Anno gyerekkoromban a MÁV ebédlőjének büféjében, majd a gimi büféjében ettem olyan kókusztekercset, aminek könnyű, krémes tölteléke volt, amiben nyoma sem volt a porcukor karcosságának. Teljesen véletlenül bukkantam a háromlapozós szakácskönyvemben egy olyan receptre, ami ehhez a legjobban hasonlít, azót is ezzel kíséletezk itthon, hogy egyszer sikerüljön elkészítenem gyerekkorom kedvenc kókusztekercsét. Egyelőre itt tartok a kísérletezéssel. 

 

Először a krémet készítem el, mert ennek hűlnie kell. A lisztet, vaníliás porcukrot és a tejet nagyon sűrűre főzőm, majd hagyom kihűlni. A puha vajat és a porcukrot türelmem véges határáig habosra keverem gépi habverővel, hogy minél jobban feloldójon benne a porcukor. A langyos krémmel habverővel megpróbálom nagyon simává keverni a masszát, ez akkor működik a legjobban, ha azért a massza még egy kicsit meleg, de semmiképpen se forró, hogy a vaj ne olvadjon meg egyáltalán. Végül kókusszal is elkeverem és kész is a krém. 

A tésztához a darált kekszet, porcukrot, kakaóport még szárazon csomómentesre keverem össze kézi habverővel. A legjobb, ha a porcukrot és a kakaóport is beleszitálom a masszához, de erre nyilván nem mindig van időm (vagy kedvem). Ezután teszek bele rumaromát, vajat és tejet majd kézzel összegyúrom. A darált keksz még felszívja a tejet, ezért próbálom inkább puhábbra készíteni, hogy ne legyen túl száraz a végén.

Egyszerre egy jó maroknyi kekszmasszából készítek rudat, mert így könnyebb kezelni a mennyiséget. A kétféle masszát egymáshoz arányosítva porciózom kétfelé.

A kekszmasszát szilikonos sütőpapírra teszem, majd kinyújtom olyan vékonyra, amennyire szeretném, vagy épp a tészta engedi. Minél vékonyabb lesz, annál többet lehet csavarni rajta. Ezután ráteszem a krémet és a papír segítségével szorosan feltekerem.

Krémmel be lehet kenni a tetejét, hogy jobban tapadjon rá a kókuszreszelék, amivel dekoráció miatt meg kell kenni. Néha ezt elfelejtem és csak akkor jut eszembe, amikor már elhasználtam a tölteléket...

A feltekert tekercset hűtőbe kell tenni és tárolni, hogy összeálljon, összeérjenek az ízei.

*****

Hozzávalók:

Főzött krém hozzávalói: 

  • 4 evőkanál liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl tej

***

25 dkg puha vaj

20 dkg porcukor

5 dkg kókuszreszelék

***

Kekszmassza hozzávalói:

  • 50 dkg darált keksz
  • 15 dkg porcukor
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 1 üveg jamaicai rumaroma
  • 2-3 dl tejből amennyi szükséges 

Felhasználás:

  • Fogyasztás előtt néhány óra hűtést igényel
  • Fagyasztható sütemény, zárt műanyag dobozban érdemes tárolni a fagyasztóban, szobahőmérsékleten felengedés után azonnal fogyasztható