
- 4 evőkanál liszt
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 dl tej
***
25 dkg puha vaj
20 dkg porcukor
5 dkg kókuszreszelék
***
Kekszmassza hozzávalói:
- 50 dkg darált keksz
- 15 dkg porcukor
- 4 evőkanál kakaópor
- 1 üveg jamaicai rumaroma
- 2-3 dl tejből amennyi szükséges
Felhasználás:
- Fogyasztás előtt néhány óra hűtést igényel
- Fagyasztható sütemény, zárt műanyag dobozban érdemes tárolni a fagyasztóban, szobahőmérsékleten felengedés után azonnal fogyasztható